'Μπλόκο' από ΔΝΤ για τις 'αιτιολογημένες' απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών

'Μπλόκο' από ΔΝΤ για τις 'αιτιολογημένες' απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Ζήτημα ακύρωσης της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που δεν επιτρέπει τις μη αιτιολογημένες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, έθεσαν οι επικεφαλής των θεσμών κατά την σημερινή συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Αντιρρήσεις με την διάταξη του υπουργείο παιδείας η οποία προβλέπει ότι η κάθε απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικό θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη από τον εργοδότη εξέφρασαν οι θεσμοί και περισσότερο το ΔΝΤ κατά την συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον υπουργό παιδείας κ.Νικο Φίλη.

Με την διάταξη καταργείται το καθεστώς που επικρατούσε από το 2011 στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αυτό που επέτρεπε στον κάθε σχολάρχη να απολύει ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς κατά την κρίση του χωρίς να αιτιολογεί την πράξη του.

Η διάταξη είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς πριν ψηφιστεί σε νομοσχέδιο του υπουργείο παιδείας.

Φαίνεται όμως ότι εκ των υστέρων υπήρξαν δεύτερες σκέψεις οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά την σημερινή συνάντηση. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ τόνισε ότι η αιτιολογημένη απόλυση μπορεί να γίνει πρόκριμα για όλο τον ιδιωτικό τομέα. Ο πρακτικός φόβος είναι ότι με την αξιολόγηση της απόφασης να προσφύγει σε κάποιο δικαστήριο να δικαιώνει και να διεκδικήσει την επαναφορά του στην θέση εργασίας του.

Κύκλοι του υπουργείου παιδείας ξεκαθάριζαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, δήλωσε: "Είχαμε από την αρχή ξεκάθαρα δηλώσει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη αποτελούσε μια ιδεοληπτική θέση στα ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να ικανοποιήσει ρουσφετολογικά συγκεκριμένη συντεχνιακή ομάδα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ, Συμφωνία, Μνημόνιο 3
SHARE: