Τα ενοίκια τραβούν την ανηφόρα - Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Σπίτια στην Αθήνα
Σπίτια στην Αθήνα SOOC

Ανοδικές τάσεις στις τιμές ενοικίασης κατοικιών το 2021. Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις και ποιος ο ρόλος της πανδημίας.

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών το 2021, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με «πρωταθλήτριες» τα Βόρεια προάστια στην Αττική και τις συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης στη συμπρωτεύουσα που πλησιάζουν ακόμα και το 10%. Κυρίαρχη δε τάση, σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι οι ανακαινισμένες κατοικίες 25ετίας με άμεση πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας με 73 γραφεία και σχεδόν 1.000 συμβούλους ακίνητης περιουσίας, τα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση κατά μέσο όρο 5%, με την Αττική να βρίσκεται στο + 6,2%, τη Θεσσαλονίκη στο + 9,4%.

ADVERTISING

Παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών, μέχρι στιγμής καταγράφονται θετικές επιπτώσεις στη ζήτηση και στις τιμές ενοικίασης.

Εικόνα, σταθεροποίηση δηλαδή με ανοδικές τάσεις, την οποία συναντάει κανείς και στην κτηματαγορά αυτό το διάστημα. Όπως μάλιστα αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, σε περιόδους κρίσεων η αγορά του Real Estate πρωτοπορεί -σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας- και αποτελεί ασφαλές «καταφύγιο» για όλα τα πορτοφόλια.

Lockdown και τηλεργασία ενίσχυσαν τη ζήτηση

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της RE/MAX Ελλάς, τόσο το lockdown, όσο και η τηλεργασία ενίσχυσαν τη ζήτηση. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, έδωσε μια επιπλέον ώθηση στις τιμές.

Παρά τις διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, ως προς τα ζητούμενα τετραγωνικά αλλά και την ηλικία των ακινήτων, συμπεραίνεται ότι η μερίδα του λέοντος αφορά ακίνητα ηλικίας 20-25 ετών, εμβαδού μεταξύ 50-80 τ.μ.

ΑΤΤΙΚΗ

Θετικό ήταν το πρόσημο στις τιμές των ενοικίων στο σύνολο των περιοχών της Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, καταγράφηκε άνοδος σε ποσοστό 11,6%, 16,7% και 13,9% αντίστοιχα, ενώ στον Πειραιά και στη δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 12,7% και 4,2% αντίστοιχα.

Τα ενοίκια τραβούν την ανηφόρα - Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις
SOOC

Προφίλ Δημοφιλέστερου Ακινήτου | Αττική

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό που καθορίζει μάλιστα την τελική επιλογή των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών, είναι η καλή κατάσταση ενός ακινήτου. Εάν δηλαδή είναι ανακαινισμένο και διαθέτει καινούργια κουφώματα (79% & 62% αντίστοιχα). Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για ενοικίαση παίζουν επίσης αν το ακίνητο διαθέτει θέση parking (65%) και αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50%).

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20 - 25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 450 ευρώ.

Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ίδιου μεγέθους και παλαιότητας με το κέντρο της Αθήνας, με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα στα 340 ευρώ.

Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 410 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα.

Στα Βόρεια και τα Νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής κας διαμορφώνονται στα 800 και 750 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120 τ.μ. με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων παρατηρήθηκαν έντονα στο σύνολο των περιοχών της Θεσσαλονίκης, με αυτές που βρίσκονται Δυτικά να φτάνουν στο 10% . Ακολουθεί, η Ανατολική Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 9,5% και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 4,9%.

Σπίτια στη Θεσσαλονίκη
Σπίτια στη Θεσσαλονίκη SOOC

Προφίλ Δημοφιλέστερου Ακινήτου | Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια, περιζήτητες είναι οι γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα επιφάνειας 51-80 τ.μ. ανεξαρτήτως έτους κατασκευής, με μέση τιμή ενοικίου 450 ευρώ.

Με διαφορετικές «ταχύτητες» κινούνται οι τιμές των ενοικίων στα Δυτικά και Ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν ακίνητα ηλικίας έως 15 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα με το μέσο ενοίκιο να είναι 280 ευρώ. Από την άλλη στην Ανατολική πλευρά της πόλης, ο μέσος όρος ενοικίων διαμορφώνεται στα 550 ευρώ αλλά αυτό προκύπτει γιατί και τα διαμερίσματα που ζητούνται είναι μεγαλύτερου εμβαδού 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα ηλικίας 15-20 ετών.

Τα κριτήρια επιλογής και εδώ είναι η κατάσταση του ακινήτου αλλά και οι διευκολύνσεις που παρέχονται, όσον αφορά τις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Real Estate, Ακίνητα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Lockdown
SHARE:

24Media Network