Ξεκινά η αξιολόγηση που κρίνει την επόμενη δόση από τα ομόλογα

Ξεκινά η αξιολόγηση που κρίνει την επόμενη δόση από τα ομόλογα
Στιγμιότυπα από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλείς των Ομάδων των θεσμών για την 8η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η τελευταία αξιολόγηση του 2020 θα κρίνει και την 3η δόση ύψους 640 εκ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που διαχειρίζονται η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες και εκταμιεύονται με βάση την πρόοδο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2018 για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ESΜ και της ΕΚΤ έχει προηγηθεί ένα δεκαήμερο διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια με τα οποία έχει συζητηθεί και το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 αλλά και η σειρά των ρυθμίσεων οφειλών που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό οικονομικών.

Παράλληλα έγινε μια ανασκόπηση και στην πορεία μέχρι και την ψήφισή του πτωχευτικού νόμου αλλά και την πορείας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και ιδιαίτερα το θέμα της αύξησης του υπολοίπου των εκκρεμών συντάξεων που είχε συζητηθεί και στην 7η αξιολόγηση.

Το πρόγραμμα για την 8η αξιολόγηση που διεξάγεται από απόσταση όπως και η προηγούμενη λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης είναι να ολοκληρωθεί και σε επίπεδο των επικεφαλών των ομάδων των θεσμών μέχρι και την Παρασκευή. Αν η αξιολόγηση είναι θετική – όπως αναμένεται – τότε η επιτροπή θα πρέπει να συντάξει και να δημοσιοποιήσει την έκθεση της μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο στόχος είναι η έκθεση και η δόση των 640 εκ. ευρώ να εγκριθεί από το τελευταίο Eurogroup του χρόνου στις 30 Νοεμβρίου. Απώτερος στόχος είναι να επιταχυνθούν οι επιμέρους εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια αλλά και το ΔΣ του ESM μέσα στον Δεκέμβριο ώστε η δόση να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα πριν το τέλος του 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα