Ποιες επενδύσεις θα γίνουν στον τουρισμό, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ποιες επενδύσεις θα γίνουν στον τουρισμό, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Ξενοδοχειακή μονάδα. Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Τρία προγράμματα χρηματοδότησης του ελληνικού τουρισμού, εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χθες, εγκρίθηκε από το Ecofin το σχέδιο της Ελλάδας, μαζί με ακόμη 11 σχέδια, που αφορά τη χρηματοδότηση της χώρα μας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορά συνολικά 30,5 δισ. ευρώ.

Τα 17 δισ. θα είναι κοινοτικές ενισχύσεις και τα υπόλοιπα δανεισμός, με στόχο οι επενδύσεις που θα προκύψουν, να είναι κόστους 60 δισ. ευρώ.

Μιλώντας σήμερα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στην Ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τίτλο «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα», επισήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα έχει τρία προγράμματα χρηματοδότησης. Το πρώτο είναι μέσω δανεισμού, το δεύτερο αφορά ειδικό πρόγραμμα τουρισμού και το τρίτο άλλα προγράμματα υποστήριξης.

Ως προς το πρώτο, ο τουρισμός εντάσσεται στη μια από τα 5 επιλέξιμες δαπάνες, στην εξωστρέφεια. Όσες επιχειρήσεις ενταχθούν, θα λειτουργήσουν ως εξής: 20% του κόστους θα προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια, το 30% από τραπεζικό δανεισμό ή από funds με δάνειο ή και ενίσχυση ή από ομολογιακά δάνεια. Στη συνέχεια, θα εκχωρηθεί στις τράπεζες η απόφαση έγκρισης των δανείων, με επιτόκιο πολύ κοντά στο 0, δηλαδή 0,2% – 0,3%. Τα δάνεια θα είναι διάρκεια 8-10 χρόνια, με περίοδο χάριτος 2-3 χρόνια. Η κρατική ενίσχυση θα υπολογίζεται βάσει του νέου πίνακα περιφερειακών ενισχύσεων.

Ως προς το ειδικό πρόγραμμα τουρισμού, που θα χρηματοδοτηθεί, αφορά Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμού (DMO – το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση), μαρίνες, καταδυτικό τουρισμό, γαστρονομικό, αλλά και κατάρτιση, η οποία θα επιδοτηθεί με 1,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα άλλα προγράμματα υποστήριξης, εντάσσονται ο αγροτουρισμός (συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), αναπλάσεις, δράσεις οδικής ασφάλειας σε τουριστικές περιοχές, και δράσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και το περιβάλλον.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, καταλήγοντας, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε έκρηξη επενδύσεων και ανάπτυξης, με θετικές συνέπειες και επιχειρηματικές δυσκολίες, όπως ότι πρέπει ο ελληνικός τουρισμός να επενδύσει στο εργατικό δυναμικό, καθώς η αγορά εργασίας θα αλλάξει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα