ΟΔΔΗΧ: “Ομπρέλα” ΕΚΤ ρίχνει τα spread των ομολόγων

ΟΔΔΗΧ: “Ομπρέλα” ΕΚΤ ρίχνει τα spread των ομολόγων
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα shutterstock

Ιδιαίτερα ευνοϊκές είναι οι συνθήκες διαπραγμάτευσης των ελληνικών χρεογράφων που καταγράφουν για δεύτερη μέρα χαμηλές τιμές.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα διαπραγματεύονται τα Ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές και σήμερα καθώς οι παρεμβάσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ λειτουργούν καταλυτικά.

Έτσι οι τιμές των αποδόσεων βρίσκονται γύρω στο 1%, κινείται με μικρές αυξομειώσεις εν μέσω αναφορών ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Έτσι στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 150 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ, μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,84% (στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε έως το 0,82%) από 0,85% χθες έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,01%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας (I.Visco) ανέφερε ότι παραμένει η ανάγκη να διατηρηθούν υποστηρικτικές οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Δήλωσε επίσης, ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβεί σε κοινή έκδοση χρέους. Το μέλος της ΕΚΤ (Κ.Knot) εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει ανάκαμψη, ενώ θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή.

Τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές ομολόγων επιχείρησε να αξιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θ΄ αντλήσει από τις αγορές 80 δισ. ευρώ εκδίδοντας μακροχρόνια ομόλογα. Ο δανεισμός θα ξεκινήσει αργότερα εντός του Ιουνίου. Στόχος είναι εντός του δευτέρου εξαμήνου η ΕΕ να καλύψει όλες τις προκαταβολές (σε δάνεια και επιδοτήσεις) που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του ΝextGenerationEU.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα