Πώς θα στηθεί η “ομπρέλα” προστασίας από τεκμήρια και πέναλτι για τις e – αποδείξεις

Πώς θα στηθεί η “ομπρέλα” προστασίας από τεκμήρια και πέναλτι για τις e – αποδείξεις
Ουρά σε εφορία Eurokinissi

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξετάζει πώς θα γίνει πιο εύκολα και αξιόπιστα η καταγραφή, όσων θα ενταχθούν στην περίμετρο προστασίας για τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Με ένα ειδικό κωδικό στο βασικό έντυπο Ε1 αναμένεται να γίνει η καταγραφή στις φετινές δηλώσεις των κατηγοριών φορολογουμένων που αφενός, όπως φαίνεται, θα εξαιρεθούν από τα τεκμήρια διαβίωσης, κι αφετέρου θα γλιτώσουν το πέναλτι φόρου για τη μη συμπλήρωση του ορίου του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις .

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξετάζει πώς θα γίνει πιο εύκολα και αξιόπιστα η καταγραφή, όσων θα ενταχθούν στην περίμετρο προστασίας. Έτσι με ένα νέο κωδικό στο βασικό έντυπο Ε1 θα εμφανιστούν αυτόματα ως πληττόμενοι και δεν θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα καταβάλουν έξτρα φόρο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.

Βέβαια οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδος αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρωί της Κυριακής στον Τ/ΣOpen ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξετάζεται η μη προσμέτρηση τεκμηρίων στον προσδιορισμό φόρου για τις τέσσερεις κατηγορίες φορολογουμένων εφόσον μια από τις δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαν φορολογηθεί με το εν λόγω σύστημα των τεκμηρίων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες κτλ που το 2020 είτε αναγκάστηκαν να κατεβάσουν τα ρολά των επιχειρήσεων και των καταστημάτων τους, είτε εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενοι.
  • Για όσους εργαζόμενους πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων υπήρξε αναστολή σύμβασης για μεγάλο διάστημα
  • Για όσους εργαζόμενους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ
  • Για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν γράψει απώλειες για τα μισθώματα που ελάμβαναν το 2020. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των μέτρων και του «απαγορευτικού» στην αγορά πολλοί ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020 ή ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Παράλληλα όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών, παρά το ότι το 80% των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν αντιμετωπίζει θέμα «πέναλτι» φόρου, εξετάζεται σε συνεννόηση με τους θεσμούς να μην ισχύσει το όριο αυτό του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις πιθανότατα για τις παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο το τελικό πλαίσιο θα αποφασιστεί με συνεννόηση με τους θεσμούς .

Πάντως για όσους δεν εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων ισχύουν, εν όψει της κατάθεσης των δηλώσεων για το φόρο εισοδήματος, και τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και τα όρια των ηλεκτρονικών δαπανών για την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους. Μόνο, βέβαια. εφόσον πληρώσουν το φόρο εφάπαξ, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, τότε θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα