Τράπεζες: Βασικός μοχλός ανάπτυξης τα επιχειρηματικά δάνεια

Τράπεζες: Βασικός μοχλός ανάπτυξης τα επιχειρηματικά δάνεια
Δάνειο iStock

Τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών για το 2022 προβλέπουν καθαρές νέες εκταμιεύσεις έως και 7 δισ. ευρώ, με έμφαση στις νέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις. Ρεαλιστικό σενάριο παρά την γεωπολιτική κρίση.

Σε μικρή αναπροσαρμογή των επιχειρηματικών τους σχεδίων σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, προχωρούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για το υπόλοιπο της χρονιάς καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βάζει μεν «φρένο» στη ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά ωστόσο βασικός μοχλός ανάπτυξης των εργασιών θα αποτελέσουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

Τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών για το 2022 προβλέπουν καθαρές νέες εκταμιεύσεις έως και 7 δισ. ευρώ, με έμφαση στις νέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις. Η εκτίμηση αφορά την καθαρή πιστωτική επέκταση, χωρίς δηλαδή τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων, οι οποίες αναμένεται ότι θα κινηθούν επίσης σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κοντά στα 18 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των εκταμιεύσεων έως και τα 25 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θεωρείται ρεαλιστική ακόμη και κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η γεωπολιτική κρίση, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται ανατροπές ανάλογα με το μέγεθος της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπεται ότι θα υπάρχει το τρέχον έτος, από το αρχικό 4%-5,5% σε 2,5%-4%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις.

Τα επικαιροποιημένα τριετή επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών προβλέπουν αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ θα γίνει ακόμα πιο εμφανής η τραπεζική στήριξη προς ελεύθερους επαγγελματίες και την αγροτική παραγωγή.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στα μέσα Μαρτίου, η Εθνική Τράπεζα αναμένει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 – 2 δισ. ευρώ το 2022, ενώ στα 2,3 δισ. ευρώ (από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) προσδιορίζει την καθαρή πιστωτική επέκταση η Eurobank. Ο σχεδιασμός της Alpha Bank ανεβάζει την καθαρή πιστωτική επέκταση για το τρέχον έτος στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση για την Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή τα νέα δάνεια μετά τις αποπληρωμές ύψους 4,9 δισ. ευρώ, υπολογίζονται κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.

Εξάντληση των γραμμών χρηματοδότησης

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αύξηση των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων μέσω των ανοιχτών, αλληλόχρεων λογαριασμών, καθώς οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εξαντλήσουν τα όρια στις γραμμές χρηματοδότησης που έχουν με τις τράπεζες. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες που προκαλεί στην Οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, σπεύδουν να θωρακιστούν με υπερεπάρκεια ρευστότητας εξαντλώντας το όριο πίστωσης που έχουν με την τράπεζά τους.

Αν και η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου και της ακρίβειας μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, τη ζήτηση για δάνεια, αλλά και τον περιορισμό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες εξακολουθεί να κυριαρχεί η εκτίμηση ότι μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι καθαρές εκταμιεύσεις μπορεί να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Ο συγκεκριμένος στόχος προκύπτει από μέση καθαρή πιστωτική επέκταση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανά τράπεζα συν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ».

Οι κλάδοι

Στο ερώτημα σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος από τις νέες εκταμιεύσεις ο σχεδιασμός των τραπεζών έχει τοποθετήσει πρώτους στη σχετική λίστα τους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του εμπορίου και της μεταποίησης.

Ένα σημαντικό ωστόσο ποσοστό των νέων εκταμιεύσεων θα αφορά επαγγελματίες και κλάδους που θα επηρεαστούν από τον ανοδικό κύκλο και τις επενδύσεις, αλλά και από την ενεργειακή κρίση (πχ κατασκευές, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, αγροτική παραγωγή κά). Επίσης, περίπου 20% της καθαρής πιστωτικής επέκτασης θα αφορά σε νοικοκυριά, κυρίως για στεγαστικά δάνεια.

Σε ότι αφορά την διοχέτευση των νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία, τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι για παράδειγμα τα 3,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθoύν κατά κύριο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων εμπροσθοβαρώς. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, στις μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως σε κλάδους όπως ενέργεια, τουρισμός, υποδομές, βιομηχανία κλπ υπάρχουν ήδη έτοιμα επιχειρηματικά σχέδια.

Τα υπόλοιπα περίπου 6,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπου οι ανάγκες και η ζήτηση για χρηματοδότηση αναμένονται αυξημένες, λόγω της επικείμενης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Από αυτά, σχεδόν το 60% θα αφορά στη λιανική τραπεζική και τα υπόλοιπα στις επιχειρήσεις.

Θετική πορεία τα κόκκινα δάνεια

Την ίδια στιγμή όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές τα δανειακά χαρτοφυλάκια δείχνουν αντοχές και στη νέα κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και της έξαρσης του πληθωρισμού. Τα σημάδια για την πορεία του πρώτου τριμήνου 2022 είναι αισιόδοξα για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, αφού ο σχηματισμός τους παραμένει αρνητικός.

Παράλληλα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι η νέα κρίση δημιουργεί μηδενικά έως ελάχιστα προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων, γεγονός που δεν αλλάζει τις προβλέψεις για μηδενικό σχηματισμό νέων κόκκινων δανείων στα επόμενα τρίμηνα.

Το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα, εν μέσω της νέας γεωπολιτικής και οικονομικής θύελλας, έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε ότι το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς ήταν αυτό με τις ιστορικά χαμηλότερες εισροές νέων κόκκινων δανέιων, ενώ οι προβλέψεις της για μηδενικό σχηματισμό νέων κόκκινων δανείων στα επόμενα τρίμηνα παραμένουν αμετάβλητες, αφού παρά την άνοδο του πληθωρισμού, δεν έχουν αυξηθεί οι αθετήσεις πληρωμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα