Το ενεργειακό κόστος βάζει “χειρόφρενο” στην ανάκαμψη

Το ενεργειακό κόστος βάζει “χειρόφρενο” στην ανάκαμψη
Λογαριασμός της ΔΕΗ eurokinissi

 Δεν έχει τέλος το ράλι τιμών στην ευρωπαϊκή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος που πlέον δημιουργεί μεγάλα προσκόμματα  στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Μεγάλο είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει η Ελληνική οικονομία λόγω της έντομα ανοδικής πορείας των ενεργειακών τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση όσα αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που συγκρίνουν τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων με τις εξαγωγές, μόνο για το 2021, που η ενεργειακή κρίση αφορά τους τελευταίους μόλις μήνες, ο λογαριασμός για την οικονομία έχει ξεπεράσει το 1 δισεκ. Αναμένεται, δε, με βάση όσα, επίσης, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ για την χρονιά που έρχεται, εφόσον δεν καταγραφεί δραστική αποκλιμάκωση των τιμών.

Οι προβολές

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές των συμβολαίων στον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF έκλεισαν για τις παραδόσεις Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου με αύξηση +12,5% στα 130,68 ευρώ/MWh και 130,5 ευρώ αντίστοιχα.

Συνολικά, απρόβλεπτες χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του φυσικού αερίου παράγοντες της αγοράς ενέργειας τονίζοντας ότι το μέχρι τώρα ράλι τιμών το Δεκέμβριο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα κόστη παραγωγής ρεύματος τον επόμενο μήνα τον Ιανουάριο του 2022 επηρεάζοντας συνολικά την πορεία ανάκαμψης

Νέος μηχανισμός

Όπως, πάντως, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» την εβδομάδα που πέρασε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα είναι οξύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο σημείωσε ότι είναι παροδικό και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει το 5%.

«Η ελληνική πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όταν οξύνεται η κατάσταση, πρέπει να αλλάζουμε τους στόχους και να βοηθάμε περισσότερο. Σχεδιάζουμε πλέγμα παρεμβάσεων για να βοηθήσουμε συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις (υγειονομική και ενεργειακή) που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Στο φόντο αυτό, με βάση κυβερνητικές πηγές, ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης ετοιμάζεται για την προστασία νοικοκυριών από τις ενεργειακές κρίσεις. Βέβαια ακόμη η όλη άσκηση για τη δημιουργία του είναι σε πλήρη εξέλιξη, Ωστόσο με βάση όσα αναφέρονται θα χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος, που θα συνυπολογίζει την πορεία των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, το διαθέσιμο ποσό από τους πόρους του λογαριασμού του Ταμείου Μετάβασης ή άλλες πηγές, εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια και θα οδηγεί σε απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς λιανικής όσων κριθούν δικαιούχοι. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα