Προχωρά προς υλοποίηση η επένδυση 1 δισ. ευρώ της Microsoft για Data Centers στην Αττική

Διαβάζεται σε 3'
Microsoft
Microsoft iStock

Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της επιλογής κατασκευαστή από την Microsoft και όπως γίνεται κατανοητό θα δοθεί “μάχη” για το συμβόλαιο κατασκευής με την Αμερικανική πολυεθνική.

Ο κύβος ερρίφθη για την μεγάλη επένδυση της Microsoft για την δημιουργία Data Centers στην Αττική. Το Προεδρικό Διάταγμα για την ενεργοποίηση της ΣΜΠΕ δημοσιεύθηκε με αποτέλεσμα να παίρνει σάρκα και οστά η μεγάλη επένδυση στον χώρο της τεχνολογίας.

Θέμα χρόνου εκτιμάται πως είναι η άδεια για τις πρόδρομες εργασίες που θα δώσουν το σήμα της εκκίνησης του μεγάλου αυτού ιδιωτικού έργου, μια μεγάλη υποδομή που βάζει την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη των τεχνολογικών κολοσσών. Την περασμένη εβδομάδα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα είχαν εγκριθεί τα κίνητρα της επένδυσης κάνοντας την αρχή στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Όπως υπενθυμίζεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, η επένδυση έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Με το Π.Δ. εγκρίνεται η ΕΣΧΑΣΕ και η ΣΜΠΕ και για την οικοδομική άδεια θα κατατεθεί προς έγκριση η ΜΠΕ. Τεχνικός Σύμβουλος στην πορεία ωρίμανσης του έργου, όπως αναγράφεται στη ΣΜΠΕ είναι η AECOM η οποία έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία σε ανάλογα έργα. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της επιλογής κατασκευαστή από την Microsoft και όπως γίνεται κατανοητό θα δοθεί “μάχη” για το συμβόλαιο κατασκευής με την Αμερικανική πολυεθνική. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως στο 1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται και ο εξοπλισμός, οπότε το κατασκευαστικό αντικείμενο δεν είναι αυτού του ύψους, είναι όμως πολύ υπολογίσιμο.

Την ανάληψη του έργου θα την μάθουμε σε μελλοντικό χρόνο, όμως εκτιμάται πως αυτό θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στην μάχη του συμβολαίου το παρών έχουν δώσει τα σχήματα: ΜΕΤΚΑ, ΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-RENCO.

Που θα κατασκευαστεί

Οι περιοχές που επέλεξε η Microsoft για να πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη της επένδυση στη χώρα είναι στα Σπάτα και το Κορωπί στις ΒΙΠΕ που υπάρχουν. Πιο αναλυτικά η επένδυση ονομάζεται “Investment in Data Centers in Greece” και θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα της Microsoft:

  • Το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος. Συνολικά θα κατασκευαστεί ένα συγκρότημα τριών κτιρίων με συνολικό εμβαδόν 14,1 χιλιάδων τ.μ, σε ακίνητο 84,5 στρεμμάτων ενώ θα καλυφθεί επιφάνεια 22,3 στρεμμάτων. Η δυναμικότητα του data center θα είναι 19,2 MW.
  • Το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» στο Κορωπί το οποίο αναμένεται προς έγκριση.

Συνολικά τρία συγκροτήματα data centers αναμένεται να δημιουργηθούν στην περιοχή και αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην απασχόληση τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και -κυρίως- κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Δεν είναι βέβαια τυχαίο πως επελέγησαν περιοχές που είναι κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα