Τράπεζες: Νέα πυρά για τον Πτωχευτικό Κώδικα

Τράπεζες: Νέα πυρά για τον Πτωχευτικό Κώδικα
Η Τράπεζα της Ελλάδος AP

Σειρά επιφυλάξεων για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που οδεύει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή εξέφρασαν την Παρασκευή οι διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών. Οι κύριες ενστάσεις.

Σειρά επιφυλάξεων για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα εξακολουθούν να διατηρούν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με όσα τόνισαν την περασμένη Παρασκευή στο 3ο Athens Investment Forum, κατά την διάρκεια του οποίου επισημάνθηκε η σημασία που θα έχει το νέο πλαίσιο στη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει στα τραπεζικά επιτελεία, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας οδεύει στη Βουλή ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να έχουν περάσει οι αλλαγές που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των τραπεζών και αφορούν στο κρίσιμο ζήτημα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών για τα φυσικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως ονομάζεται το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 και είναι εξαιρετικά κρίσιμος για την συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς από την εφαρμογή του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.

Νέα τραπεζικά πυρά

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί είναι τα όσα δήλωσαν την περασμένη Παρασκευή, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών οι οποίοι αφού χαρακτήρισαν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο νόμου, έθεσαν θέμα υλοποίησης, ζητώντας να προβλεφθεί ότι οι διατάξεις του νόμου θα τεθούν σε ισχύ, αφού ολοκληρωθεί η απαραίτητη τεχνική προεργασία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης επισήμανε «να μη ρισκάρουμε ένα μη λειτουργικό πλαίσιο» σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό «να κάνουμε την προεργασία που χρειάζεται» πριν την έναρξη ισχύος, ιδιαίτερα από την στιγμή που το νέο πτωχευτικό πλαίσιο περιλαμβάνει σειρά νεωτερισμών και φιλόδοξων διαδικασιών, σε ένα περιβάλλον μη καλόπιστης αντιμετώπισης από μερίδα δανειοληπτών (στρατηγικοί κακοπληρωτές).

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σημείωσε ότι «ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση» επισημαίνοντας τις δυσκολίες που θα δημιουργηθούν τόσο λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, όσο και τις καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν από την εξειδίκευση κρίσιμων διαδικασιών από την πλευρά του δημοσίου. «Έχουμε 90 μέρες να καθορίσουμε τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα ρυθμίζονται οι οφειλές μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και πρέπει να το κάνουμε έγκαιρα, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν με το νόμο Κατσέλη που όριζε 6 μήνες για την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, αλλά τελικά μας πήρε 6 χρόνια», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μυλωνάς είχε και στο πρόσφατο παρελθόν διατυπώσει την ανησυχία του για το θέμα, σημειώνοντας τότε ότι ένας περίπλοκος νόμος, που απαιτεί χρόνο και δημιουργία πολύπλοκων κρατικών υποδομών, για την εφαρμογή του, είναι πιθανόν να στρεβλώσει την συμπεριφορά του οφειλέτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι CEOs των Eurobank και Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας και Χρήστος Μεγάλου, με τις αιχμές τους να εστιάζονται στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το νέο πλαίσιο στην κουλτούρα πληρωμών. «Έχουμε διατυπώσει τις ανησυχίες μας σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος για τα φυσικά πρόσωπα και ελπίζουμε στην υλοποίηση να πάνε όλα καλά» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, συμφώνησε ότι «υπάρχουν πτυχές που θα μπορούσαμε να τις δούμε με άλλο μάτι, αλλά είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τη σωστή εφαρμογή του».

Δεν αρκεί ο χρόνος μέχρι την 1 η Ιανουαρίου

Οι τραπεζίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού να τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2021, χωρίς να είναι έτοιμες σειρά από προβλεπόμενες δομές.

Όπως εξηγεί έμπειρος τραπεζίτης, πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ο οποίος, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ουσιαστικό αδύνατον να λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, όσοι δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια του οικονομικά ευάλωτου, μπορούν να υποβάλουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 αίτηση πτώχευσης. Για να προστατεύσουν όμως, την πρώτη κατοικία τους από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πρέπει να αιτηθούν τη μεταβίβασή τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Με δεδομένο, όμως, ότι πρέπει να προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του επενδυτή, που θα αναλάβει την διαχείριση και στελέχωση του Φορέα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κώδικας δίνει τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Μέχρι σήμερα αυτή τη δυνατότητα την είχαν μόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Η πλατφόρμα ανοίγει πλέον και για φυσικά πρόσωπα με συγκεκριμένες και ταχείες διαδικασίες, με στόχο να προσφέρει λύσεις πριν το φυσικό πρόσωπο οδηγηθεί σε πτώχευση μέσω του δικαστηρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version