Silicon Valley Bank: Σε άνοδο οι τιμές των ομολόγων μετά την τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ

Silicon Valley Bank: Σε άνοδο οι τιμές των ομολόγων μετά την τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης 2023 Michael Probst/AP

Στη μεγαλύτερη ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, στρέφονται οι επενδυτές μετά την κατάρρευση της SVB. "Παγώνει", όπως όλα δείχνουν, η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της ΗΠΑ, που επρόκειτο να γίνει την τρέχουσα εβδομάδα.

Θετικό αντίκτυπο είχε την Δευτέρα (13/03) στις αγορές ομολόγων η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB. Οι τιμές των ομολόγων σημειώνουν άνοδο καθώς οι επενδυτές θορυβημένοι από τις εξελίξεις στρέφονται στην μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα.

Στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, θεσμικοί επενδυτές, όπως η Goldman Sachs, εκτιμούν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα αποφύγει τελικώς να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε αύξηση των επιτοκίων της, όπως είχε προεξοφληθεί. Η εταιρεία ανέμενε προηγουμένως αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Goldman Sachs προσέθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη, το οποίο θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του για μία νέα αύξηση των επιττοκίων.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 134 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 4,26% από 4,45% που ήταν την Παρασκευή έναντι 2,20% (από 2,63% την Παρασκευή) του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,06% από 1,82% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0729 δολ. από το επίπεδο των 1,0710 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0706 δολ.

Μπάιντεν: “Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε το πρωί της Δευτέρας να αποτρέψει οποιαδήποτε κρίση εμπιστοσύνης μετά την πτώχευση των δύο μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, επιμένοντας ότι οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, επισημαίνοντας πως η διάσωση δεν σημαίνει ότι θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Σε μια σύντομη τηλεοπτική δήλωση από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται αποφασιστικά στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με τρόπο που θα προστατεύει τους καταθέτες χωρίς να επιβραβεύει τα στελέχη και τους επενδυτές που αναλαμβάνουν κινδύνους.

“Οι Αμερικανοί μπορούν να είναι σίγουροι ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας είναι ασφαλείς”, δήλωσε ο πρόεδρος. “Επιτρέψτε μου επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα σταματήσουμε σε αυτό- θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται”.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι καταθέσεις θα είναι διαθέσιμες τη Δευτέρα, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. “Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε”, είπε.

Επιδίωξε όμως να διαχωρίσει την παρέμβασή του από τη διάσωση που χρηματοδοτήθηκε από τους φορολογούμενους κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09, όταν οι κυβερνήσεις του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα έδωσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου μετά από μια συστημική κρίση. Τελικά, οι τράπεζες επέστρεψαν τα χρήματα, αλλά η ιδέα ότι οι φορολογούμενοι έπρεπε να σώσουν πλούσιους τραπεζίτες εξόργισε τους ψηφοφόρους και αναμφισβήτητα άλλαξε την πολιτική με τρόπο που συνεχίζει να έχει απήχηση και στο σήμερα.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο: καμία ζημία δεν θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι”, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του κ. Ομπάμα κατά το τελευταίο στάδιο εκείνης της προηγούμενης κρίσης, στη δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας. “Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω αυτό: Καμία απώλεια δεν θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι”.

Το κόστος για την αποζημίωση των καταθετών θα χρηματοδοτηθεί από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων, ή F.D.I.C. Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δανείων που έχει ανοίξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του χρήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος θα υποστηρίζεται από χρήματα των φορολογουμένων. Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Fed δήλωσε ότι “δεν αναμένει ότι θα χρειαστεί να αντλήσει από αυτά τα κεφάλαια στήριξης”.

Ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι θα επιβάλει απόδοση ευθυνών για τις αποτυχίες. “Οι διευθυντές αυτών των τραπεζών θα απολυθούν”, είπε, προσθέτοντας: “Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν αλλαγές στους κανόνες “ώστε να καταστεί λιγότερο πιθανό να ξανασυμβεί αυτού του είδους η τραπεζική αποτυχία”.

Πόσο κινδυνεύουμε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Όπως έγραψε το NEWS 24/7, σε σχέση με την Ελλάδα για την ώρα φαίνονται να ισχύουν τα παρακάτω:

  • Δε φαίνεται σε πρώτη φάση, να υπάρχει έκθεση κλίμακας στην εν λόγω τράπεζα καθώς η δράση της ήταν εστιασμένη στην Silicon Valley και συνδεδεμένη με μεγάλα ονόματα της διεθνούς “νέας οικονομίας” (πελάτης της ήταν π.χ. η Pinterest). Κύριά της δουλειά είναι η διακράτηση των καταθέσεων, τόσο των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και των επενδυτών που, μέσω Venture Capital, τοποθετούνται σε αυτού του είδους τις εταιρείες της Silicon Valley.

  • Μέσω της Wall Street μπορεί να υπάρχουν σε χαρτοφυλάκια μετοχές της τράπεζας SVB, ωστόσο, όπως φαίνεται, τόσο μια πιθανή μετοχική έκθεση, όσο και η διακράτηση άλλων προϊόντων της SVB, δεν πρέπει να συγκρίνεται με την ανάλογη που υπήρχε στην περίπτωση της Lehman Brothers, που είχε ενεργητικό άνω των 600 δισ. δολ. και ένα τεράστιο δίχτυ συναλλαγών με ολόκληρο το σύστημα τραπεζών και αγορών. Με βάση τα στοιχεία της FDIC, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλισης καταθέσεων, που πλέον ελέγχει την τράπεζα και αναζητεί επιτακτικά αναζητά αγοραστή, ο οποίος αναλάβει την τράπεζα και θα προστατεύσει το σύνολο των καταθέσεών της πέρα από την κρατική εγγύηση των 250.000 ευρώ, η SVB είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους. Όμως είναι, όπως αναφέρθηκε εστιασμένη η δράση της στη Silicon Valley, καθώς από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας. Βέβαια πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.

SVB AP

Βέβαια μια συνολική αναστάτωση στις αγορές, ειδικά σε μια συγκυρία στην Ελλάδα, που υπάρχουν προβληματισμοί σε σχέση με την πολιτική της εικόνα κι ενδεχόμενους κινδύνους, αλλά και με την επαναφορά της οικονομίας στο δρόμο της “σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας” με στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% από το 2024, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Κάτι άλλωστε που φάνηκε με την κίνηση του Χρηματιστηρίου που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έχασε την Παρασκευή με πτώση 2,49% και σε εβδομαδιαία βάση κατά -5,24%. Γιαυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκκίνηση των διεθνών αγορών από την Δευτέρα αλλά και το τι θα γίνει συνολικά σε επίπεδο ΗΠΑ για τη διαχείριση της κατάστασης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα