Τουρκία: "Έσπασε" νέο ρεκόρ 20ετίας για τον πληθωρισμό - Στο 54,4% τον Φεβρουάριο

Ρεκόρ 20ετίας για τον πληθωρισμό στην Τουρκία
Ρεκόρ 20ετίας για τον πληθωρισμό στην Τουρκία AP

Στα τάρταρα παραμένει η οικονομία της Τουρκίας, με την κατάρρευση της λίρας να οδηγεί τον πληθωρισμό σε ιστορικό υψηλό από το 2002. Φόβοι για περαιτέρω αύξηση, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται το Φεβρουάριο στην Τουρκία, φθάνοντας το 54,4% σε ετήσια βάση, ποσοστό ρεκόρ από τον Ιανουάριο 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τον Ιανουάριο, η άνοδος των τιμών καταναλωτή είχε φθάσει το 48,7% σε ετήσια βάση.

ADVERTISING

Υποσχέσεις Ερντογάν με το εν όψει εκλογών

Λιγότερο από 16 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο 2023, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών, η οποία τροφοδοτείται από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχασε σχεδόν 44% της αξίας του έναντι του δολαρίου κατά το 2021: σήμερα το πρωί η ισοτιμία ήταν 14,11 λίρες για ένα δολάριο και 15,7 λίρες για ένα ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά περίπου μισή μονάδα.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη άνοδο των τιμών λιανικής κατά 55,32% στη μεγαλούπολη το Φεβρουάριο, κάτι πρωτοφανές εδώ και 20 χρόνια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος να τονώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος κυρίως των εισαγωγών ενέργειας και των δημητριακών.

Ορισμένοι τούρκοι και ξένοι οικονομολόγοι κατηγορούν τακτικά το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (Tuik) ότι υποτιμά κατά περισσότερο από το ήμισυ το εύρος των αυξήσεων των τιμών.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε απολύσει στα τέλη Ιανουαρίου τον διευθυντή του Tuik. Ήταν η πέμπτη κατά σειρά αντικατάσταση από το 2019.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Τουρκική λίρα, Πληθωρισμός, Ερντογάν
SHARE:

24Media Network