Στα 795 εκατ. ευρώ η δαπάνη χορήγησης του ΕΚΑΣ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤ (EUROKINISSI/ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤ (EUROKINISSI/ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Δείτε αναλυτικά τα προσωρινά απολογιστικά στοιχεία του 2013

Στα 795 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η δαπάνη χορήγησης του ΕΚΑΣ σύμφωνα με στοιχεία του προσωρινού απολογισμού του 2013, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 2014.

Όπως, εξάλλου, γίνεται γνωστό με το έγγραφο, η δαπάνη αυτή είναι αυξημένη κατά 20 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2012.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Νάντια Βαλαβάνη. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ανέφεραν ότι η εφαρμογή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012 έφερε δυσάρεστες αλλαγές σχετικά με την καταβολή του ΕΚΑΣ καθώς προϋπόθεση και για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας (από το 60ο έτος που ίσχυε).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι «πέραν της αλλαγής ηλικίας, ως προϋπόθεση καταβολής του ΕΚΑΣ, δεν έχει επέλθει καμία άλλη μεταβολή ως προς την καταβολή του στις κατηγορίες που εξαιρούνται του ορίου ηλικίας».

Ειδικότερα υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται της απαίτησης του ορίου ηλικίας οι εξής περιπτώσεις:

- Ορφανά παιδιά τα οποία είναι ανίκανα ή ανήλικα.

- Ορφανά παιδιά που είναι ενήλικα εφόσον φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές της χώρας ή ισότιμες προς αυτές του εξωτερικού και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

- Εξ΄ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι του Προεδρικού Διατάγματος 1041/1979, δηλαδή όσοι απολύονται από την υπηρεσία λόγω ανικανότητας και όσοι είναι παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, καθώς και όσοι πάσχουν από υπερφωσφατασαιμία ή από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και υποβάλλονται σε μετάγγιση ή από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφροί), εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

(ΑΠΕ)

SHARE: