Τράπεζες: Λουκέτο σε 115 καταστήματα το τελευταίο 3μηνο του 2020

Τράπεζες: Λουκέτο σε 115 καταστήματα το τελευταίο 3μηνο του 2020

Το κύμα λουκέτων σε καταστήματα, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021 καθώς το πλαφόν που έχει ορίσει η ΕΚΤ για κάθε συστημική τράπεζα είναι τα 250 και άρα στο σύνολο του πιστωτικού συστήματος τα 1000 από 1481 που είναι σήμερα. Παρέμβαση της ΟΤΟΕ

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το τελευταίο τρίμηνο του 2020 το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων καθώς οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν αποφασίσει να αναστείλουν μέχρι το τέλος του έτους την λειτουργία συνολικά 115 καταστημάτων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του δικτύου τους.

Συνολικά και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του τελευταίους 15 μήνες οι τράπεζες θα έχουν αναστείλει την λειτουργία περί των 240 καταστημάτων τους σε όλη την Ελλάδα ή του 15% του δικτύου τους συνολικά.

Το κύμα λουκέτων σε καταστήματα, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021 καθώς το πλαφόν που έχει ορίσει η ΕΚΤ για κάθε συστημική τράπεζα είναι τα 250 και άρα στο σύνολο του πιστωτικού συστήματος τα 1000 από 1481 που είναι σήμερα.

Έμπειρος τραπεζίτης επισημαίνει στο news247.gr ότι «η ψηφιοποίηση της οικονομίας απαίτησε τα τελευταία χρόνια νέα εργασιακά δεδομένα και μοντέλα απασχόλησης, η υιοθέτηση των οποίων φαίνεται πως επιταχύνεται πλέον υπό την πίεση και τα δεδομένα της υγειονοµικής κρίσης».

Έτερη τραπεζική πηγή αποκωδικοποιεί την μελλοντική εικόνα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος σε λίγα χρόνια και επισημαίνει ότι «το μέγεθος που θα έχει το τραπεζικό σύστημα τα προσεχή χρόνια είναι συνάρτηση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται» και προσθέτει ότι «η ανάγκη για τη φυσική παρουσία των τραπεζών μέσω καταστημάτων περιορίζεται πλέον σημαντικά, συμπαρασύροντας σε ανάλογη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων».

Βεβαίως την παραπάνω εξέλιξη διευκόλυνε σημαντικά η πανδημία, καθώς τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει μέσα σε λίγους σε σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των συνδρομητών e banking, με ταυτόχρονη μείωση έως 60% των επισκέψεων σε τραπεζικές μονάδες.

Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010 οι εγχώριοι όμιλοι προχωρούν σε συνεχείς περικοπές στα κόστη με έμφαση στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και του φυσικού τους δικτύου. Έτσι από τον Σεπτέμβριο του 2015, οι 4 μεγάλοι του κλάδου θα έχουν μειώσει μέχρι και το τέλος του 2020 το εν Ελλάδι προσωπικό τους από τα 48.495 στα 30,432 άτομα. Η μείωση αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από προγράμματα εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεις, ενώ συμβολή είχαν και οι μεταγραφές τραπεζοϋπαλλήλων στις νέες εταιρείες διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των καταστημάτων τους την ίδια περίοδο θα έχει περιοριστεί στα τέλη του 2020 στα 1.481 από 2.394 τον Σεπτέμβριο του 2015.

Να μπει φρένο στη συρρίκνωση του δικτύου ζητά η ΟΤΟΕ

Η ΟΤΟΕ κάλεσε πρόσφατα τις τράπεζες να δώσουν τέλος στην περικοπή του δικτύου των καταστημάτων και στη μείωση της απασχόλησης, με την τακτική να εξωθούν συχνά σε έξοδο τους εργαζόμενους στα καταστήματα που κλείνουν. Όπως τόνισε, «οι τράπεζες συνεχίζουν ακόμα και μέσα στην πανδημία να λειτουργούν σε μία λογική συρρίκνωσης και περικοπής κόστους, επικαλούμενες την “αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση” και τη “δραστική αλλαγή στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας”, που έφεραν η πανδημία και τα lockdowns».

Όπως υπογραμμίζει η ΟΤΟΕ, «συναλλακτικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπο ούτε είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν, όταν επανέλθουμε στην “κανονικότητα”». Επιπλέον, «τα καταστήματα δικτύου και το προσωπικό τους είναι το αναντικατάστατο “δείγμα γραφής”, το πρόσωπο και ο σύνδεσμος εμπιστοσύνης της κάθε τράπεζας με την πελατεία στις γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες».

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η συρρίκνωση των δικτύων και της απασχόλησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα «δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, όσο σε επιλογές αποψίλωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Το δίκτυο καταστημάτων είχε ήδη δραματικά συρρικνωθεί, πριν από την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019 έναντι 14,6% μείωσης, στο ίδιο διάστημα, στην Ευρωζώνη.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν καταστήματα και να πιέζουν σε έξοδο τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενες την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των τραπεζοϋπαλλήλων, που μεγαλώνουν από την πανδημία. Αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση, για να παίξουν υπεύθυνα το ρόλο τους στην απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, επιμένουν σε αδιέξοδες λογικές μείωσης του κόστους. Αυτή η κατάσταση αποτελεί πλέον ένα μείζον αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα