“Πνευμονία” στην ανάπτυξη της Ευρώπης από τον κορονοϊό

“Πνευμονία” στην ανάπτυξη της Ευρώπης από τον κορονοϊό
Ο κορονοϊός δοκιμάζει σκληρά την ευρωπαϊκή οικονομία AP

Ύφεση μεγαλύτερη από 1% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη βλέπει η κομισιόν, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού. Τα σενάρια για την Ελλάδα.

Επιβράδυνση που μπορεί να φτάσει και το 2,4% για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης βλέπει ως ένα από τα πιθανά σενάρια η Κομισιόν, λόγω κορονοϊού.

Στα κείμενα με τα οποία συνοδεύει την πρόταση της για άμεση δημοσιονομική χαλάρωση με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης και της ΕΕ, η κομισιόν παραδέχεται ότι σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από την επιδημία του κορονοϊού, είχε υποτιμήσει τις συνέπειες θεωρώντας ότι η κρίση θα είχε περάσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

 Τώρα όμως που ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει πανδημία για τον κορονοϊό τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σε ένα νέο προσαρμοσμένο σενάριο το οποίο όπως παραδέχεται η επιτροπή έχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας σε ότι αφορά το βαθμό εξάπλωσης και τα αντανακλαστικά των αρχών κάθε χώρας να περιορίσουν τις συνέπειες του κάνει δύο απαισιόδοξες παραδοχές.

Ότι ο ιός θα έχει τελικά την ίδια θνητότητα αλλά και το ίδιο αριθμό κρουσμάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ με αυτό που έχει σήμερα στην Ιταλία.

 Με βάση την ίδια επιδημιολογική επίδραση του ιου εκτιμάται ότι ο ιός θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην προσφορά εργασίας και την ζήτηση σε κάποιους κλάδους ( πχ τα ταξίδια ή το λιανικό εμπόριο ) από αυτό της Κίνας.

Διπλό σοκ

Τα ειδικά χαρακτηριστικά της επίδρασης στην Ευρώπη συνίστανται σε δύο σοκ: Αυτό της προσφοράς που θα προέλθει από την διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και των απουσιών από το χώρο εργασίας και το σοκ της ζήτησης λόγω της χαμηλότερης τελικής κατανάλωσης και της αβεβαιότητας των επενδύσεων σε συνδυασμό και με την έλλειψη ρευστότητας για τις εταιρίες.

 Η επίπτωση από όλες αυτές τις επιμέρους αιτίες θα έφτανε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιβράδυνση του ΑΕΠ κατά 2,5%. Αυτό σημαίνει ότι η προβλεπόμενη για την ΕΕ ανάπτυξη στο 1,4% του ΑΕΠ για το 2020 και 1,2% του ΑΕΠ για το 2021, θα αναστρέφονταν σε ύφεση 1,1% για φέτος και 1,4% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο.

 Ωστόσο, τονίζεται ότι μέρος αυτού του σεναρίου μπορεί να μην επιβεβαιωθεί αν υπάρξει άμεση ανταπόκριση με μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Πάντως πληροφορίες θέλουν το κλίμα να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της ΕΕ αφού Ιταλία, Γαλλία και λιγότερο η Γερμνανία φλερτάρουν με τα όρια της ύφεσης.

 

 Τα ελληνικά σενάρια

 Την ίδια ώρα αντίστοιχα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από το Ελληνκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αλλά και το ΚΕΠΕ ακόμη και στο χειρότερο σενάριο μοιάζουν περίπου με βόλτα στο πάρκο σε σχέση με το σενάριο της ΕΕ.

Οι  υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις όλες αυτές τις μέρες, έχει πάρει τα πρώτα μηνύματα και παραδέχεται ότι οι επιπτώσεις της κρίσης από τον κοροναϊό θα είναι σοβαρότερες από ότι αναμένονταν

 Στις πρώτες μακροοικονομικές προβλέψεις που έκανε το ΕΔΣ, εξετάζονται δύο διαφορετικά σενάρια για την ανάπτυξη της ΕΕ τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μείωση στην εκτιμώμενη μεγέθυνση για το 2020 κατά 0,3 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή η εκτίμηση για το κεντρικό σενάριο του υποδείγματος μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεων του ΕΔΣ για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ από 2,54% που έχει σενάριο βάσης μειώνεται σε 2,21% με βάση το πρώτο και στο και 1,88% με βάση το δεύτερο σενάριο.

 Αντιστοίχως το ΚΕΠΕ έβαλλε στο τραπέζι τρία εναλλακτικά σενάρια

 Το ήπιο σενάριο: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου.Το σενάριο αυτό έχει αποτέλεσμα την μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.

 Το μετριοπαθές σενάριο: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2020. Σε αυτό το σενάριο το ΑΕΠ επιβραδύνεται κατά 0,4%-0,6% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη

 Το δυσμενές σενάριο: Η επιδημία επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020 που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα