Τράπεζες: Θετική έκπληξη τα κέρδη του β’ τριμήνου

Τράπεζες: Θετική έκπληξη τα κέρδη του β’ τριμήνου
Χρήματα ISTOCK

Ξεκινά σήμερα η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο. Στο 1,7 δις. ευρώ τα κέρδη τα εξαμήνου. Οι παράγοντες που συντηρούν την θετική τάση και ο ρόλος των επιτοκίων. Προβληματισμός και επαγρύπνηση για τα κόκκινα δάνεια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας θα βρεθεί από σήμερα το εγχώριο πιστωτικό σύστημα καθώς ανοίγει ο χορός των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Την αρχή κάνουν σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank ενώ ακολουθούν αύριο η Εθνική Τράπεζα και στις 9 Αυγούστου η Alpha Bank. Τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου αναμένεται να αποτελέσουν μία ακόμη θετική έκπληξη από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, με τις εκτιμήσεις τους να κάνουν λόγο για αύξηση κερδών της τάξεως του 20% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023».

Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα είχε παρουσιάσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους 246 εκατ. ευρώ, η Eurobank συνολικά καθαρά κέρδη 237 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς εξομαλυμένα καθαρά κέρδη 159 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους 162 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν διπλάσια προ προβλέψεων κερδοφορία

Σύμφωνα με τους αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο, τα καθαρά κέρδη για το β’ τρίμηνο αναμένεται να διαμορφωθούν στα 850 εκατ. ευρώ περίπου, παραμένοντας σταθερά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Σε μια τέτοια περίπτωση το πρώτο εξάμηνο θα κλείσει με κερδοφορία της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρήσης το καθαρό αποτέλεσμα είχε διαμορφωθεί μεν σε 2 δισ. ευρώ, ωστόσο τα 1,7 δισ. ευρώ ήταν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Σημειώνεται ότι στο β’ τρίμηνο του 2023 τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται αυξημένα κατά 7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 58% σε ετήσια. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, εκτιμάται ότι η προ προβλέψεων κερδοφορία σε αυτό το διάστημα θα σημειώσει άνοδο κοντά στο 90% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Χαρακτηριστικό των θετικών προοπτικών που εμφανίζουν για τους επενδυτές οι ελληνικές τράπεζες είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αναθεωρηθεί κατ’ επανάληψη οι εκτιμήσεις της αγοράς για τα αποτελέσματα του 2023. Από τα μόλις 1,8 δισ. ευρώ στις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς, πλέον οι αναλυτές έχουν ανεβάσει τον πήχη στα 3,4 δισ. ευρώ όσο περίπου ήταν και η επίδοση του του 2022. Πρόκειται όμως για σαφώς πιο ποιοτικό αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι, όπου το μεγαλύτερο μέρος τους, περί τα 1,9 δισ. ευρώ, αφορούσε έκτακτα έσοδα. Αντιθέτως εφέτος η συντριπτική πλειονότητα θα προέρχεται από οργανικά αποτελέσματα.

Οι παράγοντες της κερδοφορίας

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί αναλυτές η περαιτέρω βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου οφείλεται σε τρεις κυρίως παράγοντες:

  1. τη συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων από τα αυξημένα επιτόκια,
  2. τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και φυσικά
  3. τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και αποφυγή μέχρι στιγμής νέου κύματος.

Βασικός παράγοντας για την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας από τις τράπεζες παραμένει και στο δεύτερο τρίμηνο η άνοδος των επιτοκίων γεγονός που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Η απότομη και ακραία αύξηση επιτοκίων που έχει συντελεστεί μέσα σε ένα χρόνο (4% από τον περσινό Ιούλιο αγγίζοντας «υψηλό» 22 ετών) πολλαπλασίασε την οργανική κερδοφορία των τραπεζών, με σημαντική τη συμβολή των εσόδων από τόκους. Η τάση αυτή φάνηκε τόσο στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 όσο και στο α΄ τρίμηνο φέτος και αναμένεται να είναι ακόμη πιο εδραιωμένη στο β’ τρίμηνο, με τα καθαρά έσοδα τόκων να φτάνουν σε νέα υψηλά.

Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά έσοδα από τόκους 447 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 56% σε ετήσια, η Alpha Bank αύξησε το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε 6,4% σε τριμηνιαία βάση, σε 423,6 εκατ. ευρώ και 51% σε σχέση με πέρυσι, η Eurobank πέτυχε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 55,6% έναντι του α’ τριμήνου 2022, στα 503 εκατ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε καθαρά έσοδα από τόκους 474 εκατ. το α’ τρίμηνο 2023, αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν, πάντως, ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων βρίσκεται σχεδόν προς το τέλος του δρόμου, καθώς βλέπουν χώρο για περαιτέρω άνοδο το πολύ μέχρι μισή ποσοστιαία μονάδα.

Προβληματισμός και επαγρύπνηση για τα κόκκινα δάνεια

Από την άλλη πλευρά, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που όμοιά της δεν έχουν δει οι αγορές τα τελευταία 40 χρόνια, δεν φαίνεται να ανησυχεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τα επιτελεία των τραπεζών, για ένα πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων. Όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν μια ελεγχόμενη, λελογισμένη και μικρής έκταση, νέα έκθεση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο στα τραπεζικά επιτελεία επειδή κανείς δεν μπορεί ούτε να προβλέψει τη σωρευτική επίπτωση επί μακρόν, ούτε και τις προθέσεις της ΕΚΤ, υπάρχει επαγρύπνηση για τις επιπτώσεις από την άνοδο του κόστους στα δάνεια, όσο κι αν δεν έχουν σήμερα προκαλέσει κραδασμούς στο σύστημα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η επίπτωση μιας αύξησης και δη σωρευτικής, λειτουργεί με χρονική υστέρηση.

Από την πλευρά του πάντως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων την περασμένη Πέμπτη ίσως είναι αρκετή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι διοικήσεις των τραπεζών, που για προφανείς λόγους, φοβούνται τη συνέχιση μιας τόσο σφικτής πολιτικής επί μακρόν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα