Τράπεζα Πειραιώς: Θα στηρίξουμε όλους τους πελάτες μας, ιδιώτες και επιχειρήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Θα στηρίξουμε όλους τους πελάτες μας, ιδιώτες και επιχειρήσεις
Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς Eurokinissi

Μιλώντας στους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2019 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η τράπεζα έχει άμεσα διαθέσιμες επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις 400 εκατ. ευρώ. Σε ισχύ ο σχεδιασμός για νέες χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ φέτος.00

Την αποφασιστικότητα του Ομίλου Πειραιώς να στηρίξει τους πελάτες της, ιδιώτες και επιχειρήσεις, έτσι ώστε να διαχειριστούν την κρίση και να μπορέσουν την επόμενη ημέρα αυτής να ξεκινήσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους εξέφρασε, μιλώντας στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για την χρήση του 2019, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι το μέγεθος των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το δεύτερο εξάμηνο του 2020 υπό την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπερασθεί σε μεγάλο βαθμό, η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να μετριάσει τις συνέπειες και να απορροφήσει το σοκ».

Αναλυτικότερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε στους αναλυτές ότι η τράπεζα και η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum Hellas θα στηρίξουν όλους τους πελάτες ιδιώτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

«Αξιολογούμε και θα αξιολογήσουμε όλα τα αιτήματα και θα ρίξουμε στην μάχη όλα τα όπλα προκειμένου να τους στηρίξουμε με στόχο να είναι δυνατοί την επόμενη ημέρα. Βέβαια υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν όσους έχουν πληγεί είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η τράπεζα έχει προσεγγισθεί το 75% όλων των πελατών της, ενώ έχει άμεσα διαθέσιμες επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις 400 εκατ. ευρώ. Στην προσπάθεια της αυτή η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει στη «φαρέτρα» της κεφαλαιακή θωράκιση ύψους 2,3 δις. ευρώ.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επέμεινε στη σημασία του Εγγυοδοτικού Ταμείου που δρομολογεί η κυβέρνηση για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης άνω των 5 δις ευρώ, ποσό που όπως αναφέρθηκε είναι πιθανό να αυξηθεί και διευκρίνισε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας με εγγύηση του δημοσίου θα ξεκινήσει αμέσως μόλις υπάρξει ο σχετικός νόμος».

Ο κ. Μεγάλου σημειώθηκε ακόμη ότι ο σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς για νέες χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ φέτος δεν έχει αλλάξει όπως επίσης δεν έχει αλλάξει κάτι με την προετοιμασία των τιτλοποιήσεων για 2 δισ. στεγαστικά και 5 δισ. επιχειρηματικά δάνεια που είχε ανακοινώσει η τράπεζα, η οποία προχωρεί κανονικά και θα υλοποιηθεί αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τέλος ο κ. Μεγάλου προχώρησε και στην ανάλυση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας που έχει κτυπηθεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Όπως διευκρίνισε προς τους αναλυτές από την κρίση θα επηρεαστούν δάνεια άνω των 16 δις. ευρώ από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 47 δισ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς και συγκεκριμένα τα 8,8 δισ. ευρώ θα έχουν σημαντική επίπτωση, ενώ άλλα 7,5 δισ. ευρώ θα επηρεαστούν αρκετά.

Στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή αυτών που αναμένεται να επηρεαστούν πολύ, περιλαμβάνονται 5 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων και άλλα 3,8 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών. Στο χαρτοφυλάκιο των 7,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να επηρεαστεί αρκετά, περιλαμβάνονται 4,9 δισ. ευρώ δάνεια επιχειρήσεων και άλλα 2,6 δις ευρώ δάνεια ιδιωτών. Τέλος σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς περί τα 18,9 δισ. ευρώ των δανείων θα υποστούν επίπτωση αλλά μικρή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα