Πονοκέφαλος ο “έξτρα φόρος” λόγω τεκμηρίων – Σκέψεις αναθεώρησης 

Πονοκέφαλος ο “έξτρα φόρος” λόγω τεκμηρίων – Σκέψεις αναθεώρησης 
Πισίνα σε ταράτσα πολυκατοικίας Eurokinissi

H κυβέρνηση εξετάζει να θέσει αίτημα "παγώματος" ή μερικής αναθεώρησης του συστήματος τεκμηρίων. Αντιδρούν οι Θεσμοί, που τα θεωρούν αποτελεσματικά.

Το αναχρονιστικό για πολλούς σύστημα προσδιορισμού φόρου με βάση τεκμήρια διαβίωσης έχει μπει εδώ και δυο χρόνια στην ατζέντα της κυβέρνησης που αρχικά από το 2019 εξέταζε την αναθεώρησή του. Βέβαια συνάντησε εξ αρχής την αντίδραση των θεσμών που θεωρούν ότι ακόμη τα τεκμήρια λειτουργούν αποτελεσματικά στην προσπάθεια εντοπισμού της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις δηλώσεις του 2020 (εισοδήματα το 2019) φόροι 6,5 δισεκ. καταλογίστηκαν σε 1,9 εκατ. φορολογούμενοι στη βάση τεκμηρίων. Από τους υπόχρεους αυτούς  οι 690.653 ήταν μισθωτοί και 204.300 οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Έτσι πλήρωσαν έξτρα φόρο περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς υπάρχει καθίζηση εισοδημάτων ειδικά σε ελεύθερους επαγγελματίες, που θα δυσκολευτούν να καλύψουν μόνο από τις ροές εισοδήματος τον φόρο κι έτσι ίσως να πέσουν στο «δόκανο» των τεκμηρίων. Άλλωστε ακόμη και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου, δηλαδή τα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και τα  5.000 ευρώ για τους συζύγους με κοινή δήλωση ίσως να μην μπορεί να καλυφθεί κι έτσι να «αξιοποιηθούν» τα τεκμήρια.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει στους θεσμούς αίτημα «παγώματος» ή μερικής αναθεώρησης του συστήματος τεκμηρίων. Το βασικό επιχείρημα έναντι των παραδοσιακά αντίθετων στο αίτημα αυτό θεσμικών εταίρων της χώρας είναι ότι αφενός πλέον υπάρχουν νέες πιο εξελιγμένες τεχνικές εντοπισμού της φοροδιαφυγής κι αφετέρου μπορεί να μπουν κριτήρια απαλλαγής από τα τεκμήρια. Π.χ. η ένταξη μισθωτών σε καθεστώς αναστολών για πολλούς μήνες, η μείωση τζίρου κτλ.

Να σημειωθεί ότι πριν την πανδημία η κυβέρνηση εξέταζε μείωση των τεκμηρίων για το 2020 έως 50% και πλήρη κατάργηση τους από το 2021.

Πάντως μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι προς ώρας δεν υπάρχουν σκέψεις για προσωρινή κατάργηση των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2020 και για όσους πλήττονται από την πανδημία.

Παράλληλα ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 750 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα τον επόμενο Μάρτιο. Σε σχέση με τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως έχουν υποβληθεί 218.445 αιτήσεις (υπολογίζονται σε 400.000 οι δυνητικοί δικαιούχοι) και η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την τυπική λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιανουαρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα τουNews247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα