Τράπεζες: Δόση 100 ευρώ τον μήνα για να κρατήσουν τα δάνεια ”πράσινα”

Τράπεζες: Δόση 100 ευρώ τον μήνα για να κρατήσουν τα δάνεια ”πράσινα”
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Την καταβολή δόσης ακόμη και 100 ευρώ το μήνα ετοιμάζονται να προτείνουν οι τράπεζες για να διατηρήσουν «πράσινα» τα moratoria που λήγουν τέλος του έτους. Όλες οι εναλλακτικές προτάσεις. Πρώτο στοπ από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Μέτρα διευκόλυνσης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων για την πληρωμή των δανείων τους ετοιμάζουν τράπεζες και Servicers, σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Τα προγράμματα αναστολής των δόσεων ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του νέου πλάνου στήριξης με μέτρα και για το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ξανακοιτούν τα σχέδια – που είχαν έτοιμα να τα θέσουν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021 – για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα των μηνιαίων πληρωμών και τα οποία στηρίζονταν στην πληρωμή του 50% της δόσης για ολόκληρο το 2021. Ωστόσο, η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η νέα καραντίνα των τριών εβδομάδων, με αυξημένη την πιθανότητα επέκτασής της, οδηγούν τις διοικήσεις τους στην αναθεώρηση των σχεδίων και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για παράταση των αναστολών πληρωμής των μηνιαίων δόσεων τουλάχιστον για τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και ο νέος γύρος καραντίνας παίρνει καθολικές διαστάσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που οδηγεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε αναθεώρηση των οδηγιών που έχει δώσει προς τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Σχεδιάζονται προϊόντα

Ήδη τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό των προϊόντων αυτού του τύπου, πάντα όμως προσαρμοσμένα στα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε δανειολήπτη.

Σε περίπτωση πάντως που το αίτημα να συνεχιστούν τα moratoria και το πρώτο τρίμηνο του 2021 απορριφτεί, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείριση θα προτείνουν τον περιορισμό της δόσης στο 30% ή στο 50% σε σχέση με αυτή που πλήρωνε ο πελάτης πριν από την κρίση, με προοπτική η δόση να φτάσει στο 70% ή στο 100% από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το σύστημα είναι έτοιμο να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά εφ’ όσον προκύψει ανάγκη, προτείνοντας την καταβολή ενός μικρού μέρους της αρχικής δόσης, της τάξεως των 100 ή 200 ευρώ για 3 ή 6 μήνες, και στη συνέχεια προοδευτική επαναφορά της δόσης στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας (δηλαδή στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο), σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα αποφασίσουν για ένα νέο χάρτη στήριξης των δανειοληπτών. Οι εναλλακτικές προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εξής:

– Η επέκταση της αναστολής στις πληρωμές των δόσεων για δύο ακόμη μήνες, δηλαδή και το πρώτο δίμηνο του 2021, υπό την αίρεση πως, αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της μερικής πληρωμής της δόσης.

– Με βάση τον σχεδιασμό των τελευταίων εβδομάδων, οι τράπεζες είχαν αποφασίσει από την 1η Ιανουαρίου ο δανειολήπτης (ιδιώτης και επιχείρηση) να πληρώσει για το σύνολο του 2021 το 50% της μηνιαίας δόσης και όχι το 100%.

Τραπεζικές πηγές, μετά την κυβερνητική απόφαση του καθολικού lockdown, ανέφεραν στην NPL Confidential ότι εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο – αν δεν ληφθεί η απόφαση παράτασης των αναστολών – πληρωμής του 20% της δόσης (αντί του 50% που προέβλεπε το σχέδιο που είχαν ήδη έτοιμο) για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα είναι άμεσα εξαρτώμενο από την εξέλιξη της πανδημίας

Πρώτο στοπ

Την ώρα πάντως που τράπεζες και διαχειριστές, αναζητούν εναγωνίως τρόπους διευκόλυνσης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων για την πληρωμή των δανείων τους και ταυτόχρονα καταρτίζουν την επιχειρηματολογία τους ώστε να πείσουν τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SMM) για την ανάγκη παράτασης στα Μορατόρια, ήρθε η πρώτη «ψυχρολουσία» από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF).

Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικές, κυπριακές και πορτογαλικές τράπεζες έθεσαν σε πρώτη φάση το θέμα της παράστασης στα moratoria στους κόλπους της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF), αλλά αντιμετώπισαν την παγωμένη αντίδραση των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών.

«Αναμφίβολα η EBF βάζει στον πάγο, σε πρώτη φάση, το υπό συζήτηση αίτημα παράτασης στα moratoria» τονίζει στο news247.gr στέλεχος της αγοράς και χαμηλώνει ελαφρώς τον πήχη των προσδοκιών σε περίπτωση προώθησης του αιτήματος της παράτασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο SSM αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζει το αίτημα για παράταση στα moratoria με την απαραίτητη επιχειρηματολογία που θα το συνοδεύει, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στην αποστολή του.

Στη βάση αυτή, τραπεζικές πηγές δηλώνουν αποφασισμένες να πείσουν τις αρμόδιες αρχές για την ανάγκη να περιοριστεί ο κίνδυνος εκτίναξης των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω COVID-19 και προετοιμάζουν το οπλοστάσιο των νέων μέτρων που θα καταθέσουν προς έγκριση στον SSM.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα είχαν μπει σε αναστολή δόσεων δάνεια αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ (σ.σ. υπάρχουν και 3-4 δισ. δάνεια σε αναστολή δόσεων σε θυγατρικές εξωτερικού).

Μέρος εξ αυτών είχαν εξέλθει από το ειδικό καθεστώς στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ για τα υπόλοιπα η αναστολή δόσεων λήγει στο τέλος του έτους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα