Ψηφίζεται την Πέμπτη ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Ψηφίζεται την Πέμπτη ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας
Γενική άποψη της Αθήνας με σπίτια Eurokinissi

Μετά τις χθεσινές βελτιώσεις ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προαναγγέλλει και άλλες. Τι περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο των αλλαγών

Διάθεση να επιλύσει αρκετές από τις ενστάσεις που διατυπώνουν τις τελευταίες ημέρες για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και το σύνολο της αγοράς δείχνει το υπουργείο Οικονομικών.

Χθες ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στην 3η συνεδρίαση για τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ανακοίνωσε οκτώ νομοθετικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, ενώ προανήγγειλε και συνέχεια.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

“Ακούμε  και εκεί που  βλέπουμε λογικά επιχειρήματα θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές βελτιώσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών, ενώ σύμφωνα με την υφιστάμενο σχεδιασμό το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μεθαύριο Πέμπτη.

Σε ότι αφορά στο πρώτο πακέτο βελτιώσεων στον επικείμενο νόμο που ανακοίνωσε χθες ο κ. Σταϊκούρας αφορούν στα εξής:

Πρώτον,  περί κατάργησης του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων, θα διευκρινισθεί ρητά ότι πτωχευμένος  οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό κάτω  του ακατάσχετου οριζόντιου  ορίου των 1.250  ευρώ μηνιαίως, όπως ήδη ισχύει στη νομοθεσία, για να μην υπάρχουν αμφισημίες.

Δεύτερον, περί φορολόγησης των ποσών που πληρώνει ο πτωχευμένος που  δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι τα ποσά δεν φορολογούνται.

Τρίτον, περί της  δυνατότητας πληρωμής φόρων και εισφορών που θα πρέπει να πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι το εισόδημα είναι το καθαρό, δηλαδή μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Τέταρτον, περί φοροδιαφυγής. Θα διευκρινιστεί ρητά ότι ο πτωχευμένος οφειλέτης μπορεί να λάβει απαλλαγή εάν δεν είναι δόλιος παρότι έχει οφειλές στο δημόσιο και ως εκ τούτου εκκρεμεί καταδίκη ή έχει καταδικαστεί. Προφανώς, αν κάποιος έχει προβεί σε δόλιες συμπεριφορές, όπως έκδοση πλαστών εικονικών τιμολογίων, τριγωνικές συναλλαγές και άλλα, δεν θα λαμβάνει απαλλαγή οφειλών.

Πέμπτον, περί το αν θεωρούνται ως ευάλωτοι όσοι είναι επιτηδευματίες, δηλαδή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα διευκρινιστεί ρητά ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να λάβουν όλες τις προστατευτικές πρόνοιες του νόμου και να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του φορέα απόκτησης ακινήτων σε περίπτωση πτώχευσής τους. Ο νόμος είναι ανοιχτός σε όλους, σε αντίθεση με το νόμο Κατσέλη που άφηνε απέξω όσους είχαν εμπορική δραστηριότητα.

Έκτον, περί φορέων που δύνανται να υποστηρίζουν τους οφειλέτες στο πλαίσιο του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης. Θα διευκρινιστεί ρητά ότι συμπεριλαμβάνονται και τα ινστιτούτα των κοινωνικών φορέων.

Έβδομον, περί του ορισμού του οικονομολόγου και του λογιστή. Θα διευκρινιστεί ρητά ότι αφορά σε φυσικά πρόσωπα ενεργά μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος με συναφή προϋπηρεσία επί τουλάχιστον πέντε έτη ή πιστοποιημένοι λογιστές φοροτεχνικοί με επαγγελματική άδεια α’ τάξης ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν λογιστικές, φοροτεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Όγδοον, περί των ετών που ελέγχονται για δολιότητα τα μέλη διοικητικού συμβουλίου και αντίστοιχα απαλλάσσονται από τις οφειλές του νομικού προσώπου που εκπροσωπούν, αυξάνεται το σχετικό όριο από 1 έτος σε 3 έτη. Συνεπώς, το συνολικό χρονικό διάστημα που δύναται να ελέγξει ο δικαστής, αυξάνεται από τρία σε πέντε έτη πριν την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα