Σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας: Στην Ουάσιγκτον αγωνια, στην Αθήνα προεκλογικές “κορώνες”

Σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας: Στην Ουάσιγκτον αγωνια, στην Αθήνα προεκλογικές “κορώνες”
Τα κεντρικά του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον ASSOCIATED PRESS

Ξεκινά η εαρινή σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας με τους προβληματισμούς για την πορεία της διεθνούς οικονομίας στο φόντο και γεωπολιτικών εντάσεων να είναι έντονοι. Ωστόσο στην καθ΄ ημάς πραγματικότητα η όλη συζήτηση για την οικονομία είναι “αλλού”.

Στην Ουάσιγκτον, από σήμερα και μέχρι την την Κυριακή του ορθόδοξου Πάσχα, στις 16/4, “χτυπά” η καρδιά της διεθνούς οικονομίας ένεκα της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ενδιαφέρον, δε, είναι ότι η Σύνοδος εξελίσσεται εν μέσω της πλέον δύσκολης συγκυρίας των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστική η αναφορά της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που έσωσε την περασμένη εβδομάδα το στίγμα.

Όπως ανέφερε η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη 5ετία, με προβλέψεις για μεγέθυνση μόνο 3% την προσεχή 5ετία, την πιο αδύναμη εδώ και τριάντα χρόνια, μικρότερη από το 3,8% που ήταν ο μέσος όρος στις 5ετίες της προηγούμενης 20ετίας. Ειδικά φέτος, η μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, με βάση όσα αναφέρθηκαν, θα είναι μικρότερη από 3%, η μισή από αυτήν θα έρθει από την Ινδία και την Κίνα, ενώ το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα έχει μείωση ρυθμών μεγέθυνσης, Ταυτόχρονα η ζήτηση για τις εξαγωγές των φτωχότερων χωρών θα μειωθεί και θα διευρυνθούν η φτώχεια και η πείνα σε αυτές.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 1990, και βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο 3,8% για τις τέσσερις πενταετίες των τελευταίων 20 χρόνων.

Στο φόντο αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προέτρεψε τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Μάλιστα, το ΔΝΤ σκοπεύει να δημοσιεύσει πιο λεπτομερή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η γεωπολιτική

Σε σχέση με τις διεθνείς ανακατατάξεις, όπως σημειώνουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ φουντώνει την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και εντείνει την πείνα σε όλο τον κόσμο.

“Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη”, είπε η κ. Γκεοργκίεβα. “Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών”.

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές παρουσιάζονται ισχυρές, ιδιαίτερα στην Ασία. Ινδία και Κίνα αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μισής παγκόσμιας επέκτασης. Ωστόσο, όπως αναφέρει, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος πλήττονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, ενώ η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους παραμένει χαμηλότερη απ’ αυτή των αναδυόμενων οικονομιών. Η φτώχεια και η πείνα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται να ενταθούν, σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός σηματοδοτεί πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο παραμένουν περιορισμένες οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου σε ΗΠΑ και Ελβετία, είπε, επίσης, η κ. Γκεοργκίεβα.

Εάν το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ πληθωρισμού και διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε. “Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και ευέλικτοι από ποτέ” τόνισε και ανέφερε ότι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις περιλαμβάνονται το μη βιώσιμο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινδυνεύει να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα κεφάλαια διοχετεύονται όλο και περισσότερο προς ευθυγραμμισμένα μπλοκ χωρών.

Ο πιο μακροπρόθεσμος κατακερματισμός του εμπορίου, προσθέτει, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη μετανάστευση, τις ροές κεφαλαίων και τη διεθνή συνεργασία, θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως και 7% – ισοδύναμο με τη συνδυασμένη ετήσια παραγωγή Γερμανίας και Ιαπωνίας. Οι διακοπές στο τεχνολογικό εμπόριο θα μπορούσαν να επιφέρουν απώλειες έως και 12% του ΑΕΠ για ορισμένες χώρες, αναφέρει η Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προέτρεψε τις χώρες να είναι ρεαλιστικές όσον αφορά την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού. Επανέλαβε επίσης την έκκληση προς τα μέλη του Ταμείου να παράσχουν ελάφρυνση χρέους σε αναξιοπαθούσες χώρες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα

Στο ίδιο μήκος κύματος και Η Παγκόσμια Τράπεζα που αναφέρει ότι ο κίνδυνος μιας χαμένης 10ετίας είναι υπαρκτός. Η πανδημία και ο πόλεμος πάνε τα πράγματα πολύ πίσω, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα, εδώ. Εφόσον οι πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμείνουν περιορισμένες στην Ελβετία και στις ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.

Σε άλλο κλίμα η Ελλάδα

Την ώρα, λοιπόν, που οι σειρήνες, γεωπολιτικές και οικονομικές ηχούν, καλώντας όσους χαράσσουν πολιτικές να δράσουν στην “καθ΄ ημάς” Ανατολή, το κλίμα παραπέμπει σε μια άλλη εικόνα. Η συζήτηση, είτε θα κινείται, συχνά, σε ένα “ροζ σύννεφο” ανάπτυξης, είτε σε ανάδειξη ήσσονος σημασίας ζητημάτων, που απλά βολεύουν την προεκλογική εντυπωσιοθηρία. Ούτε λόγος όμως για τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας, που έχουν να κάνουν με τη νέα συγκυρία υψηλών επιτοκίων, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, τις θεραπείες χρόνιων ζητημάτων που καταδικάζουν την οικονομία σε υστέρηση, όπως η χωροταξική διευθέτηση ή λειτουργία της οικονομίας.

Στο κλίμα αυτό στην Έκθεσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ήχησε τον “κώδωνα” των προκλήσεων

Το δυσμενές διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023, γι’ αυτό και απαιτείται η συνέχιση αξιόπιστων πολιτικών. H άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής το προσεχές διάστημα αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομική πολιτική” ανέφερε και προσέθεσε:

Ως προς τα δημόσια οικονομικά, οι αυξημένες δημοσιονομικές προκλήσεις απαιτούν δημοσιονομική σύνεση και υπευθυνότητα. Σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, η προσήλωση στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας. Και αυτό διότι η αύξηση του κόστους δανεισμού και η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης περιορίζουν τη θετική συμβολή της διαφοράς έμμεσου επιτοκίου-ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης, αποδυναμώνοντας σταδιακά την αρχικά ευεργετική επίδραση του πληθωρισμού στη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, χρειάζεται δημοσιονομική σύνεση ώστε να μην υπονομευθεί η συνεχής πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους” τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

“Να μιλήσουμε για πολιτικά προγράμματα” ζητεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση πάντως σε ανακοίνωσή της την Κυριακή αναφερόμενη στο όλο κλίμα, κάτι που είναι προφανές ότι θα πρέπει να εισακουστεί από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα