Τράπεζες: “Τρέχουν” να αξιοποιήσουν την θετική συγκυρία του Ταμείου Ανάκαμψης

Τράπεζες: “Τρέχουν” να αξιοποιήσουν την θετική συγκυρία του Ταμείου Ανάκαμψης
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Μόνο χθες οι τρεις από τις τέσσερις συστιμικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική τράπεζα και Eurobank) ανακοίνωσαν με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης συμφωνίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους αιχμής όπως ο Τουρισμός και τα Τρόφιμα.

Την θετική χρονική συγκυρία για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σπεύδουν να αξιοποιήσουν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και οι εγχώριες τράπεζες.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, που επιβεβαιώνονται ωστόσο και από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το Ταμείο Ανάκαμψης τελεί ως το τέλος της χρονιάς υπό αναθεώρηση με βασικότερο σημείο τις πιθανές αυξήσεις στον προϋπολογισμό όπου υπάρχουν υψηλές αποδόσεις, όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Επιπλέον, θα γίνουν προσαρμογές ανάλογα με την πορεία των οροσήμων, έργων που δεν είναι αρκετά «ώριμα», αλλά και σε σχέση με το πώς επηρεάστηκε ο προϋπολογισμός από την εξέλιξη των τιμών, για παράδειγμα σε έργα υποδομών.

Παράλληλα από τα τραπεζικά επιτελείο καθίσταται σαφές πως θα υπάρξει πλέον μια υπερδέσμευση πόρων της τάξης του 5-10%, για να εξασφαλιστεί η εκταμίευση και η πλήρης απορρόφηση των σχετικών κεφαλαίων της ΕΕ.

Τις τελευταίες ώρες κύκλοι τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από τις διοικήσεις των τραπεζών επισημαίνουν την μαζικότητα των νέων εγκρίσεων επενδύσεων που εντάσσονται στο Ταμείο στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής, με 100 εκατ. ευρώ σε δάνεια του Ταμείου να επενδύονται συνδυαστικά με 100 εκατ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια από τις εταιρείες.

Βροχή χρηματοδοτήσεων

Μάλιστα μόνο χθες οι τρεις από τις τέσσερις συστιμικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική τράπεζα και Eurobank) ανακοίνωσαν με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) συμφωνίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους €1,7 εκατ. για τη χρηματοδότηση της εταιρείας «Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί Επιχειρήσεις ΣΕΙΡΗΝΑ ΜΟΝ. ΑΕ», με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Η δανειοδότηση του «SIRENE BLUE RESORT» προστίθεται στις εκταμιεύσεις άνω των €10 δισ. προς την ελληνική επιχειρηματικότητα, στις οποίες έχει προχωρήσει η Alpha Bank τα τελευταία δύο χρόνια.

Αποτελεί δε μία ακόμα απόδειξη της στήριξης της Τράπεζας στον κλάδο του Τουρισμού, που συμβάλλει στην αναβάθμιση της εμπειρίας φιλοξενίας στην Ελλάδα και του brand name της χώρας μας στο εξωτερικό.

Στόχος της χρηματοδότησης είναι ο εκσυγχρονισμός με όρους καινοτομίας και πράσινης μετάβασης των υποδομών του «SIRENE BLUE RESORT», ενός από τα πλέον ιστορικά και εμβληματικά ξενοδοχεία του Πόρου, υποστηρίζοντας έτσι την ποιοτική αναβάθμισή του σε κατηγορία (5*) πέντε αστέρων. Η συνολική επένδυση φτάνει τα €2,18 εκατ. και χρηματοδοτείται κατά 40% από την Alpha Bank (€874.100), κατά 40% από το ΤΑΑ (€874.100) και κατά 20% μέσω ίδιας συμμετοχής.

Την ίδια στιγμή υπογράφηκε η σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 11.689.051 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Eurobank και το Ελληνικό Δημόσιο, για τη χρηματοδότηση επένδυσης συνολικού ύψους 18,3 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιεί η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας

Η εν λόγω χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους €18,3 εκατ. που υλοποιεί η Εταιρεία και εμπίπτει στον πυλώνα Εξωστρέφεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η εν λόγω επένδυση χρηματοδοτείται κατά 22,66% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (€4,145 εκατ.) και 41,24% μέσω δανείου της Eurobank (€7,544 εκατ.). Το 36,10% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής της ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ. Μέρος της εν λόγω επένδυσης αναμένεται να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας για την επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ζυμαρικών, που διαθέτει η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων κτιριακών και λοιπών τεχνικών και ειδικών εγκαταστάσεων, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο την άρτια λειτουργία της παραγωγικής μονάδας και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων.

Διπλό κτύπημα από ΕΤΕ

Χθες επίσης η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την παροχή χρηματοδότησης σε δύο από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις από τον κλάδο των Τροφίμων, την Δωδώνη και την Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, για την πραγματοποίηση νέων σημαντικών επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα και η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», προχώρησαν σε συνεργασία για την υλοποίηση σημαντικής παραγωγικής επένδυσης της επιχείρησης στα Ιωάννινα, συνολικού προϋπολογισμού €7,4 εκατ. Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά €3,68 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά €2,21 εκατ. από την Εθνική Τράπεζα και παράλληλα ίδια συμμετοχή της εταιρείας €1,5 εκατ.

Το συγχρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην ανέγερση νέων εγκαταστάσεων της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων, καθώς και στον εξοπλισμό τους με νέα γραμμή παραγωγής, στην αυτοματοποίηση μέρους των εργασιών και στην επέκταση της δυναμικότητας του δικτύου και των υποδομών αποθήκευσης. Επιπλέον, περιλαμβάνει την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του συνόλου των εγκαταστάσεων, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των κτιρίων, την ψηφιακή αναβάθμιση, μέσω της εγκατάστασης νέων πληροφοριακών συστημάτων και την ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας.

Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα συμμετέχοντας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, προβαίνει στην παροχή χρηματοδότησης προς την Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε. για την πραγματοποίηση νέας σημαντικής επένδυσης, συνολικού προϋπολογισμού €18 εκατ.

Πρόκειται για επένδυση που περιλαμβάνει: α) Εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής και συσκευασίας αρτοσκευασμάτων, με κύριους γνώμονες την έμφαση στην υγιεινή διατροφή, την καινοτομία των προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της αυτοματοποίησης και την ενεργειακή εξοικονόμηση, β) Δημιουργία νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων, γ) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού net metering στις στέγες υφιστάμενων κτιρίων, με σκοπό τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας δ) Εγκατάσταση νέων πληροφοριακών συστημάτων (ERP).

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας εμπίπτει στους πυλώνες «πράσινη μετάβαση», «ψηφιακός μετασχηματισμός» και «καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και χρηματοδοτείται κατά €9 εκατ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά €5,4 εκατ. με δάνειο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδια συμμετοχή της εταιρείας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα