Προστασία πρώτης κατοικίας μόνο για τους οικονομικά ευάλωτους

Προστασία πρώτης κατοικίας μόνο για τους οικονομικά ευάλωτους
Ακίνητα στην Αθήνα. Eurokinissi

Μοναδική προστασία, με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το επίδομα στέγασης και η μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας στον ειδικό Φορέα με διαμονή για 12 έτη έναντι ενοικίου και δικαίωμα επαναγοράς. Τελευταία ευκαιρία το Πρόγραμμα Γέφυρα.

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει πολύ σύντομα η προστασία της πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον έτσι όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που δόθηκε χθες σε διαβούλευση, η κύρια κατοικία του οφειλέτη συμπεριλαμβάνεται στην πτωχευτική περιουσία και μπορεί να εκποιηθεί από τον πιστωτή στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, ενώ μόνο οι οικονομικά ευάλωτοι θα «προστατεύονται» με επίδομα στέγασης.

Η «πρόνοια» που υπάρχει για την πρώτη κατοικία αφορά μόνο τους οικονομικά ευάλωτους, που με βάση το ισχύον πλαίσιο έχουν ατομικό εισόδημα 9.600 ευρώ συν 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Ωστόσο το ποιος θα θεωρείται τελικά οικονομικά ευάλωτος καθώς και το ύψος του επιδόματος στέγασης που θα μπορεί να λάβει αυτή η κατηγορία πολιτών θα επαναπροσδιοριστεί με υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο, το ύψος του επιδόματος ενοικίου ανέρχεται μηνιαίως σε 70 ευρώ ανά διαμένον άτομο.

Τι αλλάζει

Η μοναδική σωτηρία για την πρώτη κατοικία θα μπορεί να προκύψει με το νέο νόμο, για όσους μεταβιβάσουν την πρώτη κατοικία στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης και μένουν με ενοίκιο για 12 έτη, με δικαίωμα επαναγοράς. 

Σύμφωνα με τον προωθούμενο νόμο, οι οικονομικά ευάλωτοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που θα συσταθεί και να διαμένουν σε αυτή με την καταβολή ενοικίου για 12 έτη και στη συνέχεια την εξαγορά της με τίμημα που επίσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. 

Το δε μίσθωμα θα ορίζεται με βάση απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ενοίκιο θα αναπροσαρμόζεται για κάθε έτος.

Το ποσό της επιδότησης ενοικίου που αναλογεί σε κάθε ευάλωτο νοικοκυριό θα καταβάλλεται απευθείας από το δημόσιο στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.

Στη συνέχεια, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για τη διάρκεια της μίσθωσης, τότε θα δικαιούται τη μεταβίβαση της κυριότητας της κύριας κατοικίας στον ίδιο ή στους νόμιμους διαδόχους του, έναντι τιμήματος επαναγοράς που, όπως προαναφέρθηκε, θα καθορισθεί σύμφωνα υπουργική απόφαση.

Σε περίπτωση που το δικαίωμα αυτό ασκηθεί πριν από τη συμβατική λήξη της μίσθωσης, τότε επιπλέον του ανωτέρω τιμήματος επαναγοράς ο οφειλέτης θα οφείλει να καταβάλει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης την τρέχουσα αξία των μισθωμάτων που οφείλονται μέχρι τη λήξη της μισθωτικής περιόδου. Δηλαδή μέχρι το τέλος της 12ετίας.

Περίπτωση καταγγελίας

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η μίσθωση καταγγέλλεται εφόσον ο μισθωτής είναι υπερήμερος ως προς την καταβολή τριών μισθωμάτων και η υπερημερία δεν θεραπευθεί ως προς το σύνολό της εντός μηνός από τη σχετική όχληση του μισθωτή. Η καταγγελία επέρχεται αυτοδικαίως με την άκαρπη παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας ενός μηνός. Η μίσθωση καταγγέλλεται επίσης σε περίπτωση που κριθεί από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο ότι ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από τις οφειλές του. 

Εκστρατεία ενημέρωσης από Τράπεζες

Υπό τις νέες συνθήκες οι τράπεζες ενημερώσουν το σύνολο του πελατολογίου τους, με ενήμερα ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία, για το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Επικεφαλής καθυστερήσεων συστιμικής τράπεζας τονίζει στο news247.gr ότι «οι τράπεζες ενημερώνουν όλους τους δανειολήπτες για το Πρόγραμμα Γέφυρα, αφενός για να επιτύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση από τους ενήμερους και αφετέρου να δώσουν πρόσθετο κίνητρο ρυθμίσεων, σε όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή καταγγελμένα».

Στα επιτελεία των τραπεζών προσδοκούν ότι εφ’ όσον καταφέρουν να ενισχύσουν την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γέφυρα τις επόμενες εβδομάδες, θα καταφέρουν με αυτό τον τρόπο να ανασχέσουν το νέο κύμα εξυπηρετούμενων δανείων. Και αυτό επειδή τα περισσότερα ενήμερα δάνεια έχουν, ήδη, ενταχθεί στα moratoria, που λήγουν στο τέλος του έτους. Επομένως, η επιδότηση δόσης θα ξεκινήσει από το α’ τρίμηνο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Σε ότι αφορά στη δύσκολη συνέχεια, όλες οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιδοτεί για εννέα μήνες τη δόση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, ξεπέρασαν τις 40.000. Η πορεία των αιτήσεων δείχνει ότι o ρυθμός υποβολής, αν και μειωμένος σε σχέση με τις πρώτες ημέρες που άνοιξε για τους ενδιαφερομένους η πλατφόρμα, παραμένει υψηλός παρά τη ραστώνη του Αυγούστου.

Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμα και της κύριας κατοικίας, αποφάσισε να επιδοτήσει για χρονικό διάστημα 9 μηνών συγκεκριμένο ποσοστό της δόσης των δανείων, κόκκινων αλλά και των ενήμερων δανείων. Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα Γέφυρα , όπως ονομάζεται, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέ ους μέσω της ιστοσελίδας www.keyd.gov.gr η οποία έχει αναλάβει να κάνει μια ολοκληρωμένη απογραφή όσων χρωστούν σης τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τοος.

 Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα