Τσακαλώτος: Οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελάχιστες

Τσακαλώτος: Οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελάχιστες
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος - Φωτογραφία αρχείου AP

Εξέφρασε αισιοδοξία για τη διευθέτηση του χρέους. Καταλόγισε καταστροφολογία στην αντιπολίτευση. Αντιπαράθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη για τις εγγυήσεις του υπερταμείου.

Καταστροφολογία στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο καταλόγισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα είναι ελάχιστες από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα νέο μέτρο στο πολυνομοσχέδιο.

«Ό,τι έχετε ακούσει από την αντιπολίτευση δεν στέκει» είπε ο κ. Τσακαλώτος αντικρούοντας την κριτική της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «τέτοια διαστρέβλωση στοιχείων και στατιστικών δεν έχω ξαναδεί». Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος αντέκρουσε τον ισχυρισμό του αντιπολιτευόμενου Τύπου αλλά και της Ντόρα Μπακογιάννη ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις ιδίως για τις λαϊκές γειτονιές. «Θα εκπλήξουμε και την κυρία Μπακογιάννη και όλες τις εφημερίδες που έχουν γράψει για αύξηση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης των 200 και 300 ευρώ» είπε και διαβεβαίωσε ότι οι διαφορές θα είναι ελάχιστες «Ο πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα, ένα σημαντικό κομμάτι θα έχει μειώσεις και ένα μικρό κομμάτι του κόσμου αυξήσεις. Στις λαϊκές γειτονιές η διαφορά θα είναι μη μετρήσιμη σχεδόν» ανέφερε και σημείωσε ότι σε μια λαϊκή γειτονία όπως το Περιστέρι οι αυξήσεις θα είναι της τάξης των 8 ευρώ.

Όλο και καλύτερη η συζήτηση για το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους πηγαίνει όλο και καλύτερα. «Θα το δείτε στις 21 Ιουνίου» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Παρουσίασε, όμως, και πολύ θετικά στοιχεία από τη μάχη για την αντιμετώπιση της ανεργίες. Τόνισε, δηλαδή ότι τον Μάιο καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 109.000 νέες θέσεις εργασίες ενώ στο πεντάμηνο οι νέες θέσεις αύξησαν 265.000 ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει «κανένα μέτρο στο πολυνομοσχέδιο». Απάντησε, όμως, και στις καταγγελίες της ΝΔ και της ΔΗ.ΣΥ περί υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας μέσω του υπερταμείου. «Δεν υπάρχει κανένα ενέχυρο, καμία υπόθηκη» ανέφερε και σημείωσε ότι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνει εγγύηση. «Όταν παίρνουμε δάνεια γίνεται εγγύηση» σημείωση

Μπακογιάννη: Απαράδεκτη και επικίνδυνη η διάταξη για το υπερταμείο

Στον αντίποδα η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε απαράδεκτη και επικίνδυνη τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τις εγγυήσεις του υπερταμείου (άρθρο 109). «Βάζετε υποθήκη το σύνολο της περιουσίας του ελληνικού λαού για 26 δις ευρώ. Δεν έχετε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνετε αυτό» καταλόγισε στην κυβέρνηση η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα