Πολυκατοικίες: Ετοιμάζεται ”θεραπεία” στον πονοκέφαλο έκδοσης ΑΦΜ

Πολυκατοικίες: Ετοιμάζεται ”θεραπεία” στον πονοκέφαλο έκδοσης ΑΦΜ
Πολυκατοικίες κάτω από την Ακρόπολη Eurokinissi

Απλοποιείται η χορήγηση ΑΦΜ για τις πολυκατοικίες, ενώ προωθείται η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εκμίσθωση κοινοχρήστων χώρων.

Την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης ΑΦΜ για πολυκατοικίες προωθεί η φορολογική διοίκηση, καθώς πλέον με τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης να τρέχουν (το Εξοικονομώ – Αυτονομώ ξεκινά σήμερα για πολυκατοικίες) είναι κάτι βασικό για την αξιοποίηση κονδυλίων.

Επίσης ένας εξορθολογισμός της φορολογικής “ταυτότητας” των κτηρίων αυτών είναι χρήσιμος για την τακτοποίηση του κτηριακού δυναμικού (πολλές πολυκατοικίες έχουν ακόμη τα ΑΦΜ των κατασκευαστών τους σε λογαριασμούς κοινόχρηστων χώρων κτλ προξενώντας πολλά προβλήματα), αλλά και την είσπραξη φόρων σε περιπτώσεις ενοικίασης σε τρίτους κοινόχρηστων χώρων.

Έτσι π.χ. εξετάζεται να προωθηθεί ρύθμιση για έκδοση ΑΦΜ μετά από ΓΣ των ιδιοκτητών με πλειοψηφία κι όχι με ομοφωνία.

Παράλληλα προωθείται και πάλι η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εκμίσθωση κοινοχρήστων χώρων πολυκατοικιών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2013 ο διαχειριστής του ΑΦΜ της πολυκατοικίας κατέβαλε εφάπαξ το φόρο εισοδήματος 25% στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους.

Αυτό όμως στην πορεία άλλαξε και επιβλήθηκε υποχρέωση ξεχωριστής δήλωσης από κάθε συνιδιοκτήτη του μεριδίου του μισθώματος που του αναλογεί. Κάτι όμως πλήρως ανεφάρμοστο ειδικά σε μεγάλες πολυκατοικίες.

Ουσιαστικά οι χώροι αυτοί είναι κυρίως αποθήκες, ή παλιά σπίτια κα γραφεία θυρωρών που όμως σήμερα αξιοποιούνται από πολλούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα