Πιέσεις στους Θεσμούς για παράταση του Προγράμματος Γέφυρα

Πιέσεις στους Θεσμούς για παράταση του Προγράμματος Γέφυρα
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Με ποια επιχειρήματα επιχειρεί η κυβέρνηση να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών για παράταση του Προγράμματος Γέφυρα. Ποιες κατηγορίες δανειοληπτών αν και έχουν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση, δεν μπορούν για «τεχνικούς λόγους».

Το μαζικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το Πρόγραμμα Γέφυρα, οι χιλιάδες περιπτώσεις δανειοληπτών που, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για «τεχνικούς λόγους» και οι φόβοι για νέο κύμα κόκκινων δανείων από την προφανή αδυναμία των δανειοληπτών που βρίσκονται στα προγράμματα αναστολής να επανέλθουν στην κανονικότητα, οδηγεί συντονισμένα την κυβέρνηση να ζητήσει από τους θεσμούς την παράταση του Προγράμματος.

Τις τελευταίες ώρες πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για ενδεχόμενη παράταση του Προγράμματος Γέφυρα, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται αύριο. Στην προσπάθεια του αυτή το οικονομικό επιτελείο ασκεί μεγάλες πιέσεις στου Θεσμούς έχοντας στη φαρέτρα του μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία εκτιμάται ότι είναι σε θέση να κάμψουν την μέχρι σήμερα αρνητική στάση των δανειστών. Σύμμαχος της κυβέρνησης είναι το σύνολο της αγοράς που βλέπει στο Πρόγραμμα Γέφυρα την ευκαιρία για σημαντική «ανάσα» και ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα «επίσημα» αιτήματα από φορείς της πραγματικής οικονομίας.

Τα «ελληνικά» επιχειρήματα

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Γέφυρα, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των δανειοληπτών το οποίο μάλιστα τις τελευταίες μέρες καταγράφει σημαντικότατη αύξηση. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις μέχρι χθες το μεσημέρι ανέρχονταν στις 120.000 με τον ημερήσιο ρυθμό αύξησης των αιτημάτων να υπερβαίνει τις τελευταίες ημέρες τα 5.000 αιτήματα ημερησίως.

Την ίδια στιγμή αδυναμία κατάθεσης αίτησης στην πλατφόρμα εμφανίζουν χιλιάδες περιπτώσεις δανειοληπτών οι οποίοι έχουν δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία και πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει αύριο, δύο κυρίως κατηγορίες δανειοληπτών αδυνατούν, αν και έχουν όλες τις προϋποθέσεις, να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν δάνεια με υποθήκη την α΄ κατοικία και πλήττονται από την πανδημία, να λάβουν επιδότηση της μηνιαίας δόσης που φτάνει ακόμα και το 90%.

Πρόκειται για όσους έχουν προχωρήσει στην αγορά κατοικίας κατά την διάρκεια του 2019 και βρίσκονται στους πληττόμενους από την πανδημία ΚΑΔ και στους «μικρούς» αγρότες οι οποίες δεν έχουν εισπράξει ακόμη, αν και το δικαιούνται, το επίδομα του κορονοϊού.

Στην πρώτη κατηγορία χιλιάδες δανειολήπτες που απέκτησαν με στεγαστικό δάνεια ακίνητο κατά την διάρκεια του 2019 και πλήττονται από την πανδημία έπρεπε να περιμένουν μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο για να αναρτηθούν – και μάλιστα με προβλήματα – τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για τη χρήση 2019 και στη συνέχεια να υποβάλουν την αίτηση τους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην περίπτωση χιλιάδων μικρών αγροτών που δεν έχουν λάβει ακόμη το σχετικό επίδομα του κορονοϊού (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τις τελευταίες ημέρες του μήνα) και προφανώς δεν διαθέτουν και τα ενήμερα φορολογικά στοιχεία που χρειάζονται από την ΑΕΔΕ για την υποβολή της αίτησης.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, διαβλέποντας την πιθανή παράταση του Προγράμματος Γέφυρα, επιχειρούν ήδη να στρέψουν τους δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στα Μορατόρια στο να άρουν την αναστολή πληρωμών για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και και αντ΄ αυτού να “κλειδώσουν” τη δυνατότητα πληρωμής του 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2021, ενώ η κύρια στρατηγική τους αυτή την περίοδο εστιάζεται στην πίεση για στροφή των δανειοληπτών στο πρόγραμμα “Γέφυρα”.

Ολιγοήμερη παράταση

Για τις παραπάνω περιπτώσεις καθώς και για αρκετές ακόμη υποομάδες δανειοληπτών αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ασκεί πιέσεις στους Θεσμούς για την λήψη ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος με το οποίο επιδοτούνται για εννέα μήνες οι δόσεις δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία πολιτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα “Γέφυρα” μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έλαβαν οικονομική ενίσχυση ή μειώθηκε το εισόδημά τους, μισθωτοί σε αναστολή πληρωμών, άνεργοι που έχουν πάρει το έκτακτο επίδομα ανεργίας, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση ή μειώθηκαν τα έσοδά τους, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή και έχουν λάβει ενίσχυση, δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής και του μηχανισμού “Συν-εργασία”, καθώς και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν μειωμένο μίσθωμα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα