Στις αγορές βγαίνει και πάλι η Ελλάδα με 30ετές ομόλογο

Στις αγορές βγαίνει και πάλι η Ελλάδα με 30ετές ομόλογο
Φωτογραφία αρχείου AP

Η χώρα αναζητά χρήματα στις αγορές με 30ετές ομόλογο έχοντας ως κύριο στόχο τη διατήρηση του μαξιλιαριού.

Με στόχο τη συντήρηση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων που σήμερα ανέρχονται σε 33-34 δις εξέρχεται και πάλι στις αγορές η χώρα με την έκδοση 30ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς που πάντως είναι ευνοϊκές καθώς η ΕΚΤ έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα με την τελευταία απόφαση του Δ.Σ. ότι θα συνεχίσει την πολιτική της με τις καθαρές αγορές κατικων ομολόγων ή όπως λέγεται στην επίσημη γλώσσα «των στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP)» τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Στη νέα έκδοση χρέους της Ελλάδα, που είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας ανάδοχοι αναλαμβάνουν οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα. Ουσιαστικά το 30ετές επελέγη για να «απλωθεί» σε χρόνο το χρέος, να βελτιωθεί το προφίλ του αλλά και για να εμπλουτιστεί το μενού επιλογών των επενδυτών σε μια πολύ καλή συγκυρία λόγω του προγράμματος της ΕΚΤ,

Αυτή θα είναι η δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές μέσα στο 2021, καθώς στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η επιτυχημένη έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 29 δισ. ευρώ, με την τελική απόδοση να περιορίζεται στο 0,75% -για πρώτη φορά κάτω του 1% σε 10ετές ομόλογο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο πρόκειται να δανειστεί 10 έως 12 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές ομολόγων έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα