Σταϊκούρας: Επέκταση “Ηρακλή” και πρόγραμμα γέφυρα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Σταϊκούρας: Επέκταση “Ηρακλή” και πρόγραμμα γέφυρα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Για οκτώ μήνες και σε ποσοστό έως 90% η κάλυψη δόσεων μικρομεσαίων και επαγγελματιών. Επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής». Yπό αξιολόγηση η bad bank. Πίεση στις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την συνολική στρατηγική της κυβέρνησης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρουσίασε το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του έδωσε έμφαση στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» έως τον Οκτώβριο το 2022 (με στόχο μείωση κατά 32 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων) αλλά και στο νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα καλύψει έως οκτώ μήνες και μέχρι το 90% της δόσης σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. «Αυτό πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων», δήλωσε. «Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν, φυσικά, με προσοχή, μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις της για την πρόταση της ΤτΕ για δημιουργία bad bank, σημειώνοντας ότι το σχέδιο είναι υπό εξέταση σε ό,τι αφορά τη σχέση οφέλους/κόστους.

Περιγράφοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:

1ον. Όπως έχουμε ήδη αναπτύξει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προτιθέμεθα να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες για την παράταση και επέκταση του πετυχημένου σχήματος «Ηρακλής». Αυτή η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και θα αποβλέπει στη περαιτέρω -σημαντική- μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν, μέσα από το νέο πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, φτάνοντας σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά».

2ον. Η κυβέρνηση, με την αξιοποίηση διεθνών συμβούλων, εξετάζει και αξιολογεί την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (bad bank), η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους – οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς -μέχρι σήμερα- να την έχει ολοκληρώσει.

3ον. Δρομολογείται η σταδιακή εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών και της παροχής 2ης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ κ.ά.), έχει συστήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες εργάζονται σε καθημερινή βάση για τη σταδιακή υλοποίηση της νέας ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

4ον. Δρομολογείται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό θα παρέχει επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών, προκειμένου να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο παρέχουμε επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

5ον. Θα ενισχύσουμε και θα επεκτείνουμε την τραπεζική χρηματοδότηση, με τη διοχέτευση στην οικονομία των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα