Στο 1,57% το επιτόκιο του 10ετούς, 3 δις δανείστηκε το Δημόσιο από τις αγορές

Στο 1,57% το επιτόκιο του 10ετούς, 3 δις δανείστηκε το Δημόσιο από τις αγορές
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα AP

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον με προσφορές να ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ από υψηλής ποιότητας επενδυτές και επιτόκιο στο 1,57% κοντά σε αυτό της έκδοσης του περασμένου Οκτωβρίου αρκετά πριν την κρίση, ήταν τα βασικά στοιχεία της σημερινής έκδοσης του 10ετούς ομολόγου.

Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε συνολικά 3 δις ευρώ έναντι της αρχικής στόχευσης των 2,5 δις ευρώ ενισχύοντας ισόποσα τα ταμειακά του διαθέσιμα ενόψει των κρίσιμων μηνών που ακολουθούν στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Επίσης με την χθεσινή έκδοση το ελληνικό δημόσιο αύξησε την ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο αγορών από την δευτερογενή αγορά για την ΕΚΤ πλέον των 4,69 δις ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της από αγορές στις οποίες έχει προχωρήσει από τα μέσα Μαρτίου .

Στα πολύ θετικά της έκδοσης είναι και οι επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στην δημοπρασία. Στην πλειοψηφία τους ήταν ξένοι θεσμικοί επενδυτές (τράπεζες, μετοχικά κεφάλαια), ενώ αυξημένη συμμετοχή είχαν και οι ελληνικές τράπεζες μετά την άρση των σχετικών περιορισμών για το ποσό των ομολόγων που μπορούν να διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan οι οποίοι έκλεισαν το βιβλίο των ομολόγων νωρίς το απόγευμα και δεδομένης της ζήτησης πρότειναν στο Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει το διπλάσιο της αρχικής έκδοσης, δηλαδή 5 δις ευρώ, αλλά το οικονομικό επιτελείο δεν συμμερίστηκε την προτροπή τους. Αυτό διότι κρίθηκε ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, ειδικά μέσα σε μια οικονομική κρίση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μεταφραστεί σε κάποιο κίνδυνο είτε για το χρέος, είτε για την οικονομία γενικότερα, κάτι που είναι αυτονόητο ότι δεν είναι επιθυμητό.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, έδειξε ότι η Κυβέρνηση ανέμενε την επιτυχία της έκδοσης. Αναφερόμενος στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, είπε μεταξύ άλλων πως “σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο”, υπογραμμίζοντας πως “είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που γίνεται από τις αρχές του χρόνου”.

Χρ. Σταϊκούρας: «Ψήφος εμπιστοσύνης»

“Σήμερα η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα”, τόνισε αναφερόμενος στην σημερινή έκδοση ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι “Για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές, με επιτυχία”.

Σε σχέση με τα στοιχεία της έκδοσης είπε ότι το επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 1,57% είναι ίσο περίπου αυτού της αντίστοιχης τελευταίας έκδοσης, τον Οκτώβριο του 2019.

Και φυσικά, επιτόκιο πολύ χαμηλότερο της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, τον Μάρτιο του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο, αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του ΟΔΔΗΧ, αποτελεί η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

«Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της», κατέληξε ο υπουργός οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα