Πρόστιμο 100 ευρώ άνω των 60: Ο νέος “λογαριασμός” της εφορίας και τα απόνερα

Πρόστιμο 100 ευρώ άνω των 60: Ο νέος “λογαριασμός” της εφορίας και τα απόνερα
Συνταξιούχος στο ΑΤΜ Eurokinissi

Τα νέα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από 16 Ιανουαρίου στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60, αναμένεται να "φουσκώσουν" το λογαριασμό της εφορίας για πολλούς και αναπόφευκτα σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμών να φέρουν και νέα ληξιπρόθεσμα.

Τα πρόστιμα των 100 ευρώ, ανά μήνα, για στους ανεμβολίαστους πολίτες που είναι άνω των 60 οδηγεί σε ένα έξτρα «χαράτσι» για όσους δεν πειθαρχήσουν. Σε ετήσια βάση ο «λογαριασμός» μπορεί να φτάσει τα 1200 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι στα 952 ευρώ ανήλθε ο πρόσθετος μέσος φόρος που κλήθηκαν να πληρώσουν 2.878.920 φορολογούμενοι που έλαβαν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020.

Να σημειωθεί ότι από την επεξεργασία των στοιχείων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προέκυψε ότι το 70% των φορολογουμένων δεν πληρώνει πρόσθετο φόρο ή έχει επιστροφή (όπως και το 65% των επιχειρήσεων), λόγω των φοροελαφρύνσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή αλλά και τον περιορισμό των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Βαρύς λογαριασμός

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της δαπάνης που καλείται το 2021 να αντιμετωπίσει όποιος αρνηθεί το εμβόλιο και είναι άνω των 60. Μάλιστα το ποσό αυτό σε μηναία βάση υπερβαίνει κατά πολύ ακόμη και τις μηνιαίες εισφορές ασφαλισμένων για κάλυψη υγείας, ακόμη και για ευγενή ταμεία». Υπενθυμίζεται ότι π.χ. αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α. κατατάσσονται από 1-1-2020 σε έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης ξεκινά, ανάλογα την ασφαλιστική κατηγορία από τα 50 ευρώ και φτάνει τα 60 ευρώ.

Νέα χρέη

Βέβαια, με το νέο μέτρο δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο νέων χρεών για όσους έχουν αδυναμία ή επιδείξουν απορθυμία καταβολής των προστίμων. Εφόσον, μάλιστα, καταστούν ληξιπρόθεσμά θα οδηγήσουν πολλούς φορλογούμενους – ανεμβολίαστους σε «μπλοκάρισμα» της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, κάτι που ουσιαστικά «φρενάρει» οποιαδήποτε πρόθεση αγοραπωλησίας, μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων κτλ. Επίσης αυτές οι οφειλές, με βάση τη νομοθεσία, μπορεί να οδηγήσουν, επίσης, σε μπλοκάρισμα επιστροφών φόρου, αλλά και τραπεζικών λογαριασμών. Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βέβαια, δεν είναι στον άμεσο ορίζοντα, αλλά μετά την παρέλευση ετών, η μεγάλη συσσώρευση οφειλών μπορεί και να τα φέρει στο προσκήνιο.

Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε) και των διαλειτουργικών υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί στης ψηφιακές πλατφόρμες του κράτους, και μετά από σχετική νομική και τεχνική διαδικασία, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται να επιβάλλονται σε εξατομικευεμένη βάση τα πρόστιμα για όσους είναι άνω των 60 ετών και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Πρόκειται, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στο NEWS 24/7 για μια απλή διαδικασία, που, όμως, προαπαιτεί κάποιες διοικητικές, τεχνικές και νομικές πράξεις ώστε μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταβιβάζονται τα δεδομένα εκείνα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ στο taxisnet για τη βεβαίωση των προστίμων ανά ΑΦΜ.

Ουσιαστικά μέσω των μεγάλων βάσεων δεδομένων του δημοσίου, της ΗΔΙΚΑ, του emvolio.gov.gr και της παραμετροποίησης των στοιχείων που υπάρχουν στις μεγάλες πλατφόρμες που ελέγχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί το δημόσιο καταγράφει ποιοι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι. Στη συνέχεια θα μπορεί τα στοιχεία αυτά να αξιοποιούνται από την ΑΑΔΕ με τη διασταύρωση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ στις περιπτώσεις των ανεμβολίαστων για τις βεβαιώσεις των προστίμων ανά προφιλ στο taxisnet.

Οι ανακοινώσεις

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα τόνισε πως από την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 μόνο 60.000 έχουν κάνει το εμβόλιο και ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός τους γίνεται υποχρεωτικός. Όπως ανέφερε, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο από 16 Ιανουαρίου θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 φτάνουν τους 580.000.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται κάθε μήνα που κάποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο, θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και τα ποσά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί το ΕΣΥ. Παράλληλα ανακοίνωσε πως από τις 6 έως 12 Δεκεμβρίου και 3 με 7 Ιανουαρίου, θα χορηγείται δωρεάν ένα self test σε ενήλικες εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η αντιπολίτευση

«Σαμποτέρ του εμβολιασμού» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός.

«Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε, και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι, αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης, θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης, και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος με την εξέλιξη της πανδημίας και εξαιρετικά προβληματισμένος με τον τρόπο που η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει. «Υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμού, έλλειμμα στρατηγικής, προχειρότητα» επισήμανε, τονίζοντας ότι από τη μια ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να υποχρεώσει κανέναν να εμβολιαστεί και ότι η υποχρεωτικότητα έχει φθάσει στα όριά της και από την άλλη σήμερα ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην ΕΕ, πουθενά αλλού στον κόσμο.

Να δοθούν θετικά κίνητρα

Όπως είπε, η λογική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα. «Αντί να βάζεις πρόστιμα, θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, μια καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς. «Να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία τού εμβολιασμού για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μη χάσουν το μισό της σύνταξής τους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για την πιο ακραία, την πιο απάνθρωπη, την πιο αντιδραστική πολιτική επιλογή τον καιρό της πανδημίας, χαρακτηριστική της μισανθρωπίας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και απειλεί να μεταδοθεί σαν γάγγραινα χειρότερη από τον ίδιο τον κορονοϊό, σε ολόκληρη την κοινωνία» ανέφερε χτες ο Νίκος Φίλης, βουλευτής Α΄Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δώσει σημαντικό αγώνα τόνωσης των εμβολιασμών. «Επιπλέον, θα έχει περιορισμένο αποτέλεσμα ενώ θα εξαγριώσει πολλούς που δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν, και μαζί και τους συγγενείς τους. Την αντιεμβολιαστική δημαγωγία θα βοηθήσει, όχι τη δημόσια υγεία. Τώρα χρειάζεται πανστρατιά πειθούς για τον εμβολιασμό και όχι αυταρχισμός. Όχι επιχείρηση ενοχοποίησης των ηλικιωμένων, όπως πέρσι είχαν μπει στο στόχαστρο οι νέοι στις πλατείες. Να πάνε οι γιατροί πόρτα πόρτα, να μιλήσουν οι ιερείς στις εκκλησίες, να ενημερωθούν τα παιδιά στα σχολεία κι από κει οι οικογένειες.

Να ανακαλέσει αμέσως την απαράδεκτη εξαγγελία του ο πρωθυπουργός. Πριν τελειώσει η μέρα, όπως είχε υποχρεωθεί να κάνει μέσα σε κατακραυγή, όταν προ μηνών είχε εξαγγείλει τον διπλασιασμό των προστίμων. Ζούμε σε κοινωνία όχι σε ζούγκλα. Και όρθιοι, ως κοινωνία, θα βγούμε από την πανδημία. Θα παραμείνουμε άνθρωποι απέναντι στη βαρβαρότητα που επιδιώκουν να μας επιβάλουν» ανέφερε από την πλευρά του χτες με τη δήλωσή του ο Νίκος Φίλης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα