Τράπεζες: Το αποτύπωμα της πανδημίας στα χαρτοφυλάκια δανείων

Τράπεζες: Το αποτύπωμα της πανδημίας στα χαρτοφυλάκια δανείων
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος shutterstock

Πλήρη και αναλυτική εικόνα των συνεπειών της πανδημίας στα χαρτοφυλάκια δανείων τους, έδωσαν στους διεθνείς επενδυτές οι τέσσερις τραπεζίτες. Με όπλο την ενθαρρυντική εικόνα ετοιμάσουν την στρατηγική μείωσής τους σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ξεκάθαρο είναι πλέον το αποτύπωμα της πανδημίας του κορονοϊού στα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την χρήση του 2020 επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις των τραπεζιτών αναφορικά με το ύψος των νέων κόκκινων δανείων που θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς.

Έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα τόσο για την συνολική εικόνα των χαρτοφυλακίων τους στο τέλος του 2020 όσο και για το ύψος των νέων κόκκινων δανείων που προκάλεσε η πανδημία, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ετοιμάζουν και τα επόμενα βήματα της στρατηγικής τους προκειμένου να επιτύχουν την μείωση τους σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων τραπεζών, κ.κ. Φωκίων Καραβίας – Eurobank, Χρήστος Μεγάλου – Τράπεζα Πειραιώς, Βασίλης Ψάλτης – Alpha Bank και Παύλος Μυλωνάς – Εθνική Τράπεζα, στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, η εικόνα είναι ενθαρρυντική σε ότι αφορά την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων που βγήκαν από τα moratoria.

Συνολικά το ύψος των νέων κορωνοδανείων ανήλθε στο τέλος του 2020 στα 5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις των τεσσάρων τραπεζιτών τους προηγούμενους μήνες και «διαψεύδοντας» τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα που ανέβαζε τον «πήχη» στα 8 – 10 δις. ευρώ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η Eurobank περιμένει νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,7 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα 1,4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα οι τέσσερις συστιμικές τράεπζες με στόχο να δουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το τέλος του 2021 έχουν ξεκινήσει συνολικά την υλοποίηση νέων τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ και πωλήσεις τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Αναλυτικά:

Τράπεζα Πειραιώς

Κατά την ενημέρωση των διεθνών θεσμικών επενδυτών ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου επεσήμανε ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν το 2020 και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ αναμένονται το 2021).

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς αναστολής δόσεων βρέθηκαν δάνεια ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Φεβρουάριο η τράπεζα είχε υπό παρακολούθηση δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ, με το 5% να είναι ήδη στο «κόκκινο» και ένα 15% σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Το 10% έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων (για 9 μήνες) «Γέφυρα Ι». Το 45% θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ το υπόλοιπο 25% είτε θα λάβει στήριξη από τα προγράμματα step up είτε θα ενταχθεί στο «Γέφυρα ΙΙ».

Eurobank

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ανέφερε ότι σε κίνδυνο βρίσκεται το 20% των δανείων που βγαίνουν από τα moratoria. Από τα 4,9 δισ. ευρώ, που έλαβαν αναστολή πληρωμών (48% στεγαστικά, 29% εταιρικά και 23% μικρών επιχειρήσεων), τα 3,3 δισ. ευρώ έληξαν το 2020, ενώ 900 εκατ. ευρώ θα παύσουν να ισχύουν το α’ τρίμηνο του 2021 και 700 εκατ. ευρώ το τέλος του τρέχοντος έτους (ποσοστό 13% του συνόλου που αφορά σε δάνεια του τουριστικού τομέα και δη, καλών πελατών, χωρίς δείγματα αφερεγγυότητας). Το 42% επιστρέφει σε κανονικές πληρωμές, το 20% θα απορροφηθεί από τα προγράμματα «Γέφυρα Ι και ΙΙ», στο 5% η τράπεζα θα εφαρμόσει προγράμματα step up (με πληρωμή του 50% της δόσης για όλο το 2021 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2022) και το 20% να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Alpha Bank

Αναλύοντας την εικόνα του ισολογισμού της Alpha Bank ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης ενημέρωσε την διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι τα νέα κορονοδάνεια θα διαμορφωθούν στο 1,7 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. ευρώ να αφορά τα δάνεια που βγήκαν ή βγαίνουν από τα μορατόρια. Ειδικότερα σε καθεστώς αναστολής πληρωμών τέθηκαν δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά το 63% έχει επιστρέψει σε κανονική αποπληρωμή, και ένα 10% θα κατευθυνθεί είτε στο πρόγραμμα «Γέφυρα» ή στις ρυθμίσεις step – up της τράπεζας, αλλά και σε συνεργασία με τη Cepal προσφέροντας ρυθμίσεις και με «κούρεμα» οφειλής.

Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά η πρώτη εικόνα είναι ενθαρρυντική σε ότι αφορά τα νέα «κόκκινα» δάνεια καθώς από το τέλος του 2020 που έληξαν οι αναστολές πληρωμών για δάνεια 3,8 δισ. ευρώ, σχεδόν οι μισοί δανειολήπτες δεν ζήτησαν νέα παράταση στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Επίσης 20% των δανείων που ήταν σε moratoria «πέρασαν» στο το πρόγραμμα «Γέφυρα 1 και 2», ένα 20% (δάνεια ύψους 100 εκατ ευρώ) εντάχθηκε το πρόγραμμα step up «Εθνογέφυρα» που προσφέρει μειωμένη κατά 50% δόση για 12 μήνες και το υπολειπόμενο 10% ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, το οποίο θα «κοκκινίσει».

Συνολικά, η τράπεζα αναμένει εισροές, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια που βρέθηκαν σε moratoria.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα