Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για Επιστρεπτέα 5, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για Επιστρεπτέα 5, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων
shutterstock

Σε εξέλιξη η επεξερασία των αιτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τα ενοίκια.

Στο τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να πληρωθεί το πρώτο κύμα των ποσών για το επίδομα για το επίδομα θέρμανσης ενώ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες εκταμιεύσεις από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης και θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση που θα ορίσει την κατανομή των πόρων που θα δοθούν σε όσους έκαναν αγορές καυσίμων Να σημειωθεί ότι το ύψος των ποσών που θα πάρουν οι δικαιούχοι είναι από από 80 έως 650 €.

Για τις επιδοτήσεις της Επιστρεπτέας 5 ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων θα οριστικοποιηθεί ο αλγόριθμος που θα καθορίσει το ύψος των κρατικών δανείων που θα λάβουν όσοι κριθούν δικαιούχοι. Όπως είπε στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα αρχίσουν να πιστώνονται τα ποσά από μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Σε σχέση με τους όρους τα επιστρεπτέας προκαταβολής 6 που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο ο υπουργός δεν έδωσε κάποιο στίγμα.

«Το κράτος θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματικότητα, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Έχουμε τη δυνατότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 32 δισεκ. ευρώ» τόνισε.Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «το επόμενο δίμηνο προγραμματίζουμε την 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Κατά το Μάρτιο θα καλύψει Ιανουάριο και Φεβρουάριο».

Παράλληλα σε σχέση με τα ενοίκια διευκρίνισε ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου γίνανε 263.000 συμψηφισμοί. «Υπήρχαν περίπου 80.000 περιπτώσεις που δεν έγιναν λόγω λαθών ή απόρριψης αιτήσεων μέχρι Οκτώβριο. Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο κάναμε άλλη διαδικασία να βοηθήσουμε επί μειωμένου ενοικίου να έρθει το κράτος να αποζημιώσει με το 50% του ποσού αφορολόγητα». «Η πληρωμή Νοεμβρίου θα ξεκινήσει σήμερα, και στόχος είναι μέχρι 15 Φεβρουαρίου να κλείσουμε και το μήνα Δεκέμβριο. Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι δικαιούχοι θα πάρουν το 80%, ενώ το άλλο 20% είναι αφορολόγητο. Προσδοκούμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να καλύψουμε και τον Ιανουάριο».

Για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «έχουμε δώσει δυνατότητα παράτασης για τον Απρίλιο του 2021 και είχαμε πει ότι το ποσό δεν θα κατατεθεί αμέσως, αλλά θα είναι σε άτοκες ή έντοκες δόσεις ανάλογα με το χρονικό διάστημα».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα