Η έκθεση του ΔΝΤ, βάζει φωτιά στα ελληνικά ομόλογα

Η έκθεση του ΔΝΤ, βάζει φωτιά στα ελληνικά ομόλογα
Stock Market crash following the results of the US presidential elections, in Athens, on Nov. 9, 2016 / , , 9 , 2016 SOOC

Μαζικές ρευστοποιήσεις στα 10ετή ομόλογα με αποτέλεσμα την εκτόξευση των αποδόσεων καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, αποτυπώνοντας το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων μηνών

Το αδιέξοδο στο έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και το άκαρπο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, σε συνδυασμό με την ζοφερή για την ελληνική οικονομία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τμήματα της οποίας διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο, έχουν οδηγήσει τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων σε έντονη προσπάθεια ρευστοποίησης τους, γεγονός που εκτοξεύει την απόδοση σε δυσθεώρητα ύψη. Χαρακτηριστικό είναι πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φτάσει το 7,5%, αυξημένο κατά 20 μονάδες βάσης, με τους ειδικούς της αγοράς να εκτιμούν πως το 8% είναι απλά θέμα χρόνου.

“Από την Πέμπτη που το Eurogroup δεν πήγε καλά, υπάρχει μια γενικότερη τάση με τους περισσότερους να θέλουν να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα, και η μορφή της έντασης είναι λίγο μεγαλύτερη σήμερα. Από τη στιγμή που δεν θα κλείσει η αξιολόγηση το Φλεβάρη -κατά την άποψη της αγοράς- και η όποια συζήτηση έχει μετατεθεί για Μάρτη-Απρίλη, θεωρεί η αγορά ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατά κανείς ελληνικά ομόλογα” εξηγεί στο NEWS247, ο ειδικός σε θέματα ομολόγων της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Κώστας Μπούκας, θεωρώντας απολύτως λογικό να δέχονται αυτή τη στιγμή τεράστιες πιέσεις πέραν των κρατικών ομολόγων, τόσο οι τραπεζικές μετοχές όσο και οι εταιρικές μετοχές στις οποίες το κράτος έχει την πλειοψηφία, όπως είναι η ΔΕΗ και λιγότερο τα ΕΛΠΕ.

Άνοδος των αποδόσεων σε όλη την περιφέρεια

“Υπάρχει και η έκθεση του ΔΝΤ η οποία διέρρευσε και είναι ιδιαιτέρως αρνητική, και έχει έρθει σε όλους μια ψυχρολουσία. Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας, (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), τώρα επιδεινώθηκε κι άλλο”,  υπογραμμίζει ο κ.Μπούκας.

Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ούτε κάτι το οποίο δε θα ξαναγίνει

“Γίνεται στην ουσία ένα πανηγύρι αγοραστών και πωλητών, το οποίο δεν προβλέπω ότι θα σταματήσει. Θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια σταθεροποίηση των αποδόσεων την οποία θα τη διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ούτε κάτι το οποίο δε θα ξαναγίνει. Το μόνο που μπορεί να αναστρέψει το κλίμα, είναι μια θετική εξέλιξη.

Τι συμβαίνει με απλά λόγια

“Αυτός που κατέχει ελληνικό ομόλογο έχει δύο απόψεις στο μυαλό του.  Η μία είναι τελείως απλή και απαισιόδοξη και λέει ότι δε θα μπορέσει να πάρει τα χρήματα στη λήξη, οπότε προτιμά να τα πουλήσει τώρα όσο-όσο, τουλάχιστον να εξασφαλίσει μέρος των χρημάτων για άλλες υποχρεώσεις του.

Η δεύτερη λογική είναι η αισιόδοξη που λέει ότι κάποιος ναι μεν θα πληρωθεί στη λήξη, θεωρώντας ότι δε θα υπάρξει ούτε grexit, ούτε άλλα προβλήματα αλλά προτιμά να πουλήσει τώρα θεωρώντας πως θα καταφέρει να τα βρει φτηνότερα”.

Οπότε και ο ένας που θέλει να τα ξεφορτωθεί και δε θέλει να τα βλέπει και ο άλλος που πιστεύει ότι θα τα βρει φτηνότερα, βρίσκονται μονίμως στην ίδια πλευρά της εξίσωσης. Δηλαδή στην πλευρά των πωλητών.

Αυτοί δεν είναι κατά απόλυτο αριθμό μεγάλο νούμερο, αλλά γιγαντώνονται γιατί οι αγοραστές που κάθονται στην άλλη πλευρά της εξίσωσης, βρίσκονται και αυτοί με άλλα θέματα στο μυαλό τους, που δεν είναι η Ελλάδα, αλλά τα διεθνή προβλήματα. Οπότε, η άλλη πλευρά της εξίσωσης ασχολείται με άλλα θέματα και δε δείχνει ενδιαφέρον.

“Αν δεν υπάρχει ζήτηση στη λαϊκή για μαρούλια με τη όρεξη ο αγρότης θα καλλιεργήσει θα πάει να τα καλλιεργήσει;” αναρωτιέται τέλος ο κ.Μπούκας συστήνοντας ωστόσο ψυχραιμία και τονίζοντας πως μια θετική εξέλιξη είναι ικανή να αναστρέψει γρήγορα το σημερινό κλίμα.

Δε γλίτωσε ούτε η Γερμανία

Ακόμη, δημοσίευμα του Bloomberg για την έκθεση του ΔΝΤ, σημειώνει ότι “οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενισχύεται. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ιταλικών και των πορτογαλικών τίτλων να αυξάνονται μετά την εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας.

Η απόδοση των 10ετών Γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,47%, ενώ των αντίστοιχων γαλλικών τίτλων αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης στο 1,10%. Η απόδοση των Ισπανικών 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 1,62% και των ιταλικών 9 μονάδων βάσης στο 2,3%.

Η ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών προκάλεσε πωλήσεις των ομολόγων, εν μέσω προσδοκιών ότι η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από το 2% σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το περιθώριο να σταματήσει νωρίτερα τη νομισματική στήριξή της.”

(Φωτογραφία Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα