Σταϊκούρας: "Xρειάζονται τολμηρότερες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη"

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας EUROKINISSI

Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της Ελλάδας σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τη συμφωνία στο Eurogroup.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Πέμπτης (9/4) του Eurogroup στον Alpha 989, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Με αυτό το δεδομένο, δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφής σε πιστοληπτικές γραμμές και μνημόνια με βάση το βασικό σενάριο για την πορεία της υγειονομικής κρίσης αλλά και τα δεδομένα της οικονομία. Διευκρίνισε πάντως ότι η χρημοδότηση από τον ESM για τις άμεσες και τις έμμεσες δαπάνες υγείας δεν αποτελεί μνημόνιο αφού συνοδεύεται από ελάχιστες προϋποθέσεις.

ADVERTISING

Σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup μίλησε για μία θετική απόφαση η οποία όμως θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες μελλοντικά πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν έγινε συζήτηση για ευρωομόλογο, γιατί υπήρξε μία μεγάλη ομάδα κρατών η οποία δεν το ήθελε.. Σημείωσε πάντως την αναφορά στο ταμείο ανάκαμψης που θα συζητηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από καινοτόμους χρηματοδοτικούς πόρους

Παρατήρησε πάντως ότι σε αυτήν περίπτωση η ΕΕ λειτούργησε πολύ πιο γρήγορα και αποφασιστικά από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Αναφερόμενος στα εργαλεία που συμφωνήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης είπε: "θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, αλλά και συστηματικά με το βλέμμα και στην επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας".

Άλλους δύο μήνες τα μέτρα προστασίας

Αναφερόμενος στο εσωτερικό πεδίο τόνισε ότι μέχρι τώρα η Κυβέρνηση έχει βαδίσει σωστά, αντιμετωπίζοντας την κρίση από τον κορονοϊό προτατεύοντας και τις επιχιειρήσεις αλλά και τις θεσεις εργασίας.

Ο ΥΠΟΙΚ, επίσης, προανήγγειλε την επέκταση για τουλάχιστο το ίδιο χρονικό διάστημα (σ.σ. ισχύουν ήδη για 45 ημέρες) των μέτρων στήριξης, ενώ άφησε ένα "παράθυρο" για διεύρυνση του Δώρου Πάσχα και σε άλλους υπαλλήλους του δημοσίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού.

Είπε επίσης πως έως το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου θα καταστεί εφικτή η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής μετά την παράταση των αιτήσεων. Ανέφερε πως έχουν φτάσει οι υποβολές ενδιαφέροντος τις 45.000 επιχειρήσεις που έχουν κάνει ήδη αίτηση μέχρι σήμερα. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν απέκλεισε επίσης τη δυνατότητα να επαναληφθεί η διαδικασία. "Αυτό το σχήμα μπορεί να επαναληφθεί", πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, προέβη και σε προαναγγελία κλαδικών σχεδίων στήριξης, τα οποία στον τουρισμό θα έχουν ειδική πρόβλεψη και για τις επιχειρήσεις που τώρα θα ξεκινούσαν ως εποχικές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Eurogroup, Ομόλογα, Χρήστος Σταϊκούρας, Covid-19
SHARE:

24Media Network