Πώς διασώζεται η ρύθμιση των 100 δόσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ- ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ- ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Η διάταξη ήταν απαραίτητη, καθώς από το νέο έτος το καθεστώς για τη διατήρηση των ρυθμίσεων αυστηροποιείται σημαντικά

Του Σπύρου Δημητρέλη

Την «τρύπα» στη φορολογική νομοθεσία, που απειλούσε να στερήσει από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους την πολύτιμη ρύθμιση των 100 δόσεων, έκλεισε το υπουργείο Οικονομικών. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης των φορολογικών οφειλών πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή των 24 δόσεων. Με την ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται να ανοίξει και η σχετική ηλεκτρονική δυνατότητα, δηλαδή να μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν μέσω TAXISNET την αίτηση ρύθμισης των φορολογικών τους οφειλών πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Η διάταξη αυτή ήταν απαραίτητη, καθώς από το νέο έτος το καθεστώς για τη διατήρηση των ρυθμίσεων αυστηροποιείται σημαντικά. Ειδικότερα, από το νέο έτος οι φορολογούμενοι θα χάνουν τη ρύθμιση οφειλών που τους έχει χορηγηθεί από τη φορολογική διοίκηση εφόσον δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις νέες φορολογικές οφειλές τους. Ας δούμε με ένα παράδειγμα τι σημαίνει αυτό. Φορολογούμενος έχει ρυθμίσει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων ποσό φορολογικών οφειλών ύψους 2.000 ευρώ. Προσέχει προκειμένου να μη χάσει τη ρύθμιση, δηλαδή καταβάλλει κανονικά και εμπρόθεσμα τις δόσεις της. Ο φορολογούμενος του παραδείγματος θα πρέπει στο τέλος Ιανουαρίου να καταβάλει την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 300 ευρώ. Εφόσον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 δεν εξοφλήσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ ή δεν την εντάξει σε μια νέα ρύθμιση, τότε θα χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα καταστεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει, εφόσον ο φορολογούμενος δεν μπορέσει να αντεπεξέλθει, στη λήψη εναντίον του μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Για να διευκολύνει τους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών έκανε με τη διάταξη που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης το αυτονόητο. Εδωσε τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να ρυθμίζουν με την πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων νέες φορολογικές οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Έτσι ο φορολογούμενος του παραδείγματός μας θα πρέπει το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου να ρυθμίσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις.

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι πότε το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να προχωρούν στη ρύθμιση των οφειλών τους μέσω Διαδικτύου. Προς το παρόν η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνον εφόσον μια φορολογική υποχρέωση λήξει. Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης για υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και για τις οφειλές που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες. Προς το παρόν η δυνατότητα αυτή δινόταν μόνο με επίσκεψη του φορολογουμένου στην Εφορία και κατόπιν έγκρισης του προϊσταμένου της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στις 120 οι δόσεις για χρέη προς το δημόσιο

Άλμα 1,2 δισ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία

Στο στόχαστρο οι οφειλέτες του δημοσίου από το 2018

SHARE:

24Media Network