Ολοκληρώθηκαν οι επαφές με τους θεσμούς - Συμφωνία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

Στιγμιότυπο από το υπουργείο Οικονομικών.
Στιγμιότυπο από το υπουργείο Οικονομικών. EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απευθείας επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, με την τελική συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020 να αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου.

Την τελευταία μέρα των απευθείας επαφών, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων και της ψηφιοποίησης του κράτους.

Συνολικά από την Δευτέρα στις συζητήσεις άνοιξαν περίπου 50 θέματα, κάποια από τα οποία είναι ουρές της 3ης αξιολόγησης, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία αφορούσε τον προϋπολογισμό του 2020.

ADVERTISING

Πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι οι θεσμοί έδειξαν ικανοποίηση για την προώθηση του Ελληνικού και μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων (π.χ. το ΔΑΑ Αθηνών), την πλήρη άρση των capital controls και την επανεκκίνηση της διαδικασίας της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από απόσταση και το επόμενο διάστημα και η τελική συμφωνία αναμένεται μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου με την δημοσιοποίηση της έκθεσης των θεσμών. Η γενική εντύπωση από τις προηγούμενες μέρες δεν προδιαθέτει για νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Εκτίμησε ότι τα μέτρα της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιπες φορολογικές αλλαγές θα θεσμοθετηθούν σε ένα μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.

Στην σημερινή συνεδρίαση του EWG αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή των 2,8 δισ. ευρώ από τα 8,9 δισ. ευρώ, αλλά μάλλον δεν θα γίνει αποτίμηση των συναντήσεων της Αθήνας.

Οι συναντήσεις με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, αφού το Ταμείο κάνει δική του αξιολόγηση για το άρθρο IV του καταστατικού του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Προϋπολογισμός, Capital Controls, ΔΝΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Και τώρα αξιολόγηση - Η ατζέντα και τα "αγκάθια"

Σταϊκούρας: Αναζητά επενδυτές στο Λονδίνο και συναινέσεις για τα πλεονάσματα στην Αθήνα

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ: Απεστάλησαν οι επιστολές - Ποια η διαδικασία

SHARE:

24Media Network