Τράπεζες: Ενεργοποιείται άμεσα το Πρόγραμμα επιδότησης τόκων και ακολουθεί το νομοσχέδιο για το Γέφυρα 2

Τράπεζες: Ενεργοποιείται άμεσα το Πρόγραμμα επιδότησης τόκων και ακολουθεί το νομοσχέδιο για το Γέφυρα 2
Πολίτες με μάσκα στην Αθήνα eurokinissi

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματικών παραμένει αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό, ενεργοποιεί άμεσα το νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων ενήμερων δανείων και φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Γέφυρα 2.

«Σανίδα σωτηρίας» για μια σειρά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης από τις τράπεζες, θα αποτελέσει η ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης τόκων ενήμερων δανείων που θα αντιστοιχούν στο τρίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος αλλά και του «Γέφυρα 2», βάσει του οποίου θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό σε ΜμΕ που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς, εκτός από τους τομείς της χρηματοδότησης, της πρωτογενούς γεωργίας, του καπνού και της αλιείας. Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και υπεράκτιες εταιρείες εξαιρούνται επίσης από το πεδίο εφαρμογής του συστήματος. Η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Ο στόχος του μέτρου είναι να βοηθήσει στην εξασφάλιση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης για τις ΜμΕ που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού. Η υποστήριξη δεν θα υπερβεί τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία και η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Άμεσα θα βγει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την κάλυψη των τόκων που πληρώνουν οι επιχειρηματίες στα δάνειά τους: Η δημόσια χρηματοδότηση συνολικά θα καλύπτει ποσό ίσο με τους συμβατικούς τόκους που δημιουργούνται από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Μαρτίου, ήτοι για χρονικό διάστημα 3 μηνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις.

Στη συνέχεια η δικαιούχος επιχείρηση θ υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση της στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στην διεύθυνση www.ependyseis.gr με την ένδειξη: «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΚΩΝ ΜΜΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ COVID 19». Η πλατφόρμα «αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες».

Το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα αφορούσε πεντάμηνη επιχορήγηση τόκων και έληξε στις 30/6/20, έχοντας εξυπηρετήσει περίπου 180.000 αιτήσεις. Το πρόγραμμα επιδότησης τόκων καλύπτει επιχειρηματικά δάνεια τακτής λήξης και συμβάσεις πίστωσης, ενώ δεν καλύπτει τόκους υπερημερίας και λοιπά έξοδα, κοινοπρακτικά δάνεια, δηλαδή δάνεια που έχουν χορηγηθεί από κοινοπραξία δανειστών που ανήκουν σε διαφορετικούς ομίλους.

Το μέτρο αυτό με την επέκταση του έρχεται χρονικά κοντά στον χρόνο που διήρκεσαν τα μορατόριουμ ενώ θα βοηθήσει και τις τράπεζες να συγκρατήσουν την αύξηση των κόκκινων δανείων.

Όπως εξηγούν στο news247.gr τραπεζικά στελέχη «το πρόγραμμα αυτό σχεδιάζεται ως ένα μέτρο βοηθητικό για τα μορατόριουμ τα οποία λήγουν και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν ρευστότητα να πληρώσουν τις δόσεις τους, έστω κι αν αυτές είναι μειωμένες».

Έως τις 15 Μαρτίου το Γεφυρα 2

Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των Θεσμών συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου το νομοσχέδιο για το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Μαρτίου ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στις αρχές Απριλίου.

Το πρόγραμμα Γέφυρα 2 αποτελεί ένα ακόμα όπλο του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να στηρίξει τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις και να δώσει ανάσα στην αγορά, και σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από την οριστική συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν δυνατότητα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να ενισχυθούν με κρατική επιδότηση για τις δόσεις του δανείου τους.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας την περασμένη Παρασκευή «στο νέο πρόγραμμα παρέχουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο παρέχουμε επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά».

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη των οφειλετών στο πρόγραμμα είναι αποδεδειγμένα να έχουν πληγεί από τον κορονοιό, να έχουν μειωθεί τα έσοδα τους το 2020, κατά 20% σε σχέση με τα έσοδα που είχαν το 2019 ενώ δεν θα πρέπει να έχουν λάβει βοήθεια από άλλα προγράμματα επιδότησης μεγαλύτερη των 1,6 εκατ ευρώ μετά την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου. Επίσης, δεν θα πρέπει το οφειλόμενο ποσό να είναι εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το υπό διαπραγμάτευση Πρόγραμμα θα είναι στα πρότυπα του «Γέφυρα Ι» και προβλέπει την επιδότηση από το κράτος δόσης επιχειρηματικών δανείων για διάστημα οκτώ μηνών. Αφορά «πράσινα» επιχειρηματικά δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, δάνεια που είναι σε καθυστέρηση και καταγγελμένα δάνεια στις 31-12-2020. Εκτιμάται ότι θα καλυφθούν περίπου 150.000 δανειολήπτες που οφείλουν στις τράπεζες από 40 έως 50 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της επιδότησης για πράσινα δάνεια που εξυπηρετούνται η μηνιαία κρατική επιδότηση θα διαμορφώνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε έως 600 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, για επιχειρήσεις με τζίρο 10 εκατομμύρια σε έως 50.000 ευρώ και για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50 εκατομμύρια ευρώ θα ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς παραμένει το ύψος των επιλέξιμων δανείων που θα μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα, το οποίο θα καθοριστεί με μια σειρά κριτηρίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα