Τσακαλώτος: Ο Στουρνάρας περιμένει νίκη της ΝΔ

Τσακαλώτος: Ο Στουρνάρας περιμένει νίκη της ΝΔ
Ευκλείδης Τσακαλώτος AP

Βέβαιος για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος αφήνοντας αιχμές ότι ο Διοικητής της ΤτΕ «χτίζει γέφυρες» με την ΝΔ.

Την πεποίθηση του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις μειώσεις του ΦΠΑ και την 13η σύνταξη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα πετύχουμε το στόχο για το 2019 όπως και κάναμε και τα τρία προηγούμενα χρόνια. Και τότε οι θεσμοί μας υποχρέωναν να περιμένουμε και να δώσουμε το περίσσευμα στο τέλος του χρόνου. Και τα τρία χρόνια ήμασταν στο τέλος συντηρητικοί γιατί τα περιθώρια ήταν μεγαλύτερα» είπε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι οι πιέσεις για θετικά μέτρα στο τέλος του χρόνου είναι κακή δημοσιονομική πολιτική η οποία ξεπεράστηκε από το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος.

Σε ότι αφορά στην δήλωση το πρωί του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι 2,9% του ΑΕΠ ο κ. Τσακαλώτος ξέσπασε λέγοντας «Είναι σαφές ότι ο Στουρνάρας είναι ενταγμένος σε ένα συντηρητικό μπλοκ . Περιμένει να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές για να βγει και να πει τώρα η οικονομία θα πάει καλύτερα θα έρθουν επενδύσεις κ.λπ.».

Σε επισήμανση ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε πει σε συνέντευξή του ότι τα μέτρα δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ο κ. Τσακαλώτος αστειεύτηκε λέγοντας « Εδώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προηγούμενα χρόνια τον Σόιμπλε και το Ντάισλεμπλούμ και τα καταφέραμε. Άλλωστε και ο κ. Ντομπρόβσκις είναι μέλος του Λαϊκού κόμματος και άρα της συντηρητικής ομάδας της Κομισιόν. Βλέπετε όμως πόσο μας υποστηρίζουν τον τελευταίο καιρό οι Σοσιαλοδημοκράτες».

Σε ερώτηση αν στο μεσοπρόθεσμο που θα πρέπει να συντάξει η χώρα για την περίοδο 2020 -2023 μπορούν να υποστηριχτούν τα μέτρα και το 2019 και του 2020 ο υπουργός Οικονομικών είπε «Τα μέτρα του 2019 είναι κοστολογημένα μόνιμα και συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο. Τα μέτρα του 2020 είναι επίσης κοστολογημένα και βασισμένα στην μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%».

Όταν ρωτήθηκε αν ειδικός λογαριασμός ο οποίος θα εγγυάται 1% πρωτογενές πλεόνασμα το χρόνο για την περίοδο 2020 -2022 έχει γίνει αποδεκτός από τους θεσμούς είπε «Ο λογαριασμός έχει ανοίξει και είναι εκεί . Είμαι βέβαιος ότι οι θεσμοί θα τον δεχθούν γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε χτίσει την αξιοπιστία μας. Δεν λέμε όπως η ΝΔ ψηφίστε μας να χτίσουμε την αξιοπιστία μας και μετά να το διαπραγματευτούμε» είπε για να προσθέσει αμέσως μετά «Ούτε είμαστε έτοιμοι να να ανταλλάξουμε τα μικρότερα πλεονάσματα με σκληρά μέτρα περιοριστικής πολιτικής».

Εξηγώντας είπε ότι με το κανόνα προσλήψεων αποχωρήσεων 1:1 που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 μπορούν να γίνουν 9000 προσλήψεις ενώ με τον κανόνα 1:5 που υποστηρίζει η ΝΔ 1400 – 1500 . « Μας λένε ότι θέλουν να προσλάβουν 1200 αστυνομικούς άρα τι μένει για υγεία και παιδεία 400 θέσεις» κατέληξε .

Παραδέχθηκε πάντως ότι η Κυβέρνηση στεναχώρησε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να καταλάβει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα « Εμείς το κάνουμε με ένα ισορροπημένο πακέτο που έχει και κοινωνικό κράτος και φοροελαφρύνσεις. Για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα ως 20000 ευρώ αφορά το 93% των φορολογούμενων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες ιδιοκτησίες για να μην πριμοδοτήσουμε την μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Παραδέχθηκε επίσης ότι και τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν κατώτερα του αναμενόμενου αλλά το απέδωσε στο γεγονός ότι τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα έχουν περισσότερα μέσα για να αντισταθούν στους ελέγχους.

Τέλος για το θέμα των μετατάξεων τόνισε ότι δεν έγιναν όλα σωστά «Υπήρξαν άνθρωποι που πήραν την ευθύνη και ζήτησαν συγνώμη» είπε αλλά τόνισε ότι η κριτική θα πρέπει να είναι αναλογική και εξήγησε θυμίζοντας ότι και ο κ Μητσοτάκης πριν παραδώσει το υπουργείο του το 2015 είχε αλλάξει όλους του γενικούς διευθυντές παραβιάζοντας και μόρια και επετηρίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα