Πότε και πώς θα μειωθούν οι φόροι για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Πότε και πώς θα μειωθούν οι φόροι για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα AP

Πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ποια είναι και τι σημαίνουν για την τσέπη των πολιτών.

Ένα συνολικό πρόγραμμα μείωσης φόρων τετραετίας, ήταν αυτό που ανακοινώθηκε από την Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε από την Θεσσαλονίκη για τις επιχειρήσεις την μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και την μείωση του συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%.

Και τα δύο αυτά μέτρα θα εφαρμοστούν για τα έσοδα του 2019 άρα θα έχουν άμεση εφαρμογή.

Το ίδιο και η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στις νέες οικοδομές καθώς και την έκπτωση κατά το 40% από το φόρο της δαπάνης που θα κάνει κάποιος για αισθητική λειτουργική ή ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του. Και αυτά τα μέτρα θα είναι άμεσα.

Επίσης μέσα στο χρόνο θα ξεκινήσει και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα, για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι για να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για να μειωθεί ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις συζητά την χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες ως δημόσια έσοδα που αυξάνουν το πρωτογενές με βάση την ενισχυμένη εποπτεία. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα προωθείται και θα συμφωνηθεί ως το τέλος του χρόνου. Εξ ου και η εξαγγελία των μέτρων.

Επίσης, για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες ο Πρωθυπουργός οριστικοποίηση ότι το ύψος του αφορολόγητου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα δηλαδή από τα 8636 για τον άγαμο μέχρι και τα 9500 για την οικογένεια με παιδί.

Αντίστοιχα η έκπτωση φόρου θα μείνει από τα 1900 έως και τα 2100 ευρώ. Αυτό είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει κάποια σημαντική επίδραση καθώς η περικοπή του αφορολόγητου ήταν μια διάταξη νόμου από το 2017 που ακυρώθηκε λίγο πριν τις εκλογές. Όσο και αν ακούγεται περίεργο το μέτρο θα γινόταν αισθητό μόνο αν εφαρμόζονταν αφού θα σήμαινε αυτόματα πρόσθετο φόρο 650 ευρώ και μάλιστα από τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, δηλαδή, από μισθούς ή συντάξεις των 400 ευρώ.

Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα ως 10.000 θα περιληφθεί στον φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί μέσα στο μήνα. Ωστόσο δεν αποτελεί μέτρο άμεσης εφαρμογής.

Μεγαλύτεροι κερδισμένοι από το πακέτο θα είναι όσοι έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που θα κερδίσουν 1300 ευρώ ενώ μισθωτοί συνταξιούχοι και κατ επάγγελμα αγρότες θα έχουν πιο περιορισμένο όφελος. Επί της ουσίας θα έχουν ελάφρυνση από 177,26 ευρώ μέχρι και περίπου 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους λόγω της ύπαρξης του αφορολόγητο.

Ωστόσο το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2020. Συνεπώς το πραγματικό κέρδος από το συμψηφισμό παρακρατηθέντα και συμπληρωματικού φόρου θα φανεί το 2021.


Τα μέτρα του 2021 και η μείωση των δημοσιονομικών στόχων

Το 2020 θα είναι για την Κυβέρνηση ένα έτος σταθμός. Μέσα στον επόμενο χρόνο η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της. Μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει σε μια θετική αποδοχή από τους δανειστές της στο αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα εκθέσεις της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να δίνουν καλό βαθμό στην Κυβέρνηση, ενώ αυξημένος από τις σημερινές προβλέψεις θα πρέπει να είναι και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Αν και δεν είναι επίσημο ψιθυρίζεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% για τον επόμενο χρόνο από 2,1% που προβλέπει η ΕΕ.

Χωρίς αυτό –έστω και αν δεν ομολογείται το πρόγραμμα “μείωση των φόρων” παγώνει ελλείψει δημοσιονομικού χώρου, ενώ από το 2021 η Κυβέρνηση έχει μεταθέσει όλα τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα της κρίσης. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

Από το 2021 την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Τα δύο αυτά μέτρα έχουν ένα συνολικό κόστος της τάξης του 1,3-1,4 δισ. ευρώ και θα απαλειφθούν μάλλον σε τρεις δόσεις το 2021, το 2022 και το 2023

Για το 2021 έχει μεταφερθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε μεσοσταθμικά η μείωση να φτάσει τα ο 30% από 22% που είναι σήμερα.


Επίσης χθες προέκυψε από ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι και η μείωση του ΦΠΑ – άλλο ένα δαπανηρό μέτρο – κατά 2% (από 24% στο 22% για τον βασικό και από 13% στο 11% για το μειωμένο συντελεστή ) θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μετά το 2021.


Αν υπάρχει εξωγενής παράγοντας που θα καθυστερήσει ή θα αναστρέψει την πορεία της οικονομίας τότε το πρόγραμμα μείωσης φόρων ανατρέπεται και μέρος του θα περάσει στην επόμενη Κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα