Τράπεζες: Χαμηλότοκα δάνεια έως 50.000 ευρώ σε 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις

Τράπεζες: Χαμηλότοκα δάνεια έως 50.000 ευρώ σε 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις
Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη shutterstock

Τα νέα δάνεια θα δοθούν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ. που επηρεάστηκαν από την πανδημία έχοντας υποστεί μείωση του τζίρου τους σε σχέση με το 2019.

Πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα θα αποκτήσουν από τις αρχές Μαρτίου περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία και λόγω του μικρού μεγέθους τους έχουν μέχρι σήμερα περιορισμένη δυνατότητα για τραπεζικό δανεισμό.

Συγκεκριμένα μέσω του νέου Εγγυητικού Ταμείου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια έως 50.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του νέου ταμείου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με 220 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν, συνεισφέροντας το υπόλοιπο ποσό.

Τα δάνεια θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, με υψηλό ποσοστό κάλυψης που θα φθάνει το 80%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα περιορίζονται περίπου στο 20% του δανείου.

Τα νέα δάνεια θα δοθούν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία και ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ έχοντας υποστεί μείωση του τζίρου τους σε σχέση με το 2019. Εκτός από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που είχαν δραστηριότητα από το 2019 και πριν, δυνατότητα δανειοδότησης θα έχουν και οι νεοϊδρυθείσες, δηλαδή αυτές που δραστηριοποιήθηκαν το 2020, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η πανδημία, καθώς και αυτές που έκαναν έναρξη το τρέχον έτος. Το ανώτατο ποσό του δανείου ορίζεται στις 50.000 ευρώ ή στο 25% του τζίρου τους για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενώ το επιτόκιο δανεισμού θα καθορίζεται από την τράπεζα.

Προϋποθέσεις

Επιλέξιμες είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή < 90 ημερών) κατά την ημερομηνία της αίτησης, ενώ δεν έχουν ενταχθεί στον Α’ και Β’ Κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ενώ τα δάνεια είναι 5ετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.

Με αφορμή το νέο Εγγυητικό Ταμείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε την περασμένη Παρασκευή: Με το νέο πρόγραμμα προσφέρουμε ουσιαστική στήριξη στις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας προκειμένου να ανταπεξέλθουν των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης και των παρατεταμένων lockdown. Η νέα «ένεση» ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχεται να προστεθεί στη συνεχή ροή χρηματοδότησης από τα προγράμματα εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Από την πλευρά της η Πρόεδρος και CEO της Hellenic Development Bank Αθηνά Χατζηπέτρου δήλωσε: Πρόκειται για το 5ο κατά σειρά πρόγραμμα της HDB από τον Απρίλιο του 2020 και το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των προηγουμένων δράσεων, αυτή τη φορά επικεντρωνόμαστε με μεγάλη ακρίβεια στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητας πολύ μικρών επιχειρήσεων, ακόμη και αυτών που ιδρύθηκαν μέσα στην πανδημία, ακόμη και στους πρώτους μήνες του 2021. Η Hellenic Development Bank διαθέτει πλέον τα εργαλεία και την τεχνογνωσία ώστε να προσφέρει καθετοποιημένες χρηματοδοτικές λύσεις, στην εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Το τρίτο εργαλείο ρευστότητας

Να σημειωθεί ότι το μικρό Εγγυοδοτικό είναι το τρίτο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή από τον περασμένο Μάρτιο. Έχουν προηγηθεί το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας (COVID-19), μέσω των οποίων μέχρι σήμερα έχουν δοθεί δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1,3 δισ. ευρώ είναι δάνεια που δόθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ στα περίπου 6 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας (COVID-19). Στο νέο πρόγραμμα, δηλαδή το μικρό Εγγυοδοτικό, θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν ήδη από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αλλά όχι εκείνες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας (COVID-19), το οποίο σε σημαντικό βαθμό είχε στόχευση τις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία για τα δάνεια που χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα μέσω δύο κύκλων του Ταμείου, με βάση τα οποία στον πρώτο κύκλο το χαρτοφυλάκιο των εκταμιευμένων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ και ο μέσος όρος δανείου διαμορφώθηκε στα 278.136 ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο προς τις μεγάλες ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ και ο μέσος όρος δανείου στα 4,4 εκατ. ευρώ.

Στον δεύτερο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας (COVID-19) το βάρος δόθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες κατανεμήθηκαν 2 δισ. ευρώ και ο μέσος όρος δανείου με βάση τις εγκρίσεις μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στις 217.444 ευρώ, ενώ άλλα 470,1 εκατ. ευρώ δόθηκαν προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και ο μέσος όρος δανείου διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η διασπορά των δανείων που δόθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας (COVID-19), δείχνει ότι το 48,5% ποσού δανείων έχει εκταμιευθεί προς επιχειρήσεις της Αττικής, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 14,8% και η Κρήτη με 8,7%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα