Παρατείνεται το πακέτο Γιούνκερ

European Commission President Jean-Claude Juncker pauses before answering questions during a media conference at EU headquarters in Brussels on Monday, Oct. 16, 2017. EU officials said that a meeting between British Prime Minister Theresa May and EU officials on Monday evening would span much more than the struggling Brexit talks to include current trade relations with global partners. (AP Photo/Virginia Mayo)
European Commission President Jean-Claude Juncker pauses before answering questions during a media conference at EU headquarters in Brussels on Monday, Oct. 16, 2017. EU officials said that a meeting between British Prime Minister Theresa May and EU officials on Monday evening would span much more than the struggling Brexit talks to include current trade relations with global partners. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης λειτουργίας του επενδυτικού ταμείου έως το 2020 αλλά και αύξησης του στόχου σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ από 315 που ήταν μέχρι τώρα

Την παράταση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ 2.0) ψήφισε πριν από λίγο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τρεις πιο ωφελημένες χώρες από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».

Ο κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018. Εκτός από την παράταση του χρονοδιαγράμματος από τα μέσα του 2018 έως το τέλος του 2020 και της αύξησης του επενδυτικού στόχου από 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ.

Σήμερα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την έγκριση του κανονισμού για την παράταση της λειτουργίας και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του κεντρικού πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη. Το επιτυχημένο αυτό τελικό βήμα ακολουθεί την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γούρκι Κατάινεν, αρμόδιος Επίτροπος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τα ακόλουθα: «Το επενδυτικό σχέδιο έχει αποφέρει πραγματικά οφέλη σε εταιρείες σε όλη την Ευρώπη. Και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα. Ακούσαμε προσεκτικά τα σχόλια που λάβαμε για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και κάναμε ορισμένες βελτιώσεις. Κάνουμε τις επενδυτικές αποφάσεις του ΕΤΣΕ ακόμη πιο διαφανείς και παρέχουμε μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο. Παρατείνουμε επίσης τη διάρκεια του ΕΤΣΕ έως τα τέλη του 2020 και τον επενδυτικό στόχο του σε 500 δισ. ευρώ. Το ΕΤΣΕ έχει ήδη συμβάλει στη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας — ας διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή.»

«Όταν το ανακοινώσαμε για πρώτη φορά, το ΕΤΣΕ αντιμετωπίστηκε με κάποια δυσπιστία», είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. «Τα δυόμιση τελευταία χρόνια αποδείξαμε ότι η τούτη η πρωτοβουλία είχε αποτελέσματα – στήριξε χιλιάδες εταιρείες και δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι η εμπειρογνωμοσύνη του Ομίλου της ΕΤΕπ διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ευρώπης και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς σήμερα, μέσω της παράτασης της λειτουργίας του ΕΤΣΕ, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ακόμη περισσότερα.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Ζεστό' χρήμα 7 δισ. για μεγάλες επενδύσεις

SHARE:

24Media Network