Πελαγίδης: Αντικίνητρο ανάπτυξης το φορολογικό σύστημα – Επιβαρύνονται οι οικογένειες με παιδιά

Πελαγίδης: Αντικίνητρο ανάπτυξης το φορολογικό σύστημα – Επιβαρύνονται οι οικογένειες με παιδιά
O Θεόδωρος Πελαγίδης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών Eurokinissi

Ο μισθωτός που είναι άγαμος επιβαρύνεται με μη μισθολογικό κόστος τέσσερις μονάδες χαμηλότερο από ότι ο μέσος όρος στην Ευρώπη.

Το φορολογικό σύστημα παραμένει σημαντικά προοδευτικό παρά το υψηλό ποσοστό των έμμεσων φόρων λόγω του ότι η παραοικονομία υπονομεύει την εισπραξιμότητα των άμεσων φόρων.  

Αυτό επισήμανε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο Delphi Forum

Ο κ. Πελαγίδης ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι: 

  • Το φορολογικό σύστημα έχει υψηλό αφορολόγητο γενικώς, ενώ δεν χρησιμοποιεί εκτεταμένα τις φορολογικές πιστώσεις οι οποίες στην βιβλιογραφία αποτελούν την πιο αποδοτική πρακτική φορολογικών κινήτρων. Επίσης, πέρα από τις περιπλοκότητες που περιλαμβάνει και τις αρκετές κλίμακες, φαίνεται ότι επιβαρύνει περισσότερο τις οικογένειες με παιδιά παρά τους άγαμους. Ο μισθωτός που είναι άγαμος επιβαρύνεται με μη μισθολογικό κόστος τέσσερις μονάδες χαμηλότερο από ότι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. 
  • Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του φορολογικού συστήματος ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι ενώ ο εταιρικός φόρος και φόρος μερισμάτων μαζί είναι σε ανταγωνιστικό επίπεδο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που αποτελεί φορολογικό αντικίνητρο. 
  • Σε σχέση με την κατανομή των φόρων ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι από το 2012 μέχρι το 2020 οι φορολογούμενοι που δηλώνουν έως 20.000 ευρώ ετησίως αυξήθηκαν σε αριθμό από 7,04 εκατ σε 8,13 εκατ. δηλαδή 15%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια οι φορολογούμενοι μειώθηκαν. Ειδικά στην ομάδα που δηλώνουν 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ έγινε «Βατερλό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καθώς  μειώθηκαν σχεδόν 40%. Από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια που ήταν το 2010 μειώθηκαν σε 734.000. 
  • Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πελαγίδης, κατά 21% μειώθηκαν οι φορολογούμενοι που δηλώνουν 50.000 έως 100.000 ευρώ. Η τελευταία ομάδα όμως, ενώ είναι κάτω από το 9% των φορολογούμενων, δηλώνει το 29.8% των εισοδημάτων και πληρώνει το 51.9% (39.7+12.2) του φόρου (το 2012 ήταν το 15.2% των φορολογούμενων, είχε το 40.4% εισοδημάτων και πλήρωνε το 66.3% του φόρου). Ο κ. Πελαγίδης εξήγησε ότι αυτή η ομάδα ήταν η πιο αποδοτική από πλευράς απόδοσης φορολογικών εσόδων και είπε ότι αυτό δείχνει ότι μόνο αν αυξηθεί αυτή η ομάδα θα αυξηθούν και τα έσοδα γιατί είναι αυτή που στηρίζει τόσους άλλους έμμεσους φόρους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα