Τράπεζες: Ξεπληρώνονται τα δάνεια παρά την πανδημία

Τράπεζες: Ξεπληρώνονται τα δάνεια παρά την πανδημία
Ταμίας τράπεζας μετράει χαρτονομίσματα. EUROKINISSI

Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι άνω του 80% των δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να πληρώνονται και μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα αφήσει σχετικά αλώβητη την πραγματική οικονομία και με διαχειρίσιμες συνέπειες τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών, επικρατεί στις τάξεις του εγχώριου πιστωτικού συστήματος. 

Τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους τα τραπεζικά επιτελεία δείχνουν ότι το τέλος της φετινής, χαμένης όπως τελικά εξελίχθηκε, τουριστικής περιόδου, βρίσκει ανθεκτική την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώνουν τις οφειλές τους και κατ’ επέκταση σχετικά αλώβητα τα χαρτοφυλάκια δανείων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η χθεσινή ενημέρωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank Φ. Καραβία προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας, όπου ξεχώρισε η εκτίμηση ότι η κουλτούρα πληρωμών δεν θα επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας και ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και στην κεφαλαιακή της επάρκεια θα είναι διαχειρίσιμες. Ωστόσο ο κ. Καραβίας διευκρίνισε ότι σαφή εικόνα για την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώνουν τις οφειλές τους θα υπάρξει πιο ξεκάθαρα το α’ τρίμηνο του 2021.

Παρόμοιες με της Eurobank είναι οι εκτιμήσεις που επικρατούν σε όλο το φάσμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ενδεικτική είναι πρόσφατη έρευνα της Alpha Bank, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε πρόσφατα στους διεθνείς επενδυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος Β. Ψάλτης, σύμφωνα με την οποία το 90% ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τα δάνεια τους μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμών ή θα συζητήσουν με την τράπεζα λύσεις για να συνεχίσουν τις πληρωμές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου όπου πριν λίγες ημέρες ενημέρωσε την διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι το 80% των δανείων της τράπεζας που βρίσκονταν σε μορατόρια και έληξαν στο τέλος Ιουνίου, επανήλθε σε καθεστώς κανονικής πληρωμής.

Δάνεια σε μορατόρια

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, στην Ελλάδα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς μορατόριουμ στο τέλος του Ιουνίου ήταν 5 δισ. ευρώ με το 1/3 να είναι δάνεια επιχειρήσεων, 23% μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τέλος 47% αφορά νοικοκυριά. 

Αντίστοιχη εικόνα και στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, με την τράπεζα να έχει προχωρήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε αναστολές καταβολής πληρωμών για χορηγήσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών ύψους 4,7 δισ. ευρώ. 

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει σε μορατόρια πληρωμών δάνεια 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έληξαν στο τέλος Ιουνίου.

Στην Εθνική Τράπεζα τα μέχρι σήμερα μορατόρια πληρωμών ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ και αφορούν 39.500 πελάτες. Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της έχει χορηγήσει αναστολές πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια, 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια, 200 εκατ. ευρώ σε μικρά επαγγελματικά δάνεια και 1,8 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά.

3,1 δισ. δάνεια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Γέφυρα

Σύμμαχος των τραπεζών στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο ανεπηρέαστη γίνεται την κουλτούρα πληρωμών των νοικοκυριών είναι το πρόγραμμα Γέφυρα, το οποίο και χαρακτηρίζουν ως την ύστατη ευκαιρία για ρύθμιση.

Χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Χαραβίας ανέφερε ότι βάσει του προγράμματος «Γέφυρα» για την 9μηνη επιδότηση δόσης για υποθήκες πρώτης κατοικίας που επηρεάζονται από την Covid-19 οι αιτήσεις είναι 40 χιλ. και αφορούν περίπου 3,1 δισ. ευρώ δάνεια μέχρι στιγμής σε όλο το σύστημα. Η πορεία των αιτήσεων δείχνει ότι o ρυθμός υποβολής, αν και μειωμένος σε σχέση με τις πρώτες ημέρες που άνοιξε για τους ενδιαφερομένους η πλατφόρμα, παραμένει υψηλός παρά τη ραστώνη του Αυγούστου. 

Στα επιτελεία των τραπεζών προσδοκούν ότι εφ’ όσον καταφέρουν να ενισχύσουν την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γέφυρα τις επόμενες εβδομάδες, θα καταφέρουν με αυτό τον τρόπο να θωρακίσουν την κουλτούρα πληρωμών και ταυτόχρονα να ανασχέσουν ένα νέο κύμα εξυπηρετούμενων δανείων. Και αυτό επειδή τα περισσότερα ενήμερα δάνεια έχουν, ήδη, ενταχθεί στα moratoria, που λήγουν στο τέλος του έτους. Επομένως, η επιδότηση δόσης θα ξεκινήσει από το α’ τρίμηνο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Σε ότι αφορά στη δύσκολη συνέχεια, όλες οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας.

 Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα