Πώς θα χρηματοδοτούνται κόκκινα και πράσινα δάνεια έως και το τέλος του Μαρτίου του 2021

Πώς θα χρηματοδοτούνται κόκκινα και πράσινα δάνεια έως και το τέλος του Μαρτίου του 2021
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Σε τρία επίπεδα θα γίνει η χρηματοδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων στο πρόγραμμα γέφυρα που θα ακολουθήσει μετά την λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός οικονομικών στο Στάρ της Κεντρικής Ελλάδας το σχέδιο γέφυρα θα είναι τριών ταχυτήτων σε ότι αφορά την χρηματοδότηση δόσης των δανείων.

Το υψηλότερο ποσοστό (αρκετά πάνω από το 50%) θα έχουν όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία . Μικρότερα επιδότηση θα έχουν όσοι έχουν κόκκινα δάνεια.

Ακόμη μικρότερη επιδότηση θα έχουν όσοι έχουν κόκκινα δάνεια αλλά θεωρούνται από τις τράπεζες ως μη συνεργάσιμοι . Η επιδότηση θα έχει διάρκεια 9 μηνών και θα βαίνει μειούμενη μέχρι να μηδενιστεί και θα τηγν δισαδεχθεί το 2021 ένα νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.

Ο ΥΠΟΙΚ περιέγραψε τους τρεις άξονες παρεμβάσεων που συνδέονται: με την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω του SURE, των χρηματοδοτικών εργαλείων 10 δις αλλά και με τις φορολογικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε την διατήρηση των εκπτώσεων φόρων για κάποιες οφειλές αλλά όχι για τον ΦΠΑ αλλά και τις σκέψεις για παράταση του μειωμένου ενοικίου μετά τον Ιούνιο σε στοχευμένους κλάδους περιέγραψε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Star Κεντρικής Ελλάδος.

Συνεχίζονται οι εκπτώσεις 25% στις παλαιές οφειλές, ανέφερε, αλλά όχι στο ΦΠΑ και σε άλλες νέες οφειλές. Η μείωση των ενοικίων θα συνεχισθεί είπε και τον Ιούνιο αλλά για συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί για κάποιους κλάδους και το καλοκαίρι. Θα υπάρξει πρόβλεψη και για τους ιδιοκτήτες, επανέλαβε.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είπε ότι η δεύτερη φάση της θα αποδοθεί προς το τέλος Ιουνίου. Για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ μίλησε για δυσλειτουργίες από πλευράς τραπεζικού συστήματος «τις οποίες προσπαθούμε να επιλύσουμε» και για μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρηματιών.

Για τις φορολογικές μειώσεις είπε πως οι περιορισμοί που υπάρχουν στην εστίαση αλλά και σε άλλα τμήματα του τουρισμού θα κρίνουν τις αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας. Θα υπάρχει ένα συνολικό πακέτο που Θα καλύψει τους τομείς που πλήττονται έως το Σεπτέμβριο, είπε.

Για το πρόγραμμά SURE σχετικά με την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων για το κομμάτι του χρόνου που δεν θα πληρώνονται από τον εργοδότη είπε πως θα τρέξει για τους επόμενους τρεις – τέσσερις μήνες, αλλά κυρίως για την εστίαση και για κάποιους κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα