Τεράστιο βήμα στην e-eforia: Έκδοση κλειδάριθμου με βιντεοκλήση

Τεράστιο βήμα στην e-eforia: Έκδοση κλειδάριθμου με βιντεοκλήση
shutterstock

Ψηφιακό ραντεβού και ζωντανή σύνδεση για κλειδάριθμο από τις ΔΟΥ. Θα ακολουθήσει η απόδοση ΑΦΜ και η έναρξη ατομικής επιχείρησης.

H έκδοση κλειδάριθμου, του κωδικού με τον οποίο οι φορολογούμενοι άνοιγαν μερίδα στο Taxisnet, ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε την παρουσία του νέου φορολογούμενου στην εφορία.

Τώρα όμως και λόγω της ανάγκης αποφυγής του συγχρωτισμού το καθεστώς αλλάζει και πλέον ο κλειδάριθμος θα εκδίδεται από απόσταση εκτός από την διαδικασία μέσω SMS και email και μέσω βιντεοκλήσης με την ΑΑΔΕ.

Η καινοτόμος αυτή υπηρεσία προσφέρεται μέσω της ενιαίας ηλεκτρονικής πύλης του Δημοσίου, Gov.gr, στη διεύθυνση, myAADElive.gov.gr, και υποστηρίζεται παραγωγικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Η ψηφιακή πύλη, myAADElive, είναι το πρώτο βήμα για την εξ αποστάσεως επικοινωνία πολιτών με εκπροσώπους της ΑΑΔΕ, αναφορικά με την έκδοση κλειδάριθμου, αλλά και αριθμού υπηρεσιών, που αναμένεται να προστεθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Με τη νέα υπηρεσία, ακόμα μία διαδικασία μπορεί να γίνεται ψηφιακά, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη οι πολίτες να επισκεφτούν τις κατά τόπους ΔΟΥ, ενώ παραμένει ζωντανή η επικοινωνία και αναβαθμίζεται η εξυπηρέτησή τους.

Τα βήματα για να κλείσετε ραντεβού θυμίζουν αυτά που είναι απαραίτητα για κάθε τηλεδιάσκεψη:

Ως πρώτο βήμα Μετά από αίτηση εγγραφής σας στο TAXISnet, λαμβάνετε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο έναν σύνδεσμο που θα τον οδηγήσει στην Πύλη Εισόδου και Επικοινωνίας με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ, (myaadelive)

Στη συνέχεια, παρακαλούμε θα πρέπει να εισάγετε έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία θα σας αποσταλεί σύνδεσμος για να αποκτήσετε πρόσβαση στην υπηρεσία myAADElive.

  • Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση του αλφαριθμητικού της εικόνας. Επιλέγοντας Υποβολή, σας αποστέλλεται η ενεργοποίηση συνδέσμου πρόσβασης στο myAADElive, στον προσωπικό σας λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αφού διαβάσετε προσεκτικά το περιεχόμενο του ανωτέρω μηνύματος, χρησιμοποιείστε τον σύνδεσμο (link) που σας έχει αποσταλεί για πρόσβαση στο myAADElive.

  • Με τη χρήση του συνδέσμου μεταφέρεστε άμεσα σε νέα οθόνη, όπου θα επιλέξετε «Απόδοση Κλειδαρίθμου». Αφού διαβάσετε προσεκτικά το περιεχόμενο του ανωτέρω μηνύματος, χρησιμοποιείστε τον σύνδεσμο (link) που σας έχει αποσταλεί για πρόσβαση στο myAADElive.

  • Με τη χρήση του συνδέσμου μεταφέρεστε άμεσα σε νέα οθόνη, όπου θα επιλέξετε «Απόδοση Κλειδαρίθμου».

  • Αμέσως μετά έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε προγραμματίσετε βιντεο-κλήση με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ την ημέρα και ώρα που επιθυμείτε. Για να γίνει η κράτηση του ραντεβού, υποχρεωτική είναι η συμπλήρωση μερικών βασικών στοιχείων σας όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), ο αριθμός τηλεφώνου, ο ΑΦΜ καθώς και ο κωδικός επιβεβαίωσής σας που λάβατε με την αίτηση εγγραφής του στο TAXISnet. Αυτόματα, η επιβεβαίωση της κράτησης αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, όπου μπορεί να ελέγξετε την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού σας καθώς και ναδιαχειριστείτε την κράτησή σας σε περίπτωση κάποιας αλλαγής.

  • Την ημέρα και ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού θα επιλέξετε: «Συμμετοχή σε σύσκεψη Teams» που εμφανίζεται στο μήνυμα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου το οποίο επιβεβαιώνει την κράτησή. Άμεσα μεταφέρεστε στο περιβάλλον της σύσκεψης με τον εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ. Πριν επιλέξετε «Συμμετοχή τώρα» ελέγξτε την κάμερα και το μικρόφωνό σας ώστε να είναι ενεργοποιημένα.

Για την αμεσότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να δώσετε σημασία στα παρακάτω:

  • Η γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο Internet.

  • Για διευκόλυνση της επικοινωνίας σας είναι απαραίτητη η απόλυτη ησυχία στον περιβάλλοντα χώρο σας κατά τη διάρκεια της βίντεο-κλήσης με τον εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ.

  • Η ενεργοποίηση κάμερας και μικροφώνου της συσκευής από την οποία θα συνδεθεί.

  • Εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει να συνδεθεί με τον εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ μέσω του σταθερού του υπολογιστή ή μέσω laptop, με λειτουργικό Windows, συστήνεται η επιλογή της web έκδοσης του Microsoft Teams.

  • Προκειμένου να εμφανίζονται καθαρά και με ευκρίνεια τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που ζητούνται από τον εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ (όπως η Αστυνομική Ταυτότητα, διαβατήριο, κλπ), θα πρέπει να «καλύπτετε» την οθόνη σας με το έγγραφο, όπως τη βλέπετε μέσα από την εφαρμογή, κατά την διάρκεια της συνομιλίας.

  • Ειδικότερα για πολίτες που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, συστήνεται η χρήση της βασικής κάμερας του τηλεφώνου (μεγαλύτερη ανάλυση), τη στιγμή που καλούνται να επιδείξουν τα απαιτούμενα έγγραφα (περιστροφή κάμερας).

Κατά την πρώτη επίσημη λειτουργία της πύλης, σε συνομιλία του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιστιλή με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο πρώτος είπε ότι μετά τον κλειδάριθμο η ΑΑΔΕ σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση της βιντεοκλήσης  και στην απόδοση ΑΦΜ αλλά και την ίδρυση προσωπικής εταιρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα