Τράπεζες: Στις “ράγες” ο σχεδιασμός για αύξηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Τράπεζες: Στις “ράγες” ο σχεδιασμός για αύξηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Τράπεζα της Ελλάδος AFP

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών οι νέες εκταμιεύσεις θα κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων, στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας και των μεταφορών. Πιο εμφανής στήριξη σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγροτική παραγωγή.

Αποφασισμένες να τηρήσουν στο ακέραιο τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν εκπονήσει για φέτος σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριά δηλώνουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και παρά τα προβλήματα που φαίνεται να δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές, τιτλοποιήσεις, κλπ) το 2021 ανήλθε σε 5,1 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό φέτος θα ανέβει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, στα 7,5 δισ. ευρώ. Τα επικαιροποιημένα τριετή επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών προβλέπουν αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ θα γίνει ακόμα πιο εμφανής η τραπεζική στήριξη προς ελεύθερους επαγγελματίες και την αγροτική παραγωγή.

Ήδη τον τελευταίο μήνα καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων μέσω των ανοιχτών, αλληλόχρεων λογαριασμών, καθώς οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εξαντλήσουν τα όρια στις γραμμές χρηματοδότησης που έχουν με τις τράπεζες. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες που προκαλεί στην Οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, σπεύδουν να θωρακιστούν με υπερεπάρκεια ρευστότητας εξαντλώντας το όριο πίστωσης που έχουν με την τράπεζά τους.

Αν και η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου και της ακρίβειας μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, τη ζήτηση για δάνεια, αλλά και τον περιορισμό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες εξακολουθεί να κυριαρχεί η εκτίμηση ότι μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι καθαρές εκταμιεύσεις μπορεί να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ.

O συγκεκριμένος στόχος προκύπτει από μέση καθαρή πιστωτική επέκταση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανά τράπεζα συν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ».

Οι κλάδοι

Στο ερώτημα σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος από τις νέες εκταμιεύσεις ο σχεδιασμός των τραπεζών έχει τοποθετήσει πρώτους στη σχετική λίστα τους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, του εμπορίου και της μεταποίησης.

Ένα σημαντικό ωστόσο ποσοστό των νέων εκταμιεύσεων θα αφορά επαγγελματίες και κλάδους που θα επηρεαστούν από τον ανοδικό κύκλο και τις επενδύσεις, αλλά και από την ενεργειακή κρίση (πχ κατασκευές, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, αγροτική παραγωγή κά). Επίσης, περίπου 20% της καθαρής πιστωτικής επέκτασης θα αφορά σε νοικοκυριά, κυρίως για στεγαστικά δάνεια.

Σε ότι αφορά την διοχέτευση των νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία, τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι για παράδειγμα τα 3,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθoύν κατά κύριο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων εμπροσθοβαρώς. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, στις μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως σε κλάδους όπως ενέργεια, τουρισμός, υποδομές, βιομηχανία κλπ υπάρχουν ήδη έτοιμα επιχειρηματικά σχέδια.

Τα υπόλοιπα περίπου 6,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπου οι ανάγκες και η ζήτηση για χρηματοδότηση αναμένονται αυξημένες, λόγω της επικείμενης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Από αυτά, σχεδόν το 60% θα αφορά στη λιανική τραπεζική και τα υπόλοιπα στις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη ζήτηση αναμένεται στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, όπου οι νέες εκταμιεύσεις αναμένεται να φτάσουν σε 1,2 δισ. ευρώ για απόκτηση κατοικίας και άνω του 1 δισ. στην καταναλωτική πίστη με το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά την αγορά αυτοκινήτου και τις δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά σπιτιού.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα ανακάμψει με ρυθμό 30%-40% τη νέα χρονιά, υποβοηθούμενη από τα χαμηλά επιτόκια και τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που προωθούνται στην αγορά και τα οποία επιτρέπουν το «κλείδωμα» της δόσης του δανείου για την αγορά κατοικίας σε χαμηλά επίπεδα για μακρά χρονική διάρκεια, έως και 30 χρόνια.

Οι νέες εκταμιεύσεις ανά τράπεζα

Τον διπλασιασμός της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, σε σχέση με το 2021, έχει θέσει ως στόχο για το 2021 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank με το συνολικό ύψους να προβλέπεται στα 2,2 δισ. ευρώ το 2022 (από 1,3 δισ. το 2021). Μάλιστα, όπως ενημέρωσε πρόσφατα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα η διοίκηση της τράπεζας ήδη το 1 δισ. ευρώ νέων δανείων έχει κατευθυνθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ενώ άλλο 1 δισ. βρίσκονται κοντά σε συμβασιοποιήσεις. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο δείχνει μεγάλη ζήτηση για δάνεια και από τη λιανική τραπεζική. Σημειώνεται ότι τα νέα δάνεια το 2021 ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Eurobank θα ρίξει το βάρος της σε Εμπόριο, Μεταφορές, Τουρισμός και Βιομηχανία καθώς τους θεωρεί πυλώνες ανάκαμψης για το 2021. Συνολικά έχει θέσει στόχο καθαρή πιστωτική επέκταση 2,3 ύψους δισ. ευρώ το 2022 και συνολικά 7,4 δισ. ευρώ το 2021-2024 (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές). Συνολικά, στην Ελλάδα η πιστωτική επέκταση θα ανέλθει σε 1,4 δισ., ενώ στη ΝΑ Ευρώπη 0,9 δισ. ευρώ (συνολικά 2,3 δισ.).

Η Τράπεζα Πειραιώς, στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2022-2025, το οποίο θα παρουσιάσει στις 6 Απριλίου, προβλέπει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 30% υψηλότερη από εκείνη του 2021. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, η Πειραιώς εστιάζει κυρίως σε κλάδους που έχουν την καλύτερη αναλογία κέρδους σε σχέση με το ρίσκο, όπως είναι οι κλάδοι της ενέργειας, του τουρισμού και της μεταποίησης. Επίσης, έμφαση θα δοθεί και στα δάνεια λιανικής.

Νέα δάνεια περίπου 5 δισ. ευρώ σχεδιάζει να διαθέσει για φέτος η Εθνική Τράπεζα ποσό που αντιστοιχεί σε καθαρή πιστωτική επέκταση εξυπηρετούμενων δανείων 1,5-2 δισ. ευρώ το έτος. Η χρηματοδότηση αφορά σε όλη την οικονομία, ενώ σημαντική είναι η ζήτηση από νοικοκυριά όπου αντιστοιχεί περίπου το 25% των δανείων στο 2021. Σημειώνεται ότι η Εθνική, μαζί με τη Eurobank, πραγματοποίησαν την υψηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση το 2021 (1,4 δισ. ευρώ η μία).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα