Το πρώτο κρούσμα της “Όμικρον” στις ΗΠΑ “βούλιαξε” τους δείκτες της Wall Street

Το πρώτο κρούσμα της “Όμικρον” στις ΗΠΑ “βούλιαξε” τους δείκτες της Wall Street
(AP/Andre Penner)

Ραγδαία η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης "Όμικρον" παγκοσμίως. Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ έχει ήδη αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, που αποτυπώθηκε στους δείκτες της Wall Street.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, όταν ο ΠΟΥ χαρακτήριζε τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού “παραλλαγή ανησυχίας”, οι φόβοι κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας αναζωπυρώθηκαν.

Πριν ξεκινήσει η εξάπλωση της “άγνωστης” μέχρι πρότινος μετάλλαξης σε πολλές χώρες (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα), κανείς δεν περίμενε την τάχιστη επιρροή της σε όλο τον κόσμο.

Χάρτης με τις χώρες που εντοπίζονται κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον VALENTIN RAKOVSKY/AFP

Οι φόβοι αυξήθηκαν σημαντικά με την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ, όπου γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη (01/12) και αφορά έναν πλήρως εμβολιασμένο που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική στην Καλιφόρνια.

Η ιαπωνική τράπεζα προειδοποίησε για “οικονομικό πόνο” λόγω της νέας μετάλλαξης, που φέρνει όλο και περισσότερους περιορισμούς παγκοσμίως, σε μια (μάταιη;) προσπάθεια ανακοπής της εξάπλωσής της.

(AP/Kin Cheung)

Η οικονομική -και όχι μόνο- κατάσταση των ΗΠΑ τους περασμένους μήνες, όταν “χτυπιούνταν” ανελέητα από τον κορονοϊό και μετρούσαν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, πλέον είναι μόνο… παράδειγμα προς αποφυγήν.

Ως εκ τούτου, ο Τζο Μπάιντεν “δουλεύει” ήδη τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα, προκειμένου να μην ξυπνήσουν μνήμες του περασμένου χειμώνα.

Η αρχή πρόκειται να γίνει με νέους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες, σύμφωνα με το Reuters, ακολουθώντας τα βήματα ευρωπαϊκών χωρών, εκεί που η νέα μετάλλαξη έχει κάνει ήδη… αισθητή την παρουσία της.

Ελλιπείς πληροφορίες

“Αγκάθι” για τον περιορισμό, αλλά και την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής “Όμικρον” παραμένουν τα ελάχιστα δεδομένα που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα.

Αν και αφορά μετάλλαξη ενός ήδη υπάρχοντα ιού, τον οποίο ο πλανήτης προσπαθεί δύο χρόνια τώρα να αντιμετωπίσει, πρόκειται για κάτι νέο και απαιτείται χρόνος για την αξιολόγησή της.

Μερικά από τα λιγοστά δεδομένα, σε ό,τι αφορά την εν λόγω μετάλλαξη, έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) της Νότιας Αφρικής, όπου υποδεικνύουν για την “Όμικρον” ότι θα μπορούσε να “ξεφύγει” των εμβολίων. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ψυχρολουσία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Οι πρώιμες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, έχουν κλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, φοβούμενοι ότι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν να καταπνίξουν οποιαδήποτε ανάκαμψη από τις οικονομικές καταστροφές της πανδημίας.

Οι βασικοί δείκτες των μετοχικών αγορών στην Ιαπωνία και την Αυστραλία ήταν πιο αδύναμοι στις πρωινές συναλλαγές την Πέμπτη, αφού οι κύριοι μέσοι όροι της Wall Street υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στο πρώτο κρούσμα των ΗΠΑ και αυξάνονταν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Hitoshi Suzuki, δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας μπορεί να χάσει τις προσδοκίες της, αν η εξάπλωση της “Όμικρον” επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση.

“Αν ο αντίκτυπος των περιορισμών προσφοράς είναι μεγαλύτερος ή διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, υπάρχει κίνδυνος η οικονομική ανάπτυξη να υποβαθμίσει περαιτέρω τις προσδοκίες τον επόμενο χρόνο”, δήλωσε.

Πλήγμα για την οικονομία η πανδημία

Στις αρχές του περσινού χρόνου, όταν ο κορονοϊός πλέον εντοπιζόταν στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως “πανδημία“, ξεκίνησε η κατρακύλα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε καθολικό lockdown για τη χώρα. Και τότε ξεκίνησε ένας νέος γύρος οικονομικής κρίσης.

Στιγμιότυπο από την Αθήνα. Eurokinissi

Ενδεικτικά, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα, με σκοπό να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην οικονομία, αλλά και την κοινωνία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών του 2021, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η βγήκε από τη δύσκολη οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Με άλλα λόγια, δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από την αναπτυξιακή δυναμική της προ covid-19 περιόδου της ελληνικής οικονομίας. Όπως μάλιστα φαίνεται από την έρευνα εισοδήματος η πανδημική κρίση διευρύνει τις ανισότητες.

Αν και η παραπάνω έρευνα αφορά κατά βάση τον ελληνικό πληθυσμό, κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αν όχι οι ίδιοι, τουλάχιστον παρόμοιοι περιορισμοί επιβάλλονταν -και όπως φαίνεται θα επιβληθούν εκ νέου- σε όλες τις χώρες, το αποτύπωμά τους θα βρίσκεται στην ίδια κλίμακα.

Μένει μόνο ο χρόνος για να δείξει πώς θα επηρεάσει η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” την παγκόσμια οικονομία, αλλά κυρίως, πόσες ανθρώπινες ζωές θα στερήσει, τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο μετράμε ήδη πάνω από 5 εκατ. νεκρούς από την covid-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα