Τράπεζα Πειραιώς: Κορυφώνεται η πολιτική κόντρα

Τράπεζα Πειραιώς: Κορυφώνεται η πολιτική κόντρα
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Η συνάντηση του Α. Τσίπρα την Τετάρτη με την Διοίκηση του ΤΧΣ πυροδοτεί νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Στο επίκεντρο ο ρόλος του ΤΧΣ. Τα επιχειρήματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στον πολιτικό στίβο μεταφέρεται αυτή την εβδομάδα η υπόθεση της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα να έχει μεθαύριο συνάντηση επί του θέματος με την Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ έρχεται λίγες μέρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Α. Τσίπρας στη Βουλή κατά της κυβέρνησης και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς και την ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για «διερεύνηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ευθυνών της Διοίκησης Τράπεζας Πειραιώς ως προς τη χειραγώγηση αγοράς».

Η επιλογή της συνάντησης με την διοίκηση του ΤΣΧ μόνο τυχαία δεν είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το θεωρούν τον «αδύναμο κρίκο της υπόθεσης» με δεδομένο ότι ως βασικός μέτοχος γνωρίζει ότι μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου θα εγγράψει ζημιές, θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του στην Τράπεζα ενώ θα μηδενιστούν και οι προσδοκίες ανάκτησης του μεγαλύτερου μέρους των ζημιών των τελευταίων ετών.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα κλιμακώσει τις επόμενες μέρες την αντίδρασή της επί τις διαδικασίας επικαλούμενη τους όρους της Αύξησης Κεφαλαίου, οι οποίοι σύμφωνα με τις θέσεις της, αποτελούν «σκάνδαλο» με κυβερνητικές ευθύνες και θύματα το ελληνικό δημόσιο το οποίο χάνει σχεδόν το σύνολο των τεράστιων ποσών (υπολογίζονται σε 16 δισ. ευρώ) που έχει διαθέσει εδώ και μιά δεκαετία για τη διάσωση της τράπεζας – αφού θα περιοριστεί η δυνατότητα ανάκτησης μέρους τους – και τους μικρομετόχους, που θα υποστούν μεγάλη ζημιά. Στην επιχειρηματολογία θα προστεθεί και η πρόσφατη τροποποίηση νόμου, με την οποία παρέχεται ουσιαστικά ασυλία στα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ) για τις αποφάσεις του.

Ευνοϊκότερη για τους μετόχους η τωρινή αύξηση κεφαλαίου

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι όσο πλησιάζει η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς στις 7 Απριλίου η Αντιπολίτευση θα κλιμακώσει την αντίδραση της με αιχμή το ΤΧΣ και μάλιστα εκτός των πολιτικών κινήσεων θα εκδηλωθούν σταδιακά και πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό εποπτικό επίπεδο, όσο με την αξιοποίηση νομικών μέσων.

Τραπεζικοί παράγοντες μιλώντας στο NEWS 24/7 κάνουν λόγο για «πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων» το οποίο προφανώς θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες με άξονα ποια αύξηση κεφαλαίου προκάλεσε την μεγαλύτερη ζημιά, του 2015 ή η σημερινή.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία θα επισημάνει ότι και στις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χρησιμοποιείται η μέθοδος του βιβλίου προσφορών καθώς πρόκειται για μια πολύ πιο ευέλικτη διαδικασία, όπου οι προσφορές καθορίζουν το εύρος τιμών στο οποίο θα γίνει η αύξηση.

Ωστόσο θα τονιστεί ότι στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, οι μικροί μέτοχοι δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής με το επιχείρημα ότι η διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό είναι χρονοβόρα διαδικασία και δεν υπήρχε χρόνος ενώ στην αύξηση κεφαλαίου του Απριλίου θα μπορούν να συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους, το οποίο θα διαμορφωθεί από το βιβλίο προσφορών. Πρακτικά, τονίζουν στο news247.gr τραπεζικά στελέχη με γνώση της διαδικασίας ότι οι μικροί μέτοχοι το 2015 υπέστησαν απίσχναση της συμμετοχής τους κατά 99,5%, ενώ τώρα, θα έχουν τη δυνατότητα, αν συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, να διατηρήσουν το ποσοστό τους.

Στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 δεν επιτράπηκε η συμμετοχή του ΤΧΣ με αποτέλεσμα η συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς να μειωθεί από 67% σε 26%. Επιπλέον, το ΤΧΣ εξέδωσε Cocos ύψους 2 δις. ευρώ (μορφή δανείου), τα οποία υπό προϋποθέσει εάν δεν πληρωνόταν ο τόκος δύο φορές θα μετατρέπονταν σε μετοχές με προκαθορισμένη τιμή στα 6 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΑΜΚ είχε γίνει σε τιμή τρία δέκατα του λεπτού. Τα Cocos μετατράπηκαν σε μετοχές πριν από λίγους μήνες και το ΤΧΣ είδε τη συμμετοχή του να εκτοξεύεται εκ νέου στο 61,3%, αλλά με μεγάλο κόστος και ζημία.

Στην αύξηση κεφαλαίου του 2021 δεν έχει καθοριστεί ποια θα είναι η συμμετοχή του ΤΧΣ. Το βέβαιο είναι πως θα πέσει κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,3% και θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών και την ποιότητά τους. Η εμφάνιση για παράδειγμα ενώ μεγάλου επενδυτή (όπως ακούγεται εντόνως στην αγορά τις τελευταίες ώρες) είναι ικανή συνθήκη να οδηγήσει σε αρκετά χαμηλό ποσοστό τη συμμετοχή του Ταμείου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα