Τράπεζες: Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο πιστωτικών καρτών

Τράπεζες: Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο πιστωτικών καρτών
Η Τράπεζα της Ελλάδος Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μετά τις Alpha Bank και Πειραιώς, θέμα ημερών είναι η πώληση του κλάδου αποδοχής πιστωτικών καρτών (pos) και από τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Γιατί πωλούν οι ελληνικές τράπεζες και γιατί συγκεντρώνουν μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο αποδοχής πιστωτικών καρτών (pos) των ελληνικών τραπεζών εκδηλώνουν το τελευταίο διάστημα διεθνείς κολοσσοί καθώς μετά την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank τις επόμενες εβδομάδες ανακοινώνουν σημαντικές συμφωνίες τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική Τράπεζα.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες ότι ο κλάδος αποδοχής καρτών απαιτεί από τις τράπεζες υψηλές και συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία με αποτέλεσμα πανευρωπαϊκά, αλλά και διεθνώς, η τάση που ακολουθείται από τις τράπεζες είναι οι πωλήσεις με απόσχιση της δραστηριότητας και η σύναψη στρατηγικών συμφωνιών με εταιρείες πληρωμών και τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο αμφότερες οι διοικήσεις τόσο της Eurobank όσο και της Εθνικής Τράπεζας επιχειρούν να αξιοποιήσουν το θετικό momentum στην συγκεκριμένη αγορά, πιέζοντας τους ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, για την καταβολή όσο το δυνατόν υψηλότερων τιμημάτων.

Ήδη πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας έχει ζητήσει από τούς δυο υποψήφιους για την εξαγορά του κλάδου αποδοχής πιστωτικών καρτών (Worldline και Nexi) βελτιωμένη προσφορά. Η συγκεκριμένη πώληση έχει καταστεί “μήλο” της έριδος για δυο από τους μεγαλύτερους ομίλους συστημάτων πληρωμών καθώς το μερίδιο αγοράς της Eurobank στην ελληνική αγορά φθάνει το 28%.

Ανάλογα με το ποιος θα επικρατήσει στη διαγωνιστική διαδικασία με τη Eurobank θα καθοριστεί και ποιος από τους δύο ομίλους θα ισχυροποιήσει τη θέση του στην ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών, που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η διοίκηση της Eurobank αναμένεται να καταλήξει στον προτιμητέο επενδυτή εντός των προσεχών εβδομάδων και η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου.

Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Εθνική Τράπεζα η διοίκηση της οποίας έχει ήδη ενημερώσει τις εποπτικές αρχές ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την αμερικανική EVO payments στον κλάδο αποδοχής καρτών. Και σε αυτή την περίπτωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να βελτιώσει το αρχικό τίμημα του αμερικανικού ομίλου, στα ίδια, υψηλά, επίπεδα που έχουν κλείσει και τα αντίστοιχα deals στην Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας προβλέπουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα αποσχίσει τον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών και θα τον εισφέρει σε νέα εταιρεία στην οποία η EVO Payments θα αποκτήσει ποσοστό άνω του 50%.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης διανομής των προϊόντων της μεικτής εταιρείας από το δίκτυο της Εθνικής.

Από ενδεχόμενη υλοποίηση της συμφωνίας η Εθνική θα εγγράψει, αφενός, το κέρδος μεταβίβασης του πλειοψηφικού ποσοστού της νέας εταιρείας, στην οποία θα εισφέρει τον τομέα αποδοχής καρτών, αφετέρου, θα εμφανίσει υπεραξία στα βιβλία της για το εναπομείναν ποσοστό. Τέλος, θα συνεχίσει να εισπράττει προμήθειες λειτουργώντας ως broker του joint venture για το -επιχειρηματικό- πελατολόγιό της.

Τόσο η Nexi όσο και η Wordline έχουν δρομολογήσει την παρουσία τους στην ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η πρώτη υπογράφοντας στα τέλη Ιουλίου προσύμφωνο συνεργασίας με την Alpha Bank για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, στην οποία ο ιταλικός όμιλος θα έχει πλειοψηφική συμμετοχή και η τράπεζα το 49%, και η Wordline μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε στα τέλη Μαΐου με τον όμιλο Quest για την εξαγορά του 92,5% της Carldlink. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια λογική έχει υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τον αμερικανικό όμιλο Euronet Worldwide για την πώληση του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών της τράπεζας.

Η ιταλική Nexi είναι κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και συνεργάζεται με 150 τραπεζικούς ομίλους στους τομείς της αποδοχής καρτών και των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Αντίστοιχα, ο γαλλικός όμιλος της Wordline αποτελεί στρατηγικό τεχνολογικό συνεργάτη κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων διεθνώς, δημόσιων ευρωπαϊκών και μη οργανισμών και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο με τζίρο 4,8 δισ. ευρώ, ενώ στα 2,5 δισ. δολάρια ανήλθε ο τζίρος της Euronet το 2020.

Γιατί Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των αγορών που εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αύξησης των συναλλαγών με κάρτες, που σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανήλθε στο 40% το 2020. Οι πληρωμές που πραγματοποίησαν οι Ελληνες μέσω καρτών αυξήθηκαν από τα 26,2 δισ. ευρώ το 2019 στα 36,8 δισ. ευρώ και η αιτία έχει να κάνει με την εξοικείωση με το πλαστικό χρήμα μετά και τα διαδοχικά lockdowns στην οικονομία. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με υψηλό αριθμό εγκατεστημένων POS, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ προσεγγίζουν πλέον τις 800.000. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικές και εκτός από την ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων, η είσοδος μεγάλων τεχνολογικών ομίλων εκτιμάται ότι θα επιτρέψει και τη μείωση του κόστους των προμηθειών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα