Τουρκία: Για δεύτερη μέρα “βυθίζεται” το χρηματιστήριο

Τουρκία: Για δεύτερη μέρα “βυθίζεται” το χρηματιστήριο
shutterstock

Πάνω από 5% πέφτει ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης στον απόηχο της μεγάλης πτώσης της λίρας, μετά την την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

“Ελεύθερη πτώση” καταγράφεται για δεύτερη μέρα στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με τον κύριο δείκτη των μετοχών να υποχωρεί κατά 5,4%, το πρωί της Τρίτης 23/3.

Χθες Δευτέρα, το χρηματιστήριο αναγκάστηκε να σταματήσει δύο φορές τις συναλλαγές όταν ο δείκτης έπεσε κατά 5% και κατά 7%. Η λίρα κατέρρευσε χθες, χάνοντας έως και 17,5% της αξίας της και υποχωρώντας σε νέο ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

O διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αμπάλ, καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο δεν εξηγήθηκε το γιατί· ωστόσο η εξέλιξη σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%.

Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο διοικητής βρισκόταν στη θέση για μόλις πέντε μήνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα